PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11753}

Wojna domowa

1965 - 1966
7,6 22 tys. ocen
7,6 10 1 21521
7,5 8 krytyków
Wojna domowa
powrót do forum serialu Wojna domowa

Jedna z głównych ról-Paweł nie jest wymieniona w czołówce ! Bardzo go polubiłem w tym filmie, a
jeszcze później się dowiedziałem, że jest synem jednego z moich ulubionych aktorów - Tadeudza
Janczara :)

piotrszmidt16

No właśnie też się zdziwiłem. Kto administruje stronę filmu, przydałoby się to poprawić.

Miro75

Krzysztof Janczar startował do tej roli w tajemnicy przed rodzicami i pod pseudonimem Krzysztof Musiał i udało mu się tę tajemnicę zachować dość długo (przy pomocy reżysera). A w obsadzie jest wymieniony po kliknięciu "zobacz pełną obsadę" na dość dalekiej pozycji, już z nazwiskiem, a nie z pseudonimem

mariao

A wiesz, że prawdziwe nazwisko jego ojca to Musiał? Tak więc wcale nie musiał to być pseudonim. Mógł zwyczajnie tak się wtedy nazywać. A zmienił nazwisko na Janczar właśnie po to, żeby go kojarzono z ojcem, który występował pod pseudonimem Janczar.

LeiaSkywalker

To jest znacznie bardziej skomplikowane i prawdę mówiąc nie chciało mi się wtedy tego szczegółowo pisać, chciałam tylko zwrócić uwagę, że Paweł jest wymieniony zarówno w czołówce, jak i w obsadzie. A Tadeusz Janczar (dawniej Musiał) zdecydował w którymś momencie – nie pamiętam dokładnie kiedy, ale na pewno Krzysztof był jeszcze niepełnoletni – na formalną zmianę nazwiska na długo używany pseudonim i dotyczyło to całej rodziny. Jego żoną była aktorka Małgorzata Lorentowicz (formalnie Lorentowicz-Janczar). Jako małżeństwo aktorskie doskonale zdawali sobie sprawę, jaki to jest ciężki i wbrew pozorom niewdzięczny zawód i nie chcieli, żeby syn też był aktorem, stąd jego pomysł startowania do serialu w tajemnicy, która po wygraniu oczywiście musiała przestać być tajemnicą. Krzysztof zdawał do szkoły teatralnej pod nazwiskiem Janczar i nie zmieniał nazwiska „żeby go kojarzono z ojcem”
Pozdrawiam
mariao

ocenił(a) serial na 8
piotrszmidt16

nie jest wymieniony na samym przodzie dlatego, ze osoba dodajaca odtworcow nie musiala go dac na samej gorze listy lub wczesniej zaakceptowano material dodany w pozniejszym czasie, z inna kolejnoscia aktorow. wiem jak to dziala bo sama dodaje rozne dane do filmow i aktorow i jedne matetrialy czekaja miesiacami a inne w ciagu jednego dnia sa akceptowane i dorzucane do bazy danych