PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 215815
8,5 91 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Mam pytanie, zamierzam ten film obejżeć po raz 1 i wedle tego co czytalam w opisach to istnieją dwie wersje, z 82 i 92 bodajże(?), druga jest nieco zmodyfikowana, zastanawiam się czy w golee obie sa dostępne a jeżeli tak to którą lepiej obejżeć jeżeli oglądam to pierwszy raz?

pozdrawiam

Willow_2

Faktycznie wersji jest kilka i każdą można odebrać trochę inaczej. Ja zacząłem od wersji bez narratora, wtedy bardzo wiele pozostawia się Twojej interpretacji. Narracja narzuca dużo faktów, ale wiele też wyjaśnia. Myślę że warto zobaczyć obie, szczególnie że jedna ma "happy end", a druga nie ma. Ja bym zaczął jeszcze raz od wersji bez narracji, bo jak już poznasz treść narracji, to nie poznasz smaku wersji bez, bo zawsze cześć tekstu utkwi Ci w pamięci. Tak w ogóle to wyszła wersja 2007 i krążą wersje kinowe z początku lat 80-tych (kiepskiej jakości) różniące sie częściowo od wersji telewizyjnych (inne ujęcia, inne dialogi - rarytas!) O muzie nie wspomnę. Vangelis stworzył prawdziwe arcydzieło godne obrazowi. Polecam szczerze!

agent500

oldpink500

Czy w tej edycji dwuplytowej jest tez wersja z narratorem ? Chcialbym obejrzec znowu wersje z narratorem, mam ja na VHS ale mi sie sprzet popsul.

akron

Na marginesie - jeśli chcesz zobaczyć wersję z narratorem, dokładnie tą którą masz na VHS, to musisz kupić zestaw 5 DVD. To jest prawdziwy rodzynek. W necie znajdziesz dokładne opisy poszczególnych filmów tam zawartych. Będzie tam też Twoja wersja z VHS. W zestawie 2 DVD jest nowa (ostateczna) wersja reżyserska 2007, nieco zmieniona od poprzednich. Niestety jeszcze jej nie widziałem, także czekamy na odpowiedź kogoś kto doznał już tego szczęścia. W poprzedniej wersji reżyserskiej narracji jednak nie było.

ocenił(a) film na 9
oldpink500

Dziękuję bardzo za pomoc, myślę, że zobaczę tą Blade Runner - The Final Cut, która jest podobno świetn,a ze względu na wszelkie poprawione niezgodności techniczne. Ale, że są dwa zakończenia to nie wiedziałam... hmm, zobaczymy na które trafe;)

pozdrawiam