PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 215825
8,5 91 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Mnie jakos

ocenił(a) film na 4

nie zachwycil moze gdyby byl robiony teraz moglo by byc cos lepszego :)

ocenił(a) film na 10
zychu93

Jest taka możliwość.

Ale wątpie w to sercem i umysłem. Spójrz na co kładzie się nacisk w obecnym kinie sci-fi - combo: gwiazda + reżyser + tona papierów na efekty. I tak dostajemy np dobre "I Robot".

T y l k o dobre.

Klimat i przekaz zostaje spłaszczony, schodzi na drugi, czasem któryś tam daleko - plan.
Kolejny film z W. Smithem - "Człowiem Legenda". Moim zdaniem ogląda się go lepiej niż wersję z lat 70 (jest to zrozumiałe) ale brak mu tajemniczości(klimatu) starej wersji, gdzie zło ujawniało się w grze aktorów, ich charakteryzacji i tego jak odtwarzali czarne charaktery. Nowa wersja to komputerowe efekty. Kropka.
Podobnie dzieje się z kinowym sci-fi anime. Technika animacji + zapierający dech w piersi montaż scen zastępują głębszy sens jaki powinno mieć dobre anime (-> Appleseed).

Dlaczego tak się dzieje? Money money... duża ilość $ wpompowanych w efekty często przekłada się na dobre wyniki w kinach. Skoro to chcą oglądać ludzie to to dostają. Zresztą:
"Mnie jakos

nie zachwycil moze gdyby byl robiony teraz moglo by byc cos lepszego :)"

Technicznie byłby lepszy. Nie ma tutaj dyskusji. Akcja byłaby szybsza - to też pewnik. Wg twoich preferencji pewnie byłby lepszy ale żaden szanujący się fan sci-fi nie podzieli tej opinii. Więcej - powyłamuje ci palce, wgniecie oczy do czaszki oraz rzuci sztucznym gołebięm, bredząc coś o pasach Oriona...:)