PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35375}

Zmiennicy

1986 - 1988
7,5 41 tys. ocen
7,5 10 1 40978
7,0 12 krytyków
Zmiennicy
powrót do forum serialu Zmiennicy

Błąd w scenariuszu?

ocenił(a) serial na 10

Czy twórcy serialu popełnili błąd/niedopatrzenie?

W odcinku "Safari" udaje im się dojechać do Krakowa przed 19:00 więc czemu potem jest ta aria zamiast teatru na żywo z udziałem Rawicza?

PS
Kino Polska przechodzi same siebie. Takiej ilości tego samego odcinka nie widziałem, ale i tak nie nudzi mi się oglądanie :)

ocenił(a) serial na 8
pg1983

Odcinek Seafari kręcono koło kościoła w Raszynie

użytkownik usunięty
pg1983

A posłuchaj uważnie rozmowy Tomka Michalika ze Stasiem Lesiakiem pod koniec odcinka 5, to będziesz wiedział.

ocenił(a) serial na 8
pg1983

bo spektakl odwołano mimo to, że aktor zdążył dojechać na czas

ocenił(a) serial na 8
mike1988

Czemu Krashan chciał rąbnąć 10patyków dolców, skoro strażak chciał 50 ? Krashan chciał wyłudzić 'dyche' czy to kolejny błąd w scenariuszu ?

ocenił(a) serial na 10
pg1983

Spektakl został odwołany, dlatego nadali występ syjamskiego śpiewaka ;) ale tam jest inny błąd! W tym odcinku następuje zmiana czasu na zimowy, a okoliczności przyrody są co najmniej letnie ;) bohaterowie mają lekkie ubrania, o 19 jest jasno i słonecznie :)

woodz_2

Też to zauważyłem. Letnia pogoda jest uzasadniona, bowiem w latach 80-tych zmiana czasu na zimowy odbywała się w drugiej połowie września, a nie tak jak teraz pod koniec października. Bardzo ciepłe dni we wrześniu czasem się zdarzają. Co nie zmienia faktu, że o godz. 19 nie powinno być tak jasno.

ocenił(a) serial na 10
razgrad

o, a tego nie wiedziałam, że wtedy zmieniali czas we wrześniu... dzięki!

woodz_2

W tym odcinku jest jeszcze jeden błąd. Scena z płonącym tramwajem w Krakowie. Ciekawostką jest fakt, iż mimo pożaru, w tramwaju znajdują się pasażerowie, którzy wcale nie kwapią się do opuszczenia płonącego wagonu, choć jest to nielogiczne.

Bluesman1977

Kolejna ciekawostka. W czasie jazdy do Krakowa, następuje wystrzał opony. Sytuacja ma miejsce na szerokiej drodze asfaltowej. Samochód jednak zatrzymuje się na wąskiej drodze ułożonej z betonowych płyt.

Kolejny błąd. Jadąca przed taksówką ciężarówka, omija przeszkodę na drodze, a dopiero po chwili cofa się po rzekomo zgubiony ładunek. Jak to możliwe, że zgubiony blok, znajdował się przed wiozącą go ciężarówką?

ocenił(a) serial na 10
Bluesman1977

"Kolejny błąd. Jadąca przed taksówką ciężarówka, omija przeszkodę na drodze, a dopiero po chwili cofa się po rzekomo zgubiony ładunek. Jak to możliwe, że zgubiony blok, znajdował się przed wiozącą go ciężarówką?"

Tu nie ma żadnego błędu.
Przeszkodę na drodze gwałtownie omija jadący tuż przed taksówką dostawczak, ciężarówka, która zgubiła "ładunek" jechała jeszcze wcześniej (przed dostawczakiem) i to ona po niego wraca.

ocenił(a) serial na 10
suszyMie

za to w tej scenie jest inna ciekawostka - aktor grający kierowcę ciężarówki najprawdopodobniej w ogóle nie siedział w szoferce tej ciężarówki:
- po pierwsze, podchodzi do atrapy ładunku zbyt szybko od momentu zatrzymania się ciężarówki,
- co więcej, kamera w tym czasie robi odjazd tak, aby nie było widać właśnie drogi po której kierowca musiałby przejść, gdyby faktycznie wysiadał z pojazdu,
- a po trzecie - mam wrażenie, że w szoferce jeszcze przez pewien czas widoczna jest głowa prawdziwego kierowcy (pomimo tego, że aktor grający kierowcę już podszedł do przeszkody :)