PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 215820
8,5 91 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Wyobrazcie sobie poczatek lat 80 - jak dla mnie oprawa wizualna "bajka";)

teshtoster

Fabularnie ma więcej do zaoferowania jednak.

neo_angin

Oczywista, no myslalem, ze to samo "przez się".

ocenił(a) film na 8
neo_angin

jak dla mnie historia sama w sobie nie jest aż tak interesująca skonfrontowana z wizualnym osiągnięciem. mam wrażenie, że jeśli pewnego dnia polecę do Kyoto, Tokio czy Pekinu zaraz wyczuję w powietrzu ducha Blade Runnera i ten klimat wszechobecny w filmie. a tak przy okazji przeczytałam gdzieś, że istnieje coś takiego jak Blade Runner's Curse większość firm reklamujących się w BR zbankrutowało. chyba w żadnym filmie nie było skomasowanych aż tylu reklam produktów. tak myślę.

Kejt1986

Fabularnie nie jest może jakoś wielce rozbudowany, ale jak dla mnie żaden film nie zadaje tak pytania: Co czyni nas ludźmi?. Ogólnie jestem fanem klimatów Noir więc film dla mnie kultowy.

ocenił(a) film na 8
neo_angin

neo: zgadzam się z Tobą, fajne jest to że rzeczywiście zastanawiamy się nad tym co świadczy o naszym człowieczeństwie a co już jest zadatkiem na Replikanta. I czy człowieczeństwo jest wrodzone czy można je zaprogramować i wszczepić?!

Kejt1986

W kązdym razie Koss nie zbankrutował i trzyma się nieźle :)

ocenił(a) film na 8
teshtoster

Miałem obejrzec ten film, ale porownales go do Avatara, wiec zrezygnowalem.

dawid1420

Mi tam się Avatar nie podobał, ale ten film jest super. Efekty specjalne to trochę za mało, aby powiedzieć, że oba filmy są podobne. Poza tym różni jest chyba wszystko.

teshtoster

Hehe, dzisiaj miałem IDENTYCZNE skojarzenie.

ocenił(a) film na 9
teshtoster

avatara nie da się porównywac z łowcą androidów. avatar to po prostu kolejny szit, dla śliniących się mas...... łowca androidów ma swój klimat i styl....... noi był w latach 80.

fightClub

To, że został stworzony w latach 80 czyni go wyjątkowym? Czyli teraz gdyby Scott go nakręcił, byłby po prostu kolejnym szitem, dla śliniących się mas? :D

ocenił(a) film na 9
Sebu_BGZ

nie. ten film ma swój styl i jest dobry, a avatar nie. nie chodziło mi o datę powstania.

fightClub

No w sumie film powstał na kanwie opowiadania Philipa Dicka pt." Czy androidy śnią o elektrycznych owcach" tlumaczenie polskie jak zwykle z polotem i fantazja :D

ocenił(a) film na 10
teshtoster

Faktycznie, gdyby Avatar był kręcony w latach 80-tych wyglądałby dokładnie tak, ale istnieje zasadnicza różnica, czyli fabuła która moim zdaniem przerasta Avatara o jakieś 50 do 100 lat, ale to tylko moje prywatne zdanie.

teshtoster

Przyrównanie Blade Runnera do Avatara to obraza dla BR!

BR NIE zawiera żadnych efektów komputerowych i posiada oryginalną fabułę. Avatar to głównie sceny wygenerowane komputerowo, oklepana fabuła (źli atakują tych dobrych początkowo bezbronnych, a później dobro zwycięża - litości!) i banalne postacie (typowe dobre vs złe charaktery).