PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 216097
8,5 97 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

8/10 - nie taki znakomity

użytkownik usunięty

ŁOWCA ANDROIDÓW to jeden z najdoskonalszych filmów s-s w dziejach kina i zarazem dzieło "firmowe" Ridley'a Scotta. W roku 1982 film został przyjęte z umiarkowanym entuzjazmem i nieufnością widzów. Jednak wraz z upływającym czasem film zykiwał w oczach fanów kina. Rok 1991 i premiera wersji reżyserskiej obrazu to była już czysta ekspolzja. Director'S Cut wydano właśnie u nas na DVD. Brak dodatków niemile zaskakuje, drazni też dzwięk 2.0. Na szczęście choć obraz poprawiono cyfrowo. Ale do rzeczy! ŁOWCA (9/10) to jeden z mych ulubionych filmów. Wersja reżyserska jest natomiast zasadniczo różna. Brak tu komentarza z offu Deckarda, no i skaowano lukrowane zakończenie. Zmiana zakończenia to decyzja dobra, ale i zaskakująca. Gorzej jeśli chodzi o zmianę rytmu filmu - gdyż usunięto komentarz Deckarda. Oczywiście zyskuje na tym warswa intelektualna filmu - jak słusznie zauważył Mark Kermode w "Historii Hollywood". O ile więć film jest mniej jasny (ale też "intelektualnie pożywniejszy") - o tyle film wytraca swą dynamikę. Dzieło staje sie bardziej rozwlekłe i może być zwyczajnie nudnawe dla niezbyt wyrobionego widza. To taka moja obektywna uwaga dotycząca tego jak film moze być odebrany. Daltego początkującym kinomaniakom zalecem zapoznaie sie wpierw z wersją kinową filmu z 1982 roku.
Jednak wiele reczy pozstaje w tym filmie niezmiennych - oszałamijaća scenografia ,konsekwentna ręka Scotta, wspaniała muzyka Vangelisa no i atmosfera filmu. ŁOWCA to świetne skrzyżowanie kina futurystycznego ze stylowym czarnym kryminałem w poetyce NOIR. Zaskakująco dobry jest tu Rutger Hauer, no a Harison Ford w roli Deckarda to już klasa sama w sobie. Na koniec zostaje jeszcze istotne przesłanie filmu i kilka filozoficznych pytań. W sumie warto ten film polecić - co ja gadam! ŁOWCĘ ANDROIDÓW po prostuy trzeba znać! Nie zmienia to jednak faktu, iż osobiście wolę wersję kinową z 1982 roku (może z wyjątkiem jej zakończenia) - niż pozbawioną pewnej dynamiki wersję Ridleya Scotta.

ocenił(a) film na 10

8/10.Chyba masz coś nie tak poukładane.Film(director`s cut) na przemian ze Space Odyssey 2001 wygrał wszystkie możliwe profesjonalne rankingi kina s-f.Co u ciebie ma 10/10?.Pewnie Wojna światów Spielberga.Śmieszne,nic nie znaczące historyjki jakie tu opowiadasz są gówno warte.

