PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 217 tys. ocen
7,7 10 1 216925
8,5 99 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów
ocenił(a) film na 10

Pierwszy polski plakat filmu z lat 80-tych, jak widać ówczesne "opakowania zastępcze" dotyczyły również posterów...

ocenił(a) film na 1

Na filmwebie maja takie zasady, że zawsze pierwszeństwo maja polskie plakaty, nawet wówczas gdy na plakacie z innego kraju nie było napisu w obcym języku tego kraju.

ocenił(a) film na 9
Raze

Do tego jako domyślny tytuł pierwszeństwo ma tytuł z dystrybucji kinowej. Dlatego co jakiś czas "Terminator" zamienia się na "Elektronicznego mordercę", a "Dirty dancing" na "Wirujący seks".

ocenił(a) film na 10
Khaosth

A Robocop jako Superglina...
http://1.fwcdn.pl/po/14/60/1460/7026677.3.jpg

ocenił(a) film na 1
Skandal

Nie wlepiaj tych linków, bo admini zrobią bajzel z tymi plakatami totalnie i dopiero będzie cyrk.

ocenił(a) film na 1
Khaosth

Tak, ale chodzi tutaj o nazwę tytułu wprowadzony przez dystrybutora na polski rynek filmowy. Na przykład "The forgotten" i "Dziecko, które się nie narodziło", "Highlander" (1986) - tłumaczenie Szkocki Góral a tutaj Nieśmiertelny, The Eagle (Orzeł) i Ostatni legion).

ocenił(a) film na 10

http://www.findelahistoria.com/web/wp-content/uploads/2014/02/Blade-Runner-poste r-concept-10.jpg To powinien być główny plakat filmu. Genialny.

ocenił(a) film na 10
Keysee

W bazie danych jest podobna okładka do polskiego wydania blu-ray...

użytkownik usunięty
Keysee

Zajebisty!

użytkownik usunięty

Ten plakat jest okropny. Niech to zmienia. To jakas masakra :)

Osobiście co raz bardziej przekonuję się do polskiej szkoły plakatu, bo dość już mam trochę ciągle takich samych plakatów amerykańskich superprodukcji (ostatnia klapa z "X-Men: Przyszłość, która nadejdzie" i Xavierem na pogo-sticku), ale "Łowca Androidów" akurat miał bardzo ładny, artystyczny wręcz plakat i lepiej reprezentuje ten film.

użytkownik usunięty
Fiyo

http://www.findelahistoria.com/web/wp-content/uploads/2014/02/Blade-Runner-poste r-concept-10.jpg

O ile generalnie pomysł na polskie artystyczne plakaty zamiast tych oryginalnych bardzo mi sie podoba, o tyle ten plakat akurat w ogóle mi nie leży. Mało ciekawy artystycznie i niezbyt głęboki. Bywały lepsze, piękne, wspaniałe, ale nie ten. Zresztą, moze to moja ogólna niechęć do twórczości Michała Książka - mam wrazenie, ze połowa jego plakatów to po prostu skąpo ubrane baby, nie mające zbyt wiele wspólnego z filmami albo sztukami, które plakat ma ilustrować. :P Do Łowcy plakat mógłby zrobić Olbiński :)

A co do okropności, wszyscy się tak tutaj czepiają polskich plakatów - tymczasem na świecie ludzie są naszymi "alternatywami" zachwyceni. Jak przelecicie przez Pinterest, zobaczycie, że ludzie kolekcjonują polskie plakaty do znanych filmów i ma to wyjątkowe wzięcie :)

ocenił(a) film na 10

Czlowieku, wlasnie zabrales mi cala przyjemnosc. Przed chwila obejrzalem BR (po raz setny) i wszedlem tu by poczytac ciekawostki o filmie. Wchodze ... a tu ten g ówniany plakat, rece mi opadly i natychmiast chcialem o tym napisac ale uprzedziles mnie. M

użytkownik usunięty

E tam, fajny jest.

ocenił(a) film na 3

twój ryj, cieniasie

użytkownik usunięty
Gordon_Neo

Nie pyskuj, dzieciaczku.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Gordon_Neo

Jakie synku kompleksy leczysz?

ocenił(a) film na 9

Polecam poczytac o polskiej szkole plakatów filmowych i o tym jak te plakaty sa cenione na swiecie.

ocenił(a) film na 9
Leri1

Niektóre są.
Ten konkretny to paskudztwo, które wstyd pokazywać.