pierwszy pokaz ostatecznej wersji Łowcy już za nami a raczej za wszystkimi szczęśliwymi gośćmi festiwalu w Wenecji.
nie ma żadnej nowej sceny. film oczywiście odrestaurowany cyfrowo i podobno wyśmienicie. wszyscy polecają obejrzenie go w kinie (więc szkoda że u nas raczej nie zagości, chociaż...) a następnie zakup wersji HD. poza tym wersja podobna do tej z 92(?) roku. nie ma narracji z OFFu, o czym oczywiście można dyskutować czy lepiej czy nie. zakończenie w momencie zamknięcia drzwi od mieszkania Deckarda. jest scena z jednorożcem. poza tym drobne zmiany kosmetyczne czyli więcej latających samochodów itp. oraz każdy z replikantów ma moment w którym w jego oczach pojawia się "pustka" tak jak w oczach sowy w gabinecie Tyrella. każdy z wyjątkiem Roya... no i Deckarda.
podsumowując - wersja znacznie subtelniej zrobiona niż Gwiezdne Wojny. Scott nie ingerował aż tak w oryginalny materiał i nie szokował oczów fanów nowiutkimi komputerowymi scenami. jednym słowem módlmy się teraz żeby Galapagos poszedł po rozum do głowy i podał polską datę premiery tego jednego z najważniejszych wydarzeń filmowych tego roku.
"każdy z wyjątkiem Roya... no i Deckarda."
No właśnie nie:] Tą pustke widac u obu. Roya łątwo wychaczyć, choćby w scenie u Tyrella. A Deckard ma to raz w całym filmie przez chwilę, co jest ostatecznym potwierdzeniem zamysłu reżysera, że on również był androidem. Secena jak gada z Rachel, chyba w kuchni. Ona oparta o futryne. On przechodzi przez drzwi i coś do niej mówi zza jej pleców. Wtedy wiadać troche nieostro jego twarz i te "ślepia".
wiem że ją widać jednak nie wiem czy nie zostało to usunięte z nowej wersji.
jako znak że Roy i Deckard zyskali dusze.
5-płytowe wydanie 3 grudnia w Polsce (pozostałe dwu-płytowe również)
Oto szczegóły:
5dvd
http://www.dvdmania.pl/main/main.php?id=DVF&f=w23uas21i2...
2dvd
http://www.dvdmania.pl/main/main.php?id=DVF&f=w23uas21i2...
yyyy a czy aby na pewno... nie ma tam wzmianki o tym że to polska premiera. oczywiście mam nadzieję że tak!