10.000 B.C.

10,000 BC
2008
6,0 39 tys. ocen
6,0 10 1 39092
4,7 7 krytyków
10.000 B.C.
powrót do forum filmu 10.000 B.C.

no właśnie na stronce multikina widnieje takie info...tzn, że będzie obraz w 3D, tak jak np Beowulf?

Belzebubich

Nie, nie będzie w 3D. Obecnie wszystkie kina dysponują projektorami analogowymi. Podstawowym nośnikiem jest taśma filmowa 35mm, z której obraz rzucany jest na ekran (pojawiają się jeszcze taśmy 16mm, ale już rzadko). Obecnie w dynamicznym rozwoju technologii cyfrowej, niektóre kina kupują drogie projektory cyfrowe które rzutują krystaliczny obraz z jakiegoś pojemnego nośnika. Ma to swoje zalety. Np. oglądając w kinie reklamy często widać kropy, kurz, kreski itp. artefakty. Jest to wynik zużycia taśmy. Często pojawiają się artefakty na filmach jak taśma jest odtwarzana trzeci tydzień.

Silas2

Warto na pewno pójść na pokaz cyfrowy, lepsza jakość obrazu.

użytkownik usunięty
Silas2

szczerze jesli chodzi o mnie to te kropki, kreski itp dodaja uroku filmom ogladanym w kinie do tego dochodzi jeszcze krystaliczny dzwiek i nie chce sie wychodzic ;)

hehe mi te kropki to kojarzą się z Polskimi filmami jak puszczają w TV. Co do jakości obrazu to fajnie, ale na pewno będą droższe bilety:P

Belzebubich

byłem na tym pokazie cyfrowym i przyznaje, że obraz powala. Oby więcej takich projekcji:D

Belzebubich

a Cena taka, jak przy zwykłych projekcjach!!

ocenił(a) film na 7
Belzebubich

To fakt też byłem na tym filmie i widać, że jakość obrazu jest lepsza od standardowej taśmy. Tylko nie wiem czemu obraz był taki ciemny. Nawet jak były jasne sceny. Jedyną zaletą tego była czytelność napisów na "jasnym" tle;) Może tylko w Olsztynie tak obraz przyciemnili. Albo nie potrafią jeszcze tego urządzonka odpowiednio ustawić;)

elCamillo

faktycznie też zauważyłem, że obraz jest jest ciemniejszy niż normalnie, ale może właśnie taki być...