użytkownik usunięty
Iluvatar

Drogi Internauto- to jakim językiem starasz się ze mną polemizować świadczy tylko o twym poziomie kultury i wychowania. Mimo to pozdrawiam. Nie chę mi się odpowiadać na tak "wredne posty" - mimo to postanowiłem to zrobić - w końcu święta nastały:) Wiem,że ŁOWCA ANDROIDÓW to arcydzieło gatunku s-f - i tak o nim napisałem. WErsja orginalna ma u mnie 9/10, a reżyserska 8/10. Do orginałuy po prostu jestem jakoś bardziej przywiązany -poza tym moje opinie na forum (chyba) są dość wyważone i staram się by nikt z czytelkników nie był urażony i zrzumiał me argumenty. Dodam jeszcze,że S-F nie jest moim ulubionym gatunkiem filmowym i tyle. Z tej półki szanuje tylko: ŁOWCĘ ANDROIDÓW(9/10), 2001:DYSEJA KOSMICZNA (10/10), 2010: ODYSEJA KOSMICZNA (8/10), ZIELONA POŻYWKA (8/10), MATRIX (8.5/10), ZAKAZANA PLANETA(8/10)[śmiejcie się, ale to dzieło prekursorskie],E.T. (10/10) [tak, tak cudne s-f dla całej rodziny o czym wystrczy się przekonać sięgając po opinię autorów KRONIKI FILMU, HISTORII HOLLYWOOD, Rogera Eberta czy magazyn FILM],PI (8/10),FAHRENHEIT 451 (9/10),THX 1138 (8/10), OTCHŁAŃ (8/10), ALPHAVILLE (9/10), METROPOLIS (10/10), MECHANICZNA POMARAŃCZA (10/10), OBCY - Ósmy ... (8.5/10) [choc to horror z domieszką s-f],RAPORT MNIEJSZOŚCI (8/10), A.I. - SZTUCZNA INTELIGENCJA (8/10), DONNIE DARKO [choć to nie s-f czystej wody](10/10), NIEWIDZIALNY CZŁOWIEK'33 (9/10),GRY WOJENNE (8/10) oraz PLANETA MAŁP (7.5/10). Nie znlazły tu się klasyczne GWIEZDNE WOJNY - wszak saga z lat 1977-83 to kamień milowy -ale nowa era rozpoczęta MROCZNYM WIDMEM z 1999 nie zasługuje na wielką uwagę (psuje ogolny obraz serii). Brak tu też (niezbyt lubianego przeze mnie STAR TREKA, brak SERENITY, BLISKICH SPOTKAŃ TRZECIEGO STOPNIA, WOJNY ŚWIATOW'53, WEHIKUŁU CZASU'60,SOLARIS ( soderberga, a takze Trakowskiego),STALKERA, BARBARELLI, serii POWRÓT DO PRZYSZŁOŚCI [choć tak zasługuje na poczesne miejsce w półce najlepszych osiągnieć tzw. "Kina Nowej Przygody"], obu wersji COŚ, PLAZMY'88 [horror i s-f],PRZEZ CIEMNE ZWIERCIADŁO i kilku innych.
Taka jest więc moja osobista lista ciekawych filmów s-f. Każdy sa swój gust.
A i jeszcze taka mała prywatna opinia! Zawsze boję się recenzować jakieś filmy fantastyczne! Czemu? A no bo fani tego typu produkcji bywają najczęściej (ze wszystkich Filmwebowiczów) najbardziej niekulturalni, zacietrzewieni i napastliwi. Potrafią bronić do upadłego nawet tak przeciętnych lub słabych produkcji jak: X-Men 3:OSTATNI BASTION, FANTASTYCZNA CZWÓRKA, BATMAN I ROBIN, DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI etc. Po co tyle piany?! Każdy ma swoje zdanie i fanatyczni wielbiciele S-f też mają w świecie filmu swą niszę ,swoje miejsce - powinny jednak pamiętać, że historia kina nie kończy sie i nie rozpoczyna na gatunku S-F, Fantasy itp.
Pozdrowienia.

ocenił(a) film na 10

E.T.10/10,a Alien 8.5/10 i wszystko jasne.

ocenił(a) film na 10
Iluvatar

E.T. jak najbardziej zasluguje na 10/10....ale ciezko zakwalifikowac ten film do gatunku S-F...wydaje mi sie , ze bardziej pasuje do kina familijnego...a ze jest to jeden z najbardziej wzruszajacyhc filmow tego typu..nalezy mu sie uznanie.(jednak nie jako arcydzielo S-F)

Co do "Blade Runner'a"..ja ocenil bym go na 9,5/10 odejmujac 0,5 punktu za jedyna wade filmu..czas trwania-zdecydowanie za krotko....a sam film genialny, wspaniale klimatyczny, wciagajacy...klasyka :)

Zapraszam na www.projektdvd.pl

ocenił(a) film na 10

Myślę, że wersja reżyserska Łowcy jest ewenementem w historii filmów. Z reguły wersje "poprawione" są typowym wyciągaczem kasy (po latach sprzedamy to samo, tylko dodamy niepotrzebne sceny). Tutaj sytuacja jest o tyle inna, że późniejsza wersja Blade Runnera stara się dodać coś od siebie, nie tylko uzupełniając oryginał o kilka nic nie znaczących scen. Obie wersje sie uzupełniają. Pomysł jest świetny. dobrze by było, żeby większa ilość flomowców w wersjach reżyserskich starała się zmienić chociaż w niewielkim stopniu charakter filmu.

ocenił(a) film na 10
habas87

dodam ze na lato tego roku (25 rocznica) scott szykuje final cut czyli wersje ostateczna. nie moge sie doczekac...