Dosyć niedawno gdy puszczano Zmienników na TVP 2 (w godzinach porannych) spłodziła się myśl w głowie by odwiedzić te kultowe miejsca (sceny) gdzie kręcono te wielkie dzieło Barejowskie.
Ciekaw jestem np. gdzie znajduję się mieszkanie (blok) na który Kasia (Ewa Błaszczyk) i Jacek (Mieczysław Hryniewicz) dostali przydział - Ursynów ? lub ten parking na którym Wiesio (Artur Barciś) opychał Jackowi kołpaki ,które sam zakosił (odc.2 ostatni kurs).
Poszperałem trochę w necie i znalazłem parę ciekawych informacji :
-- żukiem mijają sie z tramwajem nr 17
na skrzyzowaniu Woloskiej wtedy Komarowa z Raclawicka
-- scena kiedy wpadaja fiatem do rowu i biegna przez rzeke (Smródke Wilanówke) byla krecona przy skrzyzowaniu AL.Wilanowskiej i Sobieskiego przy mostku nad smródka.
-- Kasia mieszka razem z rodzinka w bloku przy ulicy Walbrzyskiej 15 (róg Bacha)
-- odcinek drogi w końcówce czołówki.
Chodzi o ten zakret "... za ktorym cos musi byc do cholery."
Na trasie Warszawa Kraków. 5 km za koncem dwupasmówki
z Warszawy (ewentualnie to trasa na siedlce za skretem na lublin).
Niezadużo tego ale zawsze coś ;]
Mam nadzieję ,że posiadacie również jakieś informacje bowiem zależy mi na wzięciu udziału w memoriale ''Tour de Ursynów'' ;]
Licze na waszą wiedzę i pomoc.
Z góry WIELKIE DZIĘKI Pozdrawiam
Ja mam narazie takie informacje:
- Blok przy Szolc-Rogozinskiego 7 to tam, gdzie byl sklep z miesem (przedostatni odcinek). Obecnie przyjmuje tam stomatolog ;)
- Blok przy Lachmana 6 to Alternatywy 4 z ostatnich odcinkow Zmiennikow (tam gdzie zamurowali zlodzieja "Ksywe", gdzie straszylo i lazili po dachu ;) ).
- Blok przy Alternatywy 40 znajduje sie na ulicy Lanciego (juz nie pamietam dokladnego numeru).
W Zmiennikach przewija sie tez Szolc-Rogozinskiego 5,6 (to tam gdzie "gospodarze domu" lali wode do studzienek :) ).
Ciekaw jestem natomiast, gdzie byl domek Mariana Koniuszki. Szukam juz dosyc dlugo, ale nie moge znalezc :( To samo z ulica, gdzie towarzysz Michalik wpadl do studzienki.
Po dosyć precyzyjnejno-szczegółowej analizie scen z serialu (3-4 odc.)
da się zauważyć ,że
- Jacek Zytkiewicz (do 15 odc.) zamieszkuje w Pałacu Radziwiłłów w Zatorach gdzie stróżuje Mastalerz (Mieczysław Czechowicz)
- Baza/lokale MPT (serialowe WPT) znajdująsię przy ul.Bitwy Warszawskiej 1920 r. w budynkach 11/13 (Ochota)
- Scena, w której Wiesio Ceglarek (Artur Barciś) próbuje opchnąć Jackowi kołpaki (wykręca je gdy ten śpi) ma miejsce przed lokalem ''Jubiler'' na ul.Kruczej (ten ''kwadrat'' z numerem lokalu 46 lub 11/19)
- serialowy motel do, którego Kuśmider miał donieść Krashan'owi za 20$ torbę z nafaszerowanymi heroiną wędlinami znajduje się na ul. 1 sierpnia nr.1 (żwirki i wigury - Włochy) i nosi obecnie nazwę Novotel Warszawa Airport.Obok natomiast znajdują się ogródki działkowe gdzie Zenon Kuśmider ''porzucił'' torbę z drug'ami do ula.
bez odbioru....
Proszę bardzo :-) Dom Koniuszków mieścił się przy ulicy Irysowej 11 - obecnie gospodarzy się tam jakaś firma. Zaś studzienka, w której przez głupotę kanalarzy zanurkował Tomek znajduje się na ulicy Dygasińskiego - w sąsiedztwie domu, w którym mieszkała Flora. I dla zainteresowanych prawdziwy adres Flory - Dygasińskiego 41a. W zasadzie dużo informacji można znaleźć na stronie serialu www.zmiennicy.com. Ja też mam pytanie: gdzie dokładnie znajduje się brama wjazdowa do Klubu Ogniwo? Na stronie podano, że są to tereny obiektów KS Warszawianki przy ulicy Puławskiej. Gdzieś w okolicy tej bramy znajduje się zdewastowany stadion piłkarski. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak dojechać do tej bramy? Bo planuję za niedługi czas wybrać się do stolicy i zobaczyć miejsca, w których serial był kręcony.
Odcinek 5 - "Safari"
Kraków:
- przejeżdżają koło DH "Jubilat" (skręcają z al. Krasińskiego w stonę Zwierzynieckiej)
- Krakowska
- akcja z preclami w okolicy Rynku Podgórskiego
- Krzemionki
Akcja z preclami ma miejsce na Placu Wolnica. Ciekawostka - są tam szyny tramwajowe, ale od lat już tramwaje tam nie jeżdżą, bo część tych szyn jest pod asfaltem. Nawet, gdyby tramwaj się nie palił, i tak nie mógłby wiec tamtędy jechać :)
Na początku następnego odcinka ("Prasa specjalnej troski") bohaterowie przejeżdżają obok Barbakanu (od Basztowej w stronę Dworca). Pozdrawiam z Krakowa!