Zatoka szpiegów: Sezon 1 Zatoka szpiegów sezon 1, odcinek 2
odcinek Zatoka szpiegów (2023)

Zatoka szpiegów | odcinek 2

45m
6,9 188  ocen
6,9 10 1 188
Zatoka szpiegów
powrót do forum s1e2

Na mundurze Engela patki porucznika , prawa patka powinna mieć SS , naramienniki podporucznika.

ocenił(a) serial na 6
garnra

Prawa patka u oficera SD powinna nie mieć emblematu SS typowego dla Allgemaine i jednostek frontowych SS-VT więc wszystko jest OK. W drugim odcinku większą bzdurą było kłamstwo jakoby w czerwcu 1940 jakikolwiek niemiecki dowódca niszczyciela wymordował rozbitków z jakiegokolwiek statku tym bardziej neutralnego. W II wojnie światowej miał tylko jeden przypadek wymordowania rozbitków przez niemieckiego dowódcę, mianowicie U-852 i zatopienie greckiego frachtowca Peleus w marcu 1944. Aczkolwiek nawet to można było zwalić na to jak nasz polski oficer wywiadu chciał okłamać go korzystając z tego że ten i tak oglądał prawdziwy mord na polskiej inteligencji w lasach Piaśnickich.

St_Ka989

Jeden? Nie prawda że tylko jeden. Inne co najmniej 4 przykłady m.in.:
-brytyjskiego transportowca „Severn Leigh'' dobijanego przez U-37 w VIII 1940 - dowódca komandor podporucznik Victor Oehrn,
-amerykański węglowiec „David H. Atwater" 2.03.1942 - U-552 - dowodzony przez Ericha Toppa,
-brazylijski statek „Antonico” 28.09.1942- U-516 - komandor podporucznik Gerharda Wiebe,
-brytyjski trawler „Noreen Mary” 5.07.1944 U-247 - porucznik Gerharda Matschulata https://ciekawostkihistoryczne.pl/2017/04/29/mordercy-z-glebin-niewybaczalne-zbr odnie-niemieckich-podwodnikow/

ocenił(a) serial na 6
MichalSierla

No popatrz i tu łatwo zauważyć kłamstwo zapodane przez Wikipedię. Eirch Topp pełnił funkcję dowódcze w Bundesmarine więc spokojnie Amerykanie mieli kilka lat na przepadanie sprawy i co najmniej zniszczenie kariery Toppa jeśli nie doprowadzenie na stryczek jak to zrobiono z dowódcą U-852, Eckiem. A tak dziwnym trafem po wojnie Topp jeszcze awansował i współpracował z oficerami z Wlk. Brytanii i USA. A przecież ci sami ludzie nie tylko dorwali Ecka ale doprowadzili np. do histerii związanej z oskarżaniem dowódcy U-515, Wernera Henkego sugerując bzdurnie że wymordował w grudniu 1942 załogę pasażera zamienionego w transportowiec wojska co doprowadziło do dziwnej śmierci Henkego w czerwcu 1944 roku.

Ale dzięki za przypomnienie pozostałych trzech przypadków bo w przeciwieństwie do Toppa i U-552 ich nie pamiętałem więc chętnie je zweryfikuję zaglądając do dawno nieczytanej dwutomowej ''Hynkela Wojna U-bootów'' w ramach konfrontacji z wikipedią i internetem. Dzięki za info.

St_Ka989

A co do nawodnych niszczycieli mogę się zgodzić gdyż sam nie znalazłem przypadków takich zbrodni w bitwie o Atlantyk, głównie to podwodniacy.

St_Ka989

Ja jeszcze dodam inną ciekawą bzdurę. Nigdy nie było niemieckiego niszczyciela o nazwie w wymówię "Schumann" (od Roberta, kompozytora?) który miał wypłynąć Otto Neumann tylko Z7 Hermann Schoemann!!! Nie wiem co scenarzyści mieli w głowie ale to ma inną wymowę i wprowadza nieznający język niemiecki w błąd. Schoemann brał udział operacji Juno na Morzach Norweskich w tym czasie, nie wiem czy stacjonował w Gdyni I nie było żadnego marynarza oficera skazanego za odmowę w udziału w egzekucji dobicia rozbitków z neutralnej jednostki.

ocenił(a) serial na 6
MichalSierla

Bo to bzdury wymyślone na potrzeby serialu. Widziałem tylko 2 odcinki więc nie wiem co było w trzecim, czyżby nie było szansy że polski oficer okłamał głównego bohatera wciskając mu bzdurę np. z alianckiej propagandy o ''strasznych morskich Hunach'' byle jeszcze bardziej namieszać mu w głowie?

St_Ka989

W trzecim odcinku widać i słychać że już to lepiej wymówili. A teraz wersja niemiecka podaje że zatopił brytyjski okręt handlowy który z tonięcia jeszcze zdążył wystrzelić i śmiertelnie ranić brata przyrodniego a w rzeczywistości zlikwidowany za odmowę egzekucji wydobytych rozbitków XD Prawdą jest natomiast że ten w tym czasie niszczyciel dobił torpedą brytyjski tankowiec Oil Pioneer trafionego wcześniej przez krążownika Hippera. Zabici w liczbie 50 byli na pacerniku Scharnkorst. A jeśli chodzi o dobijanie rozbitków z tego statku nic nie wiadomo a przynajmniej mnie. Tak samo jak mi nic wiadomo o kriegesmarinowej wersji Otto Schminka