PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 215820
8,5 91 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

A Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?, czyli Blade Runner jest chyba najlepszym filmem (cyberpunkowym) jaki do tej pory widziałem.

ocenił(a) film na 9
janko_bzykant_

Dla mnie też. Tak samo książka Dicka.

ocenił(a) film na 10
ABEL

Film zdecydowanie najlepszy, w kwestii Cyberpunku w ksiązkach wole Gibsona. Jednak ogólnie jako pisarza sf to i tak Dicka :)

ocenił(a) film na 10
Subterranean

Gibson był znakomitym wizjonerem...ale pisarzem niesamowicie słabym. Wiem bo czytałem jego książki po polsku i angielsku...przykładem może być graf zero gdzie pierwsze 30 - 40 stron jest po prostu super, a potem wraca do swojego sosu i kompletnie się gubi...przy czym nie można odmówić mu niesamowitej pomysłowości, którą już pokazał w 'Neuromancer'.

Dick? Dick jest bardzo dobry, książki niesamowicie zagmatwane i mroczne - jak choćby Ubik (końcówka jest masakryczna) czy człowiek z wysokiego zamku. Jednak czegoś mi brakuje...czegoś co miał Lem - takiej płynności w akcji i opisie.

No i a propos jeszcze Lema i Dicka. Ten ostatni uznawał Lema za organizację komunistyczną, która 'miała za zadanie' podkopać jego 'autorytet'.

ocenił(a) film na 10
janko_bzykant_

Heh nie tylko to... On nawet twierdził ze Lem to agent który chce go zabić... Cóż Dick był chory psychicznie i miał różnorakie dziwne myśli , jak np. potajemne chrzczenie syna czekoladą :)

janko_bzykant_

Cyberpunk to wytwór lat 90-tych XX wieku, a Blade Runner został nakręcony w 1982 roku...

ocenił(a) film na 10
tomek_866

Cyberpunk wcale nie jest wytworem lat 90. A Blade Runner należy do gatunku cyberpunku i jest wymieniany jako główny przedstawicl. A poza tym chociażby Neuromancer Gibsona powstał przed 90-tym, bo w 84 jeśli dobrze pamiętam, a jest to książka z gatunku cyberpunk.

ocenił(a) film na 10
donZabol

prawda

ocenił(a) film na 10
zielonozielony

Cóż to się stało, jacusiu, nagle zacząłeś podzielać zdanie większości i tym samym stałeś się jednym z "idiotów", z którymi tak walczyłeś?

Ach, przepraszam, zapomniałem... przecież tylko ty wiesz, dlaczego Blade Runner jest takim wspaniałym filmem...

donZabol

Cyberpunk wymyślił Gibson chyba gdzieś w 1981. - dobre pomysły, słabe powieści.
Gdy P.K Dick (marne pomysły i przereklamowane utwory) pisał "Blade Runner" (1968) o czymś takim nikt nie słyszał.
Co ma ten film z cyberpunkiem wspólnego nie mam zielonego pojęcia.

ocenił(a) film na 10
Jot_3

Może to, iż tematycznie wpisuje się idealnie w założenia cyberpunku? Hieronim Bosch żył w czasach gdy pojęcie surrealizmu nie istniało - mimo to jest uznawany za jednego z najważniejszych przedstwicieli. Czy mylnie więc uznawać BR za przedstawiciela cyberpunku? Wydaje mi się że nie, sprawa jest dyskusyjna jednakże głupstwem jest zajmowanie tak skrajnej i kpiącej postawy jak twoja.

ocenił(a) film na 10
Yasiu

Dokładnie, mimo, że BR wyprzedza swój gatunek (chodzi mi o to, gdy już został jako tako zdefiniowany) o kilka(naście) lat to nie powód aby go do niego nie zaliczać. BR jest wręcz kanonicznym przykładem cyberpunku, a scenografia z filmu jest niedoścignionym wzorem cyberpunkowego świata... i to nie tylko moje zdanie, ale też ludzi, którzy z cyberpunku zrobili swoje źródło utrzymania.

ocenił(a) film na 10
wit_85

No właśnie...