no właśnie na stronce multikina widnieje takie info...tzn, że będzie obraz w 3D, tak jak np Beowulf?
Nie, nie będzie w 3D. Obecnie wszystkie kina dysponują projektorami analogowymi. Podstawowym nośnikiem jest taśma filmowa 35mm, z której obraz rzucany jest na ekran (pojawiają się jeszcze taśmy 16mm, ale już rzadko). Obecnie w dynamicznym rozwoju technologii cyfrowej, niektóre kina kupują drogie projektory cyfrowe które rzutują krystaliczny obraz z jakiegoś pojemnego nośnika. Ma to swoje zalety. Np. oglądając w kinie reklamy często widać kropy, kurz, kreski itp. artefakty. Jest to wynik zużycia taśmy. Często pojawiają się artefakty na filmach jak taśma jest odtwarzana trzeci tydzień.
szczerze jesli chodzi o mnie to te kropki, kreski itp dodaja uroku filmom ogladanym w kinie do tego dochodzi jeszcze krystaliczny dzwiek i nie chce sie wychodzic ;)
hehe mi te kropki to kojarzą się z Polskimi filmami jak puszczają w TV. Co do jakości obrazu to fajnie, ale na pewno będą droższe bilety:P
To fakt też byłem na tym filmie i widać, że jakość obrazu jest lepsza od standardowej taśmy. Tylko nie wiem czemu obraz był taki ciemny. Nawet jak były jasne sceny. Jedyną zaletą tego była czytelność napisów na "jasnym" tle;) Może tylko w Olsztynie tak obraz przyciemnili. Albo nie potrafią jeszcze tego urządzonka odpowiednio ustawić;)