10.000 B.C.

10,000 BC
2008
6,0 39 tys. ocen
6,0 10 1 39092
4,7 7 krytyków
10.000 B.C.
powrót do forum filmu 10.000 B.C.

Jeśli to miała być obiektywna recenzja to śmiać mi sie chce jeśli sie nie ma pojęcia o gatunku filmowym który ten film reprezentuje to sie ich nie umieszcza do publicznej wiadomości więc radze temu panu by swoje wypociny umieszczał gdzie indziej

ocenił(a) film na 3
dart3

Kiedy recenzja jest czysto subiektywnym zdaniem. Jaki to jest gatunek filmowy wedlug Ciebie?

Cyanide

Według mnie jest to fantasy i do tego gatunku bym to zaliczał i drażni mnie ta recenzja bo według mnie jest pisana przez osobę negatywnie do tego filmu nastawioną i wolał bym by ten pan ocenę filmu pozostawił widzowi ja w każdym razie się z nią nie zgadzam

ocenił(a) film na 6
dart3

Poza tym jest napisana w taki sposob jakby ja pisal do jakichs dzieci z przedszkola. Przynajmniej ja to tak odebralem.

Amish1188

Watpie, aby przedszkolaki poslugiwaly sie takimi sformulowaniami i slownictwem. Pijesz do braku zrozumienia czytanego przez ciebie tekstu?

ocenił(a) film na 6
aeyne

Mialem tu na mysli glownie ostatnie zdanie co w tym momencie podkreslam. Poza tym ja tez moge wyrazac swoja opinie i swoje zdanie na temat tej recenzji. Ogolnie mnie ona nie obchodzi. Skupmy sie lepiej na ocenie filmu.

Amish1188

Jest ona jak najbardziej neutralna, co wyraznie autor zaznacza w jednym konkretnym zdaniu

ocenił(a) film na 6
aeyne

Faktem jednak jest ze ta recenzje zaczyna od 'najazdu negatywnego' na film. A w recenzji tej nie dostrzeglem zadnych pozytywnych ocen filmu.

Amish1188

Polecam ostatni akapit, przewaznie tam znajduja sie podsumowanie i ostateczna ocena

ocenił(a) film na 6
aeyne

Dziekuje. Przeczytalem ale i tak nie podoba mi sie ta recenzja. Nic raczej tego nie zmieni.

ocenił(a) film na 3
dart3

Recenzja moze byc zarowno pozytywna jak i negatywna. Jak juz napisalam wczesniej, zalezy to od subiektywnego podejscia recenzenta. Dlatego teksty w stylu "jak mu sie nie podoba film to niech pisze to sobie w pamietniku, a pisanie opinii o tej produkcji zostawi... (no wlasnie, komu zostawi?)" jest tu ZUPELNIE nie na miejscu.

dart3

Abstrahujac od stylu - recenzja jest forma przedstawiajaca subiektywna opinie autora tekstu, trudno zeby pokrywala sie ze zdaniem wszystkich, zaparz sobie ziolek, albo napisz wlasna - przestaniesz sie tak glupio unosic

aeyne

Więc autor niech sobie takie opinie pisze w domu w swoim pamiętniku a nie nastawia negatywnie do filmu

dart3

Mial ku temu pelne prawo, bo na tym polega ta forma pisemna - na wyrazaniu WLASNEGO i SUBIEKTYWNEGO zdania, tak samo jak ty masz prawo nie zgodzenia sie z nim. Czytaj ze zrozumieniem

ocenił(a) film na 4
aeyne

Coś takiego jak obiektywna recenzja nie istnieje.

dart3

recenzja Michalowskiego jest przynajmniej jednoznaczna
jesli film jest kiczowaty, to czemu nie powiedziec tego wprost?
zreszta mnie tez juz wkurza zasypywanie nas holiłodzkimi, pseudohistorycznymi produkcjami z ta sama konstrukcja wydarzen, tyle ze w innych realiach - kolejny samotny, przypadkowy bohater ratujacy swoja spolecznosc. raz w XX wieku, a raz 10000 "bi si"

dart3

bardzo wysoko oceniam recenzję Pana Michałowskiego
jest rzeczowa i krytyczna
bez zbędnych ogólników
brawa dla autora za zwięzłość wypowiedzi i o sprawne posługiwanie się ciętym słowem

KYRTAPS

(po)cięta to w jego recenzji jest chyba tylko logika wypowiedzi.

dart3

Recenzja z założenia, z definicji ma być nieobiektywna...

