PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 215815
8,5 91 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Witam, mam malutką prośbę tak się składa iż na mature ustną mam temat do opracowania "Scharakteryzuj relacje miedzy dziełem literackim a jego filmową adaptacją"(omówić różnice między książka a filmem) i wybrałem właśnie Blade Runnera, może mogłby ktoś mi coś podpowiedzięc bo czas goni a jakoś pomysłów mało co napisać. Z góry dziękuje.

Deus_Ex

Czytałem i oglądałem ale dawno, dawno więc nie wiem czy Ci pomogę...
Teraz nie mam za wiele czasu ale zajrzyj na moją stronkę i daj znać to może spróbuję napisać coś więcej. Generalnie książka i film bradzo się różnią, począwszy od tytułu;) W książce wątkiem prowadzonym na równi z losami głównego bohatera jest wątek Mesjasza i świata stworzonego w mediach. W filmie wogóle to pominięto. Rozwinięto wątek Deckarda i końcową sugestią która w książce się nie pojawia. W książce ma żonę w filmie nie. Wiele jest zmian. Film jest dziełem niesamowicie głębokim począwszy od nostalgicznego spojrzenia i nawiązania do czarnego kina lat 40 a skończywszy np. na symbolice.

Tyle teraz. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
KrzyseK_2

Wielki dzięki za pomoc, o kilku rzeczach które mi podałeś nie wiedziałem. Pozdrawiam.