Jestem od dawna fanem s.f. filmu nie widziałem już dobrych ok, 3 - 4 lat !
Film mi się podobał jak najbardziej , wspaniały mroczny klimat ( muzyki kompletnie nie pamiętam ) !
Oceniłem ten film bodajże na 7 bo nie rozwalił mnie a mało tego według mnie był zdecydowanie za długi , z tego co pamiętam chwilami mnie nużył !
Fabuła nie jest jakaś genialna , zagmatwana czy coś w tym stylu , ani film niema jakiś akcji scen które wgniatają w fotel , aktorzy wiadomo że bardzo dobrze zagrali ale nie zagrali nic wręcz genialnego !
Więc nie mogę zrozumieć od zawsze fenomenu tego dzieła !
Wyjaśnijcie mi to . . . ktoś może powie że ja czegoś nie zrozumiałem w tym filmie , kto wie może i nie zrozumiałem więc proszę was oświećcie mnie !
Ja Ci nie wytłumaczę, bo nie rozumiem fenomenu tego filmu i daje tylko 6/10
Też poczekam na oświecenie.
W sumie to jeden z tych filmów które trzeba pokochać albo ominąć szerokim łukiem. Mi si ten film podoba ze względu na zawarte w nim problemy egzystencjalne, pytania o to co czyni nas ludźmi i kto ma prawo do tego by żyć a kto nie. Jak do tej pory nie widziałem jeszcze ukazanego tego w żadnym innym filmie, a dodając do tego tło Sci-fi i genialną rolę Hauera oraz jedne z najbardziej wyreżyserowanych scen w historii gatunku, daje właśnie to czym się ludzie zachwycają. Chociaż bym go oglądał któryś raz z kolei i nawet gdyby już mnie niektóre sceny znużyły to w końcu po napisach końcowych musiałbym nie potrafiłbym wystawić niżej niż 9/10.
Film świetny tak na tamte czasy, jak i na obecne. Przyciąga uwagę. Jednak mimo wszystko troszkę mnie zmęczył. 8/10