Miał być fajny serial z "niezmierzchowym" podejściem do wampirów. Wyszedł gniot. Pomysł fajny:
wampiry jako efekt wirusa czy tam pasożyta. Ale ta cała obecna propaganda pro żydowska irytuje. Otóż w serialu
pojawia się bohater, super-żyd, który jedyny widzi co się dzieje i tylko dzięki niemu można
uratować świat. Otóż byłoby to do przełknięcia ostatecznie, gdyby nie to, że w serialu w pewnych
scenach pojawia się informacja: Poland 1944 i pokazany jest obóz koncentracyjny bez żadnej
informacji, że jest to NIEMIECKI obóz koncentracyjny na ziemiach OKUPOWANEJ Polski. Masakra.
Większość niedouczonych Amerykanów będzie na 100% pewna, że to źli Polacy mordowali dobrych
Żydów, którzy ratują świat. Ja takiej propagandzie podziękuję i nie będę dalej tego oglądać.
POLAND 1944 - Oznacza, że jesteśmy w Polsce w roku 1944 a nie, że są to Polskie obozy. Poza tym nawet niedouczony Amerykanin zauważyłby, że to naziści są katami w tym obozie, a nie Polacy Natomiast jeśli chcesz zająć się edukacją Amerykanów to zrób pierwszy krok i napisz na amerykańskiej stronie traktującej o filmach(adresu nie podam z wiadomych przyczyn) wyjaśnienie, sprostowanie czy inny swój wywód, a nie robisz za przeproszeniem gówno-burze w miejscu gdzie każdy powinien wiedzieć jak z obozami u Nas podczas okupacji było. Ja osobiście urażony nie zostałem.
Pozdrawiam.
Żeby myślenie szło wam tak dobrze jak obrażanie, Polska miałaby o kilku więcej bardzo mądrych ludzi w swoich granicach.
Oglądaj uważnie, było multum informacji o tym, że jest to niemiecki obóz.. a specjalnie zwróciłem na to uwage.
Racja, "większość niedouczonych Amerykanów" nawet dostała krok po kroku w dialogach wyłożone łopatologicznie na tacy, o co w zasadzie chodzi. To już musiałby być naprawdę wielki 'niedouczony Amerykanin' z tego osobnika z USA co by nie zajarzyć o co biega, heh. Tak czy siak ja żadnej propagandy nie widziałem i nie widzę, ale co ja tam wiem - może to jakaś subtelna jej forma, haha xD
A jeśli przyjrzeć się tylko napisom przy lokacjach, to nawet jestem w stanie zrozumieć, o co autorowi tematu chodzi <jeśli pominąć otoczkę propagandową>: przy wszystkich innych lokacjach wręcz mamy dokładne dane o miejscu zdarzenia, włącznie z ulicami; w przypadku retrospekcji z obozu zawsze jest 'Poland 1944', a skoro w teraźniejszości tak dokładnie podają lokalizację/adres, to ładniej by brzmiało np. 'Poland, Auschwitz 1944' - wiele dodać nie trzeba, ale 'niedouczony Amerykanin' zawsze wyguglował by szybciej o co biega xP Tutaj mam wrażenie, że twórcy serialu się nie przyłożyli, co jest dziwne właśnie patrząc na inne podpisy. I moje pytanie jest następujące - a które kieruję do tych, co przeczytali pierwowzór/oryginał: czy tam jest podobnie? Bez szczegółów, po prostu 'Polska'? Może to wiele wyjaśnia, np. nieznajomość autorów oryginału co większych szczegółów.. tak, dokładnie tak, fuszerka. Z góry dzięki za odp.
W roku 1944 część polskich ziem została już wyzwolona i o tym obszarze można by mówić, że to Polska, ale tam gdzie była okupacja niemiecka i przedstawiany obóz obszar ten nadal (od 1939) nazywał się Generalna Gubernia. Nie III Rzesza, nie Polska. Aczkolwiek obozy znajdowały się też w III Rzeszy na obszarze znajdującym się w granicach obecnej Polski Stutthof, Gross-Rosen
Dla "niedouczonych" obcokrajowców odróżnienie czy ktoś mówi po polsku czy po niemiecku zapewne stanowi problem jak też brakuje im wiedzy czy mundury są polskie czy niemieckie, czy nazwisko jest polskie czy niemieckie... skoro ktoś jest niedouczony to nie będzie takich rzeczy googlował... jeden Niemiec nie świadczy, że inni w obozie to też Niemcy, a wrażenie, że zło obozów koncentracyjnych pochodzi z "Poland" niestety się utrwali. Sam Barack użył określenia polskie obozy...
