10.000 B.C.

10,000 BC
2008
6,0 39 tys. ocen
6,0 10 1 39092
4,7 7 krytyków
10.000 B.C.
powrót do forum filmu 10.000 B.C.

Przygoda, elementy fantasy i akcja, a nie jak co niektórzy tutejsi znawcy filmu, tęgogłowi i bogobojni oceniają go jak film dokumentalny czy naukowy, bez wyraźnej świadomości co tak naprawdę oglądają.
Widzą egipskie piramidy które najzwyczajniej w świecie przypominają te z Jukatanu w Meksyku, lub czepiają się do zdrowo wyglądającej skóry u kobiet, mają jak widać wyobrażenie że człowiek obcował z wodą i mył się dopiero w XX-stym wieku.
Film z ciekawą jak na film przygodowy!!!!! fabułą, nieco zakręcony przez to bardziej wciągający. Wymieszanie kultur, krajobrazów i okresów historycznych naszej planety pozbawiają film monotonii, to w przygodowym filmie raczej jest zaletą niz wadą.
Taką przygodę osobiście chciałbym przeżyć niezależnie czy jest ona zgodna ze kanonami nauki i wiedzy współczesnych ludzi o tamtych czasach, czy też nie. Ja bym do filmu jeszcze wplątał Indianę Jonesa z lassem w ręku i Conana żeby wspomagali ucieśnionych.
W gatunku filmów Przygodowych nie powinno się szukać arcydzieł i wyroczni, ponieważ nikt nie określił kanonów i mody dla przygody :)

mundospl

Świętości proszę nie szargać i Conana zostawić w spokoju! :)
Zgadzam się. Dziwi mnie, że taki film wywołuje tyle emocji - w jednym z postów wyzywali się od bałwanów itp. Jakoś tym samym ludziom nie przeszkadzało że U-571 to pod względem historycznym wierutna bzdura, a wymagają realizmu od filmu który z założenia ma być czystą rozrywką.
Mnie tam film się podobał, po twórcy Dnia Niepodległości nie spodziewałem niczego po za przyzwoitą rozrywką.