Jeśli ktoś czuje niedosyt po obejrzeniu Final Cut i uważa, że za mało w tej wersji zmieniono/dodano, to jest jeszcze możliwośc obejrzenia trwającej 135 minut wersji filmu :) Nie została ona oficjalnie wydana,jest dziełem fana (mającego duże doświadczenie w montowaniu alternatywnych wersji filmów), ale każdy kto posiada oryginalne wydanie DVD Blade Runnera (Final Cut) może ją sobie legalnie ściągnąć na stronie fanedit.org.
No proszę... filmowy bootleg :D
Z ciekawości sobie ściągnę, choć przez te limity na Rapidzie to potrwa pewnie z tydzień.
No i obejrzałem tę wersję. Fajną sprawą jest to, że można sobie włączać/wyłączać komentarz Deckarda który był w wersji kinowej filmu. Ta wersja to kawał świetnej roboty, tylko jednego błędu się dopatrzyłem - Bryant w dwóch różnych scenach mówi dokładnie tę samą kwestię - po prostu dodając alternatywną scenę twórca tej wersji nie pomyślał o usunięciu oryginalnej sceny. Ale to mały problem, każdy wielbiciel Blade Runnera powinien to obejrzeć :)
a dobrej jakości to jest? Warto obejrzeć? Czy to amatorska robota tak zupełnie? Sąd miał materiały ten gość by ten film tak długi zrobić? To są niewykorzystane motywy?
A jest alternatywna wersja dla osób, które nie mają tego filmu w formacie DVD ?
W pełni profesjonalna robota, film jest w normalnej jakośći DVD, nie widać przejśc między scenami normalnymi a dodanymi, mozna ściągnąc zarówno wersję na płytę jednowarstwową jak i na dwuwarstwową. Dodatkowe sceny pochodzą z płyt z dodatkami z wydania 5DVD.
Jeśli natomiast ktoś to ściągna, a nie ma oryginalnego wydania to dopuszcza się najzwyklejszego piractwa :P
Najciekawiej chyba prezentuje się "Electric Unicorn Cut": http://fanedit.org/5394/
Nie widziałem ani jednej "bootlegowej" wersji, ale jeśli już się za którąś zabiorę, to raczej za tą, bo mam słabość do jednorożca (wyciętego z poprzednich wersji). Dodatkowo jeśli komuś podobał się "happy end" w zakończeniu, to jest on tu dodany, ale... po napisach końcowych, więc można sobie wybrać na jakim zakończeniu chce się zakończyć seans. Również jest opcja wyboru narracji, mnóstwo dodanych scen itd. Dla mnie bomba :)