Gra kompletna pod każdym względem.Najlepsza muzyka w śród gier ( szczególnie menu
theme). Najlepsza fabuła, rozgrywka i grafika jak na swoje czasy też była swietna, realizm
samochodów. Grałem w bardzo dużo gier, przez 6 lat spędziłem dziennie około 6 h a to
praktycznie daje wynik 1-2 dni na przejście 1 gry. I Mafia to jedyna gra na której końcu łezka
zakreciła mi sie w oku i po której po jej zakończeniu długo myślałem o niej i za każdym
razem gdy słysze muzyke z menu gry coś w środku we mnie sie uciska. Możecie się smiać
ale to najlepsza gra w świecie, a napewno w swoim gatunku.
Max Payne też pasuje do twojego opisu. No, może poza samochodami, ale to głównie dlatego, że to "zamknięty" TPS. W większym stopniu niż Mafia.
Patrząc na średnią ocenę tej gry, raczej nikt się nie będzie z ciebie śmiał. Moje zdanie różni się od twojego, bo w moim prywatnym rankingu przoduje Payne, ale je szanuję, bo Mafię również cenię wysoko - mniej więcej tak, jak niedoceniane GTA III (tak, tutaj pewnie niektórzy się zaczną rechoczeć, jak znam przeciętnych fanów gry, której poświęcona jest ta podstrona).