PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 217 tys. ocen
7,7 10 1 216943
8,5 99 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

4/10

ocenił(a) film na 4

Świetna scena końcowa z tym androidem blondynem; naprawdę rewelacyjne efekty komputerowe jak na tamte czasy ale mimo, że oglądałem go pierwszy raz w życiu, wcale tak bardzo mi się nie spodobał. Próbowałem nawet wyobrazić sobie, że jest 82' rok ale i tak nic nie pomogło. Strasznie ciemny ten film (dosłownie), z wieloma ciągnącymi się momentami gdzie wystarczyłoby tylko trochę przyspieszyć akcję. Ja tu nie widzę żadnego arcydzieła. 4/10 ode mnie:)

użytkownik usunięty
pachomir

Efekty "komputerowe" ?

R-O-T-F-L

ocenił(a) film na 10

Przyspieszyć akcje, a to ten film kinem akcji jest ?

Efekty Komputerowe buahafyfa XD

ocenił(a) film na 4
donZabol

Wiedziałem, że zaraz fanatycy naskoczą na mnie. Nie skojarzyłem jakoś z tymi efektami komputerowymi i już. Zwykła pomyłka. A co do akcji, nie chodzi o akcje typu mordobicie, strzelaniny etc. tylko ogólnie, że niektóre sceny się mocno przedłużały

ocenił(a) film na 10
pachomir

Ten film jest jak wino im czesciej sie go widzi tym wydaje się lepszy.
No i samo przyporządkowanie tego filmu. Jak dla mnie jest to film psychologiczny i moze nawet filozoficzny. Duzo w tym filmie jest waznych detali, ktore mozna zauwazyc po kilkukrotnym przeanalizowaniu sceny. Wiec polecam jeszcze raz go obejrzec :).

Boro_4

Ja się osobiście lekko na filmie zawiodłem. To prawda, że genialny jest motyw androidów pragnących zostać wolnymi ludźmi. Jest również parę znakomitych scen, np. otwierająca film czy śmierć pierwszej androidki (tej co z wężem tańcowała na scenie).

Gra aktorska była dosyć nierówna - mi się bardzo podobały aktorskie popisy Briona Jamesa, Daryl Hannah, Sean Young i Williama Sandersona. Trzej pierwsi przeze mnie wymienieni od razu byli w stanie stworzyć poczucie, że coś jest z nimi nie w porządku i jakoś odstają od reszty społeczeństwa. Zawiodły dwie największe gwiazdy, czyli Ford (jakoś tak bez wyrazu grał) oraz Rutger Hauer, który był za bardzo... ludzki. Chociaż może o to chodziło, w każdym razie jego uśmiech podczas przesłuchiwania Taffeya był genialny ale niekoniecznie pasujący do androida z lekkim emocjonalnym niedorozwojem.

Efekty specjalne - świetne. Myślę, że gdybym żył w latach 80., to nie byłbym w stanie uwierzyć własnym oczom.

Jeżeli chodzi o scenariusz, to oprócz wspomnianego wątku o człowieczeństwie ludzkiego dzieła, bardzo mi się podobał również wątek J.F. Sebastiana. Z drugiej strony, nie rozumiem, dlaczego Batty go zabił.

Generalnie to oceniam film pozytywnie, choć nie było w nim dla mnie niczego, co by mnie jakoś bardziej ruszyło... Moja ocena to 7/10.

ocenił(a) film na 10
Voyo

Bardzo ciekawa i rzeczowa opinia:). Nie kazdemu musi się podobac to samo. Jesli chodzi o androida Rutgera to celowo był zbyt ludzki, bo był najbardziej zaawansowanym androidem, znaczy Replikantem w tej historii i przez to uwazał niesprawiedliwym by mieć ograniczone życie. Faktycznie Ford byl lekko flakowaty, ale to chyba o to chodziło. Jesli by się zgłebić w detalach tego filmu to Ford czyli Deckard równiez był androidem :), wiec moze o to chdziło reżyserowi.
Scena kiedy własnie Rutger umiera, jest jedną z moich ulubionych scen filmowych jakie widzialem;)

Voyo

O, szanuję opinię, ale dla mnie Hauer swoją rolą wybił ten film, a jego monolog z końca mogę przesłuchiwać kilka razy z rzędu.

ocenił(a) film na 9
Solomon_Kane

Nie no pachomor, CGI się wybija na pierwszy rzut oka, efekty specjalne w których człowiek był insipiracją i tworzywem są genialne, efekty specjalne do Obcego, Star Wars czy łowcy Androidów mają duszę, jest to dusza dość "przegniła limfatycznie", ale odziałująca na każdy skrawek ludzkiego umysłu.

ocenił(a) film na 10
Finalny_Odbiorca

Pisząc takie posty moglbys obok dopisywac o co w nich chodzi , tak na marginesie ;).

użytkownik usunięty
pachomir

Ja dałem 6, bo miał jakies przeslanie. Ale efekty miał za to żałosne, jak na ten gatunek.