PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35375}

Zmiennicy

1986 - 1988
7,5 41 tys. ocen
7,5 10 1 40978
7,0 12 krytyków
Zmiennicy
powrót do forum serialu Zmiennicy

Bardzo lubię Bareję. Jego filmy zaliczam do światowego (!) kanonu. Jednak uważam, że mógł sobie darować ten serial. Nie jest tak zabawny jak "Miś", "Co mi zrobisz...", "Brunet...", "Alternatywy 4", "Nie ma róży bez ognia" oraz "Poszukiwany, poszukiwana". Nie ukazuje już tak trafnie polskiej rzeczywistości tamtych lat. Momentami serial jest (moja klawiatura tego nie zniesie!) żenujący. To jedyny obraz Barei, którego nie oglądałem po kilkanaście (ew. kilkadziesiąt) razy. Nie wliczam tylko kryminałów, które reżyser stworzył na początku swojej wspaniałej kariery.

użytkownik usunięty
Zawiesina

A moze trzeba....
.. i ten film obejrzec kilka razy.. Widac nie zalapal pan niuansow w tym filmie.. Dla mnie jest on prawie tak dobry jak Mis np.. a duuuuuzo lepszy niz :Co mi zrobisz.." - ten to dopiero niewypal.. ;-)

ocenił(a) serial na 8
Zawiesina

Mhm...
Chyba z tym swiatowym kanonem to lekka przesada... zwlaszcza ze filmy osadzone sa w polskich realiach... dla swiata czesto humor Barei jest niezrozumialy... a film ... film jak film... mi tam te filmy lekko sie przejadly.. ;)

MerryM

Dla mnie znowu to najwybitniejsze dzieło Barei. :) Miś czy Alternatywy 4 też są niezłe, ale u mnie na pierwszym miejscu są Zmiennicy. Oglądałem go już tyle razy i dalej mi się nie znudził. Jak tylko słyszę ,,Radio Taxi proszę czekać'' i ,,coś być musi do cholery za zakrętem'' to od razu mi się poprawia humor. :)