Co do propagandy antyżydowskiej: Sejm RP na początku roku uchwalił comiesięczne renty w wys. 100 euro dla osób pochodzenia żydowskiego prześladowanych w Polsce i na terenie Polski, które będą wypłacane przez RP (Poland).
Być może dla ignorantów może to być faktycznie mylące. Ale przecież nie ma żadnych wątpliwości, że strażnicy w obozie są Niemcami, a główny naziwampir nie ma na imię Tomasz. Tym bardziej więc dopatrywanie się w tej informacji celowego działania, nie mówiąc już o propagandzie, to czysty macierewiczyzm.
Nie no, ej weź żesz oglądaj. Jak nie bedziesz oglądał to nie wypuszczą kolejnych sezonów, bo słaba oglądalność będzie. Poza tym serial dostał znaczek "Radio Maryja Approved" od samego oj Dyrektora, a i na Frondzie polecali. Więc alleluja i oglądaj ;-)
Ale przeciez sam jestes przykladem, ze Amerykanie maja racje. W USA uwaza sie, że Polacy to antysemici. Ty jestes antysemita, czego specjalnie nie kryjesz. Wiec w czym problem, skoro wszystko sie zgadza?
Najłatwiej powiedzieć, że jesteś antysemitą, że głupota...
Dla nas wychowanych na Klossie, Czterech Pancernych i w ogóle żyjących w Polsce rozpoznanie niemieckiego munduru czy fakt, że obozy były niemieckie nie nastręcza żadnego problemu. Czy jest to także takie intuicyjne dla nastolatka w USA czy np. w Kanadzie? Nie sądzę Czy dla każdego z nich jest sprawą oczywistą, iż nazwisko Eichorst jest niemieckie a nie polskie.
Mówicie, że nie ma problemu, że sobie kolega go wydumał. Co powiecie na to co powiedział Prof. Witold Kieżun, że większość jego studentów uważa, że naziści to Polacy. Studenci, a co dopiero jakiś przeciętny nastolatek?
Moim zdaniem nie nazywanie rzeczy po imieniu, że to Niemcy a jedynie jacyś bezimienni Naziści działający na terenie Polski, za parę lat spowoduje, że to właśnie Polacy staną się nazistami właśnie w dużym stopniu poprzez fałszowanie rzeczywistości (może i nieświadomej) tak jak w tym przypadku.
I masz babo placek.
Pseudopolityczne rozmowy o poglądach na temat antysemityzmu i filosemityzmu... Cudownie. Doskonały portal na tego typu rozmowy.
A ja "tylko" chciałem się dowiedzieć czy warto obejrzeć serial, jaki ma klimat, jak grają aktorzy. Czyli coś czemu z założenia dedykowany jest ten portal. Ale widać lepiej się obrzucać inwektywami strojąc mądre miny i wygłaszajać słuszność swoich poglądów na tematy kompletnie nie mające związku z filmem.
Ot Polska...
Co nie zmienia faktu, że tego typu produkcje oglądają w USA osoby w większości nie mające pojęcia czy mundury są polskie czy niemieckie, czy nazwisko jest polskie czy niemieckie, czy dialogi są tam niemieckie czy polskie... ale wiedza na temat holocaustu zostanie zakodowana na podstawie, twierdzę - świadomej manipulacji nazwami i będzie się kojarzyć tylko i wyłącznie z Polską i Polakami jako sprawczą przyczyną holocaustu.
I niech ktoś nie pisze, że przeciętny amerykanin w jakikolwiek sposób uzupełnia lub koryguje swoja wiedzę historyczną, którą czerpie wyłącznie na podstawie tego co obejrzy w kinie i TV. Jak bardzo dają się ogłupiać mediom niech świadczy przykład słuchowiska radiowego nadanego w 1938 przez Orsona Welles'a o inwazji Marsjan na USA.