PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35375}

Zmiennicy

1986 - 1988
7,5 41 tys. ocen
7,5 10 1 40978
7,0 12 krytyków
Zmiennicy
powrót do forum serialu Zmiennicy

Kolejne arcyDZIEŁO serialowe (obok Alternatywy 4) ,które ''spłodził''
pan miszczu Bareja ;]
Podczas pierwszej emisji serialu miałem zaledwie 2 lata ,a w głowie same przyjemne wspomnienia: włam złodzieja Ksywy do ''nawiedzonego'' mieszkania czy sama czołówka rozpoczynająca
się zatrzymaniem taxówki przez motającego się po ulicy Kuśmidra ;]
Po dzień dzisiejszy mam schize ,że jak widzę fiata 125p w kolorze
Bahama yellow to myslę o tych ''100 000 $' ;]_
Świetne dialogi (choć już nie tak ''odważne'' jak w A4) wyśmiewające absurdy PRL-u.
Na większą uwagę zasługują :

- scenariusz: Stanisław Bareja & Jacek Janczarski (pan Stasio poraz kolejny udowodnił ,że nie tylko siedzi w ''reżyserce''
- zdjęcia: Jan Muszyński & Wojciech Jastrzębowski (również zdjęcia do Alternatywy 4)
- muzyka: psychodeliczne melodie wydobywane z analogowych syntezatorów z najpiękniejszym zachrypniętym głosem w Polsce
tworzą prawdziwie mistrzowskie dopełnienie do obrazu

Naprawdę miło wiedzieć ze jest tyle osób które uwielbiają ten serial...co dowodzi ,że ON nadal żyje !!! Pozdrawiam
ZMIENNICY ruleZZZ ;]

ocenił(a) serial na 10
eSSienth

Ja tez jestem wielkim fanem tego serialu!
Mam wrazenie, ze w przeciwienstwie do innych filmow Barei, jest on czyms wiecej niz tylko komedia. Osobiscie wydaje mi sie, ze piszac ten serial Bareja wiedzial, ze to bedzie jego pozegnalna produkcja i ten klimat daje sie wyraznie wyczuc.

Lubie ten serial rowniez za to, ze jest bardzo rozlegly geograficznie. Pokazany jest tam spory kawal Warszawy i nie tylko. Poza tym przypomina mi Warszawe, ktora znam z dziecinstwa (jak to krecili mialem 5 lat, i nostalgia robi swoje, hehe).

A do tego ta muzyka, pierwsza klasa! Szkoda, ze nigdzie nie mozna dorwac soundtracka do tego serialu! Poza czolowka jest kilka fajnych motywow muzycznych, ktore chetnie bym zdobyl (np. muzyka "egzotyczna", przy scenach z Bangkoku).