Film jest z gatunku cyberpunk a nie stricte SF, więc pisząc, że jest to najgorszy film sf tylko się ośmieszacie.
Pozdrawiam 9/10 ulubiony. (Wersja reżyserska)
Cyt: "Film jest z gatunku cyberpunk a nie stricte SF..."
Wybacz Melzar, ale dla mnie jest jeden z najlepszych filmów stricte SF. Jeśli to nie jest film z gatunku Sci-Fi, to nie wiem jaki pasuje tu bardziej?
Pozdrawiam.
Odpowiadam na pytanie: Tutaj przenikają się dwa gatunki - cyberpunk i typowy sf, dlatego trudno mówić, że jest to najgorszy film SF bo nim w pełni nie jest. Świadczy to tylko o braku wiedzy i wystawianiu prowokacyjnych opinii. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych filmów SF/Cyberpunk o ile nie najlepszy.
Przepraszam Cię, nie chcę być upierdliwy lecz wydaje mi się, że cyberpunk to nurt literacki/kinematograficzny, zaś SF to jest gatunek. Czyli są to dwa niezależne sposoby podziału dzieł takich jak np. film.
Cytat z w/w artykułu: „Ekstrapolacyjny model tworzenia światów nie jest jedyną cechą, która odróżnia cyberpunk od głównego nurtu współczesnej SF”
To i inne zdania sugerują że cyberpunk jest nurtem pobocznym SF, czyli mieszczącym się jednak w ramach gatunku science fiction.
Wydaje mi się iż można powiedzieć że każdy utwór należący do nurtu cyberpunk należy do gatunku SF, ale nie każde dzieło SF to cyberpunk.
Nie czuję się fachowcem w tej dziedzinie, więc upierać się przy swoim zdaniu nie będę. Po prostu chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę.
Pozdrawiam.
Ten sam artykuł :
" Cyberpunk jest uważany za oddzielny gatunek science fiction ze względu na ekstrapolacyjną metodę tworzenia fikcyjnych światów. Według Carla Malmgrena polega ona na budowaniu obrazu świata z elementów rzeczywistości empirycznej, a w szczególności z wiedzy naukowej."
"Innymi słowy, cyberpunk odróżnia się od głównego nurtu science fiction szczególnym traktowaniem pewnych wspólnych dla całego gatunku obrazów i pojęć."
Zatem mówiąc, krótko Cyberpunk ma u fundamentów SF, ale jest czymś zupełnie innym zatem nie można powiedzieć : "każdy utwór należący do nurtu cyberpunk należy do gatunku SF, ale nie każde dzieło SF to cyberpunk." bo to dwa różniące się od siebie gatunki. Jednakże mogą się one przenikać co mamy np w Blade Runnerze.
Nadinterpretujesz, każdy utwór cyberpunkowy jest utworem SF, bo to jest gałąź SF, bardzo wyraźna i silna, ale jednak gałąź, tak jak nawet brutal death metal jest gatunkiem muzyki rockowej, mimo że metal ma wiele znaków szczególnych i mocno się wyróżnia, więc dokładnie tak: "każdy utwór należący do nurtu cyberpunk należy do gatunku SF, ale nie każde dzieło SF to cyberpunk" Bo np Star Trek nie jest cyberpunkiem, a jest SF, z kolei każdy cyberpunkowy twór jest swoistą odmianą SF.
A cyberpunk to nie podchodzi pod SF i na odwrót ???. Dla mnie najlepszy film w swoim gatunku, zresztą nie tylko dla mnie. Ocena na filmwebie to jakaś kpina. Film jest wymieniany w ścisłej 10 najlepszych filmów SF i to w niejednym rankingu, a na FW jest na 362 miejscu ?!?
Myślę, że powód niskiej oceny filmu leży w tym, iż ktoś go sklasyfikował jako SF. Gdyby został przypisany tylko do gatunku dramat, to prawdopodobnie 80% zwolenników Transformersów nawet by go nie spróbowało oglądać, przez co ilość ocen w rodzaju 1/10 byłaby minimalna więc średni wynik skoczyłby do 9,2. Niestety niektórzy zwolennicy "akcja + SF" wymagają aby w takich filmach bzykały lasery, działy się inne mało sensowne ale widowiskowe rzeczy. Wtedy po obejrzeniu "Łowcy..." byli by happy ;)