PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35375}

Zmiennicy

1986 - 1988
7,5 41 tys. ocen
7,5 10 1 40774
7,0 12 krytyków
Zmiennicy
powrót do forum serialu Zmiennicy

Ja czuję klimat PRL-u w "Poszukiwanym, poszukiwanej", "Nie ma róży bez ognia", "Brunecie wieczorową porą", "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz", "Misiu", "Alternatywach", ale niestety, tutaj nie poczułem tej trafnej rzeczywistości tamtych lat. Ten serial jest bardzo żenujący. "Kapitan Sowa na tropie" też jest żenujące, ale to jeszcze bardziej...

ocenił(a) serial na 10
13Posterunkowiec

Ten serial to esencja Stanisława Barei. Zawiera on chyba największy procent Barei w Barei (chyba nawet więcej niż Miś). Pozycja absolutnie genialna (jak i cała reszta twórczości Barei - absolutnego geniusza komedii).

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
Olimpiada_2

Na pewno Zmiennicy to pozycja trudniejsza od Misia. Miś ma humor bardzo mieszany (zgodnie z założeniem twórcy). Dowcipy subtelniejsze, przewlekane są z tymi bardziej zrozumiałymi dla przeciętnego widza. Zmiennicy to już absurd w czystej postaci. Czysty Bareja, który podobnie jak Monty Python (pod wieloma względami bardzo podobny humor), przez jednych jest uważany za arcy-geniusza, a przez drugich za chałturnika.

ocenił(a) serial na 10
Olimpiada_2

Znowu jakiś troll. Albo moja wiara w ludzkość jest zbyt wielka i ludzki umysł rzeczywiście może być aż tak ograniczony.

MishaPl

Masz rację. Tu się wypowiadają jakieś zasmarkane dzieciaki a nie znawcy kina.

użytkownik usunięty
ocenił(a) serial na 10

Jeden z wielkich sukcesów tego serialu to przekonanie Ireny Kwiatkowskiej do przyjęcia roli (niezbyt chętnie grała w filmach). Chociaż podobno największy udział w "pozyskaniu" Kwiatkowskiej miał Zdzisław Szymborski (II reżyser). Żałuję jedynie że stało się to tak późno. Według mnie była ona wręcz stworzona do filmów Barei. Jako ciekawostkę wspomną, że gdy Irena Kwiatkowska po raz pierwszy przyjechała na plan, to przywitały ją oklaski tłumu statystów, a Bareja i Szymborski przywitali ją bukietem kwiatów:)
Kreacja Pręgowskiego rzeczywiście jest genialna. Po prosu wszystko w Krashanie jest rewelacyjne. Co ciekawe obcokrajowiec w swoim zachowaniu jest całkowicie "polski". Lewus, cwaniak, kombinator... Całkowicie się zasymilował:)
Moją ulubioną postacią ze Zmienników jest chyba Jacek Żytkiewicz. Te jego sny na jawie:) Kompletnie objechany koleś. Marzyciel, romantyk ale przede wszystkim naprawdę dobry człowiek.
W ogóle Bareja rewelacyjnie pracował z aktorami. Niby zostawiał im wolną rękę, niby nie nie pouczał, nie prowadził ale wyciskał z nich absolutne 100%. Być może była to kwestia komfortu pracy? W każdym razie był w tym świetny.

użytkownik usunięty
MishaPl

"...Jacek Żytkiewicz.Te jego sny na jawie:)"

Tak, akurat dzisiaj mi się chciało z tego śmiać, bo na TVP Seriale oglądałem drugi odcinek i moment, kiedy Jacek jadąc ze Zdzisiem Mroczkowskim, ponownie - na swoją korzyść - odtwarza w swojej głowie sytuację z "interesem, który odpadł" :) ile razy tak miałem w szkole podstawowej, kiedy wyobrażałem sobie, jak niszczę jakiegoś upierdliwego mięśniaka dwa roczniki wyżej :)

ocenił(a) serial na 10

To sobie je wsadź na głowę:)
Tak samo jak Ty często rozgrywałem niektóre wydarzenia w mojej fantazji. Zdarzało mi się nawet wypowiadać jakieś kwestię nagłos (spojrzenia innych w takiej chwili szybko wyprowadzają ze stanu "nieważkości").

ocenił(a) serial na 10
Olimpiada_2

Skończ już przynudzać trollu i tak nikt ciebie nie lubi. Tak bardzo pragniesz być zauważonym, że zakładasz dwa konta i sam sobie przyznajesz rację. Żenada...

13Posterunkowiec

Widocznie oglądałeś inny serial, jeśli tak twierdzisz !

użytkownik usunięty
13Posterunkowiec

A ja znam gorsze dokonania Barei takie jak: Żona dla Australijczyka, Niespotykanie spokojny człowiek, Przygoda z piosenką, Małżeństwo z rozsądku, Dotknięcie nocy. Widziałeś je?

użytkownik usunięty

Ojej, "Niespotykanie Spokojny Człowiek" to ewidentna wpadka Barei, męczę się zawsze oglądając ten film, Kłosiński dobrym aktorem jest, ale talentu do ról komediowych mu Bozia poskąpiła niestety.