Film jest genialny, i się zastanawiam czy warto przeczytać książkę?
Warto czytać! Zawsze warto...nawet, jeżeli później okazuje się, że nie było warto;)
A jak dla mnie był to pierwszy film, który okazał się lepszy od książki O.o
Całe życie myślałam, że jest to niemożliwe! I chociażby dlatego było warto przeczytać książkę;)
Film wygląda tak jakby scenarzysta opierał się na samym streszczeniu książki i próbował go upakować w jakiś znany schemat (padło na kino noir z lekko zarysowanym romansem w tle). Te elementy świata przedstawionego, które dla mnie były najciekawsze w książce, w filmie w ogóle nie istnieją. Na rzecz filmu przemawia poziom jego realizacji, podczas gdy sama książka - choć ciekawa - nie została napisana zbyt finezyjnym piórem.
W większości zgadzam się z powyższymi wypowiedziami.
Również uważam film za bardziej udany od książki, co zdarza mi się tak twierdzić bardzo, bardzo rzadko. W książce znajdziesz dużo wątków, które w ogóle nie zostały poruszone w filmie i mogą Cię one nieźle zaskoczyć. ;)
Dzieło Dicka nie traktuje androidów (replikantów) jako istoty przewyższające inteligencją i sprytem ludzi. Ciężko jest odróżnić ich od człowieka. Dodatkowo Deckard ma zupełnie inny charakter niż ten nakreślony w filmie przez Harrisona Forda. Różnic jest jeszcze x, ale nie będę Ci ich zdradzać. Jedyne, co mogę jeszcze powiedzieć, to: tak, książkę warto przeczytać. :)
Czlowieku Ty sie zastanawiaj tylko czytaj, tym bardziej ze jest ksiazka BR 2 ktora tez jest zajebista. M
Dicka się lubi lub nie (trudno go lubić za warsztat kiepski i lenistwo, ale pomysły i wstęp do historii miał wysokiej klasy), ale tą książkę może polubić każdy. i oczywiście POWIEŚĆ
Dicka się lubi lub nie (trudno go lubić za warsztat kiepski i lenistwo, ale pomysły i wstęp do historii miał wysokiej klasy), ale tą książkę może polubić każdy. i oczywiście POWIEŚĆ lepsza od filmu. klimat, postacie, intryga - szkoda, że ekranizacja nie jest bliższa oryginałowi - ja fan i książki i filmu wiem co piszę :)
<dziwię się, że niektórzy w tym starciu stawiają na film. zgroza>
Polecam Ci bardzo słuchowisko, a w zasadzie superprodukcje "Blade runner. Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?" - niesamowity klimat (muzyka, gra aktorska, dźwięki otoczenia) i w końcu to jest książkowa treść, a jak powinieneś wiedzieć książki Dicka są bardzo głębokie i traktują o wielu ważkich dla człowieka tematach. http://audioteka.pl/blade-runner-czy-androidy-marza-o-elektrycznych-owcach,produ kt.html