10.000 B.C.

10,000 BC
2008
6,0 39 tys. ocen
6,0 10 1 39092
4,7 7 krytyków
10.000 B.C.
powrót do forum filmu 10.000 B.C.

Jestem świeżo po seansie i przyznać muszę, że jedyne co w tym filmie przykłuło moją uwagę to przepiękne górskie plenery w początkowej części filmu. Idąc do kina nie spodziewałem kina ambitnego tylko dobrej zabawy z dużą ilością efektów specjalnych i wartką akcją. Akcja co prawda była ale chociaż nie wiem jak bym się starał nie potrafiłem się w nią wciągnąć, a co do efektów to mogło ich być troche więcej. Trudno sie przyczepiać do nieścisłości scenariusza bo nie o to chodzi ale na miły bóg troche bardziej mogli by się postarać i nie wyjaśniać wszelkiego rodzaju problemów nową legendą typu "gadający z włuczniozębym łowca ze znamieniem od bicza (które nawiazem mówiąc otrzymała jego kobita)". Film (to nie koniecznie) udane pomieszanie Gwiezdnych Wrót z Apocalipto czy jakąś mutacją Atlantydy. Z tym tylko, że w tym filmie nie otrzymujemy żadnych odpowiedzi, ani skąd się wzięli tajemniczy bogowie ani o co biega z tymi piramidami. Ocena 5/10 i tak wydaje mi się dosyć wygórowana ale ze względu na wspomniane widoczki i kilka ciekawych scen przy takiej pozostanę.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
rogowp

A po co to wyjasniac? Przeciez nawet nigdzie nie zostalo powiedziane, ze to nasza stara dobra Ziemia. Moze swiat alternatywny? Mniejsza z tym zreszta... Film mial byc widowiskiem i jest widowiskiem, ma fajne plenery i szybka akcje. Kto szuka sensu i logiki, oczywiscie sie zawiedzie, ale... kto szuka sensu i logiki w filmach Emmericha?

gadd

Wybacz, że się czepiam ale jeśli akcja filmu jest osadzona w świecie alternatywnym to dlaczego film nosi tytuł 10.000 B.C. (Before Christ):P?

Szymen

A może to alternatywny Christ, a nie ten którego znamy :)