PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734}

Łowca androidów

Blade Runner
1982
7,7 217 tys. ocen
7,7 10 1 216925
8,5 99 krytyków
Łowca androidów
powrót do forum filmu Łowca androidów

Philip K.Dick

ocenił(a) film na 9

Dick jest moim ulubionym autorem sf i troche szkoda ze tylko Lowca Androidow zostal sfilmowany, jednak z drugiej strony ciesze sie ze chociaz tyle, moze teraz gdy technika bardzo sprzyja tego typu filmom powstanie ich wiecej . Jednak nic nie zastapi ksiazkek Dicka.

ocenił(a) film na 10
Kseniucha

P.K.D.
Co to wypowiedzi ze tylko "Lowca Androidów" zostal sfilmowany, to sie zgodzic nie moge. Obawiam sie ze P.K.D. nie jest Pani ulubionym autorem s-f :-( Polecam internet jako dobre zrodelko informacji o P.K.D. oraz filmach ktore maja cos wspolnego z tym panem, jest ich wiecje niz 1 :-)

ocenił(a) film na 9
Ubik

prosze pana
o przyklady, poza tym czy autor jest ulubiony czy nie chyba nie decyduje liczba obejrzanych filmow na podstawie jego nowel , czyz nie????????????????????????????????????????????a liczba przeczytanych ksiazek , jesli i tu sie myle to prosze o poprawienie mnie

użytkownik usunięty
Kseniucha

Prosze Pani :-)
Mysle ze o tym czy dany autor jest ulubiony czy nie, decyduje to w jaki sposob odbieramy i przezywamy to o czym pisze ( pisal ).
Ilosc przeczytanych ksiazek to inna para kaloszy, a w kaloszach chodzimy tylko czasem :-) Prosze sie nie irytowac, tez lubie P.K.D i nie przeczytalem wszystkich powiesci, opowiadan.
Polecam :Screamers 95, Impostor 2000, Minority Report 2002

ocenił(a) film na 9

co do Minority Report...
...to chyba sam tego jeszcze nie widziales, popraw mnie jak sie myle, film ma byc w kinach okolo czerwca, przynajmniej w Australii...(tak w kwestii polecania)a co do ilosci przeczytanych ksiazek to napewno decydyje o naszym ulubionym autorze to jak je odbieramy i z tym sie zgadzam , ale skoro sie go lubi to czyta sie nastepne i nastepna i ...tak dalej , natomiast gdy wypociny autora sie nie podobaja to nie czyta sie nastepnych (ja nie chodze w kaloszach w ogole...;)

użytkownik usunięty
Kseniucha

definicja
o tym czy autor jest ulubiony czy też nie, nie decyduje na szczęście ilość przeczytanych utworów, a subiektywny ich odbiór! zaznaczyć jednak należy iż najczęściej chłoniemy wszystko co spłodził nasz faworyt. (co w przypadku Dicka nie jest zbyt dobrym pomysłem)

ocenił(a) film na 10
Kseniucha

androidy i film
Chcialbym jedna rzecz uscislic - nie "Łowca Androidów" zostal sfilmowany, ale "Czy androidy marza o elektrycznych owcach" autorstwa Dicka - tu sie zgadza ;)
Poza tym, oczywiscie, nic nie zastapi ksiazek P.K.Dicka (sam jestem wielbicielem jego prozy - nawet podjalem sie ciezkiego, ale mam nadzieje wykonalnego zadania zgromadzenia wszystkiego co sie ukazalo drukiem tegoz autora), niemniej jednak uwazam, ze film Blade Runner jest rownie dobry, o ile nie lepszy niz ksiazka - przede wszystkim dlatego, ze jest dosc luzno oparty na powiesci Dicka.. ogladam go srednio raz na kwartal, i zawsze prawie placze na koncu.. ostatnio znow puscili go w telewizji, i oczywiscie znow obejrzalem (mimo ze mam go na paru roznych nosnikach, rowniez wersje rezyserska - taka nieszkodliwa mania ;) ).. podobno oczy mi blyszczaly - tak stwierdzila osoba z ktora to ogladalem :)
i jeszcze jedno: na podstawie ksiazek PKD powstalo calkiem sporo filmow.. nie wiem czy jakis byl calkowita i wierna adaptacja, ale jego pomysly pojawiaja sie naprawde dosc czesto (dla przykladu "Pamiec Absolutna")
pozdrawiam wszystkich fanow PKD oraz Blade Runnera :)

ocenił(a) film na 9
Kseniucha

ZGADZAM SIE W 100%
Zgadzam sie Dick jest rewelacyjny i na pewno znacznie lepiej czytac jego powiesci niz ogladac filmy na ich podstawie. Marzy mi sie jednak film na podstawie "Trzech stygmatow...." , ach rozmarzylem sie.