PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 216097
8,5 97 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

9/10

użytkownik usunięty

1. Za wielkość wizji. Oglądając ten film ma się poczucie, że obcuje się z wielkim kinem

2. Za kultowość dzieła. Do dzisiejszego dnia fani tego filmu, zrzeszeni w licznych organizacjach, czczą go jak świętość

3. Za uniwersalność tematyki. Ten film starzeje się jak wino. Myślę, że za kilka lat, kiedy postęp w dziedzinie budowania sztucznych inteligencji umożliwi tworzenie tego typu intelektów, ten film stanie się po raz kolejny tematem żywej dyskusji /podobnie jak ten o HAL`u 9000/.

4. Za muzykę Vangelisa, poezja.

5. Za Dicka - jednego z ojców kina Sci-fi.

6. Za Marlowa, Spade`a, Jonesa, Blaine`a i innych w jednym Fordzie.

7. Za Hauera-Roya, pasja z jaką zagrał swoją rolę nie pozwala oberwać wzroku od ekranu a szczęki od podłogi.

8. Za Sean Young, która nigdy potem nie była tak piękna.

9. Za "all those moments will be lost in time like tears in rain"

.........

10 nie dam za karton w pewnej scenie.

użytkownik usunięty

Kpina a nie ocena, uzytkownik nie ma pojecia o dziele filmowym ani jego teorii. Jest to film- kicz, babol.

użytkownik usunięty

Mandolinio, godny pożałowania marszczyfredzie internetowy, nie mówili ci w szkole, że jeśli nie ma się niczego mądrego do powiedzenia czy napisania to lepiej milczeć ??? Przecież wszyscy na filmwebie zgodnie nazwali cię operując najgorszymi określeniami a ty nadal chcesz by ci tu ubliżano ??? Jesteś masochistą ???

Mendolinho usunęli konto! Hip, hip, HURRA!

ocenił(a) film na 10

Ciekaw jestem o jakiej scenie z kartonem masz na myśli?
Jak ja bym miał dawać po punkcie, za każdy aspekt, jaki mi się podobał w Blade Runnerze, to ocen w skali by zabrakło.

użytkownik usunięty
martinez88

Sceny domów /kartonowej dekoracji/ nad którymi przelatują samochodem Deckard z Gaff`em. Wiele razy o tym pisałem, wiele razy odpisywano mi, że opowiadam bzdury ale zawsze niezmiennie te sceny rażą mnie w czasie projekcji.

użytkownik usunięty

Sceny w domach mi się nie podobaja, lizardcos tam ich nie zrozumial chyba, tradycyjnie nadinterpretacja w jego wykonaniu, dajmy mu czas na poczytanie o teorii dziela filmowego, teraz za młody. Duzo scen w filmie do wyciecia, szpeca go tylko i mu ublizaja. Filmu nie polecam.

ocenił(a) film na 10

Widać, że to jest makieta, ale dopiero wtedy jak ktoś o tym powie i przygląda się specjalnie by wyłapać kontury. Wykonanie i klimat owej makiety w dalszym ciągu dla mnie jest nie do przebicia. Ja się rażących "kartonów" nie dopatrzyłem - mówimy o tej początkowej sekwencji jak lecą na komisariat? Co do kiczowatości tego typu, to spójrz na początkową scenę Terminatora 2 - wizja przyszłości, jak ludzie walczą z robotami. jak byłem dzieckiem to roboty które tam występowały, autentycznie mnie przerażały - teraz budzą politowanie, na widok przerośniętych plastikowych robotów. Jednak klimat w dalszym ciągu niezmienny od lat, tak samo jest z tzw skyline'm miasta w Łowcy.

użytkownik usunięty
martinez88

Oczywiście, że czasy były inne i dziś niektóre sceny z dawnych filmów wyglądają prymitywnie ale tam, w Blade Runnerze, szczególnie mi to przeszkadza. To moje subiektywne zdanie i nie zmienia to mojej opinii o łowcy jako o filmie wielkim, ale chcąc być obiektywnym, wspominam o tym moim subiektywnym odczuciu. Klimatu to nie psuje w najmniejszym stopniu.

ocenił(a) film na 10

Nie mam zamiaru najmniejszego Cię potępiać! :) A już na pewno nie za to, czy Ci się kartony podobały czy nie. Ja jednak dołączam do zdania rzeszy tych którzy już Ci odpowiadali - Nie widziałem tych postów. Ale dzięki Tobie po raz pierwszy widziałem w tym mieście makietę. Mam nadzieję, że dumny jesteś z siebie?:)

użytkownik usunięty
martinez88

Wrecz przeciwnie. Przykro mi że w jakimś stopniu zepsułem Ci odbiór tego wspaniałego dzieła. :)

Lizardking jestem pełen podziwu za twój upór w walce z głupotą tego przygłupa.Pozdrawiam

kondi143

chodzi mi oczywisćie o mendolina

użytkownik usunięty

niestety mandolinio powrocil pod kilkoma nickami - teraz udziela się jako >qazqaz1212<. Na szczęście parę chamskich postów już mu admini zablokowali a że daję prowokować się bez trudu to gwarantuję że za tydzień zmieni nick na >użytkownik usunięty<