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

Recenzja Michałowskiego faktycznie nie najgorsza jesli chodzi o samo pojęcie recenzji lecz nie faktyczą ocenę filmu.
Jest to poprostu film rozrywkowy i pewnie z takim zamysłem powstawał. Nie wszystkie produkcję mają nadwerężać szare komórki widzów.
Dla ideologicznym perfekcjonistów polecam europejskie "ciepłe kluchy" kręcone chyba tylko aby podniecać psełdo wykształconych recenzentów i pozostały mały odsetek widzów. Tyle w temacie.

macboro

To że jest to film "rozrywkowy" nie usprawiedliwia niczego. Filmy w stylu 10.000 B.C. powielają schematy zaczerpnięte z innych filmów i robią to z o wiele gorszym skutkiem. Dodanie paru efektów specjalnych nie sprawi że film stanie się dobry a każdy szanujący się krytyk, recenzent czy filmoznawca nie ocenia takiego filmu pod kątem kina psychologicznego (co nazwałeś tu europejskimi ciepłymi kluchami co świadczy o np. wieku w granicach 13-15 lat, braku wykształcenia, ewentualnie nieskiej znajomości jakiegokolwiek kina pomijając superprodukcje hollywoodzkie). Filmy rozrywkowe też mogą być dobre ale muszą zawierać w sobie coś więcej niż ładne efekty komputerowe. Film może cię bawić jeśli nie wymagasz od kina nic więcej nikt nie broni, ale nadal pozostanie słaby jako obraz filmowy. Z recenzją się zgadzam chociaż jest w paru momentach przesadzona i denerwująca. Pozdrawiam.

no_reason

Recenzja nie specjalnie mi się podoba, mam wrażenie że tylko nastolatki oglądają filmy twórcy Gwiezdnych wrót, co nie zmienia faktu, że zgadzam się z tezami autora.

Film na pewno jest infantylny i nie warto tracić na niego czasu. Emerich kręci te same filmy od lat - tandetna komiksowa fabuła i tani patos.

Zgzadzam się również, że nie ma czegoś takiego jak obiektywna recenzja. Autor jednak powinien skrytykowac film rzeczowo, a tej oceny w tym przypadku zabrakło.

ocenił(a) film na 10
no_reason

> co nazwałeś tu europejskimi ciepłymi kluchami co świadczy o np. wieku w granicach 13-15 lat, braku wykształcenia, ewentualnie nieskiej znajomości jakiegokolwiek kina pomijając superprodukcje hollywoodzkie > echhh uśmiałem czytając ten mój profil użytkowniku no_reason. Mam 26 lat, wykształcenie prawnicze, filmy oglądam od dziecka a to że nie razi mnie jak co niektórych ten typ kina świadczy o tym że poprostu lubię od czasu do czasu popatrzeć na takie historyjki. Proszę takie inteligentne wypociny nt. innych zostawić dla siebie kolego "leczący swoje kompleksy" noł_rizon!

macboro

macboro nie rozśmieszaj mnie. To, że masz wykształcenie prawnicze o niczym nie świadczy. Jestes po prostu takim samym konsumpcjonistą jak robol na budowie, który nie odróżnia "kultury wysokiej" od "niskiej".

Znam masę ludzi, który będą mieli wykształcenie prawnicze i jedyne co oglądają to produkcje uwłaczające intelektowi przeciętnego widza.

O czym to świadczy? Tylko o tym, że jesteś zbyt leniwy lub zbyt ogrniczony aby obejrzeć coś co wysili twoją zakurzoną mózgownicę.

dart3

"Recenzja to krytyczne lub pozytywne omówienie utworu artystycznego lub naukowego, którego celem jest poddanie ocenie wartości tego dzieła w sposób czysto subiektywny."
.

użytkownik usunięty
dart3

Ta recenzja nie jest obiektywna ale jest prawdziwa. Odebralem ten film w ten sam sposob. Zgadzam sie z Panem Michalowskim w 100%.

ocenił(a) film na 8

A ja tam recenzji raczej nie widzę, takiego tekstu spodziewałbym się raczej po zmęczonym życiem człowieku, który wśród młodych ludzi widzi tylko "zblazowanych kretynów", którzy po obejrzeniu filmu sądzą iż mamuty to istoty wciąż żywe.

ocenił(a) film na 7
ALIEN_K

wow ,no 2 linijki a zawarte wszystko co trzeba niemal jak J. Wajs ,
gratulacje

dart3

Czytają recenzję miałem wrażenie, że autor za wszelką cene chce podkreślić fakt, że ma więcej niż 15lat :) Bardzo się z tego ciesze ale recenzja słaba. To że walnie się miłą meteforę i pare mniej znanych wyrazów o niczym nie świadczy.

Ogólnie chodzi mi o to że nie piszesz dla debili i teksty o 15latkach są słabe. Mam wrażenie, że nie przyłożyłeś się do recenzji bo naprawdę mało jest o samym filmie. Recenzje odebrałem tak "podaba Ci się film?! Jesteś głupim 15 - latkiem który raja się byle shitem". I żarcik końcowy słaby..... nie piszesz dla idiotów i nie traktuj tak czytających. Odrazu napisze, że filmu nie widziałem także ocena opinna być subiektywna ;p
A ocena jest taka, że w tej recenzji wążniejszy jest autor niż sam film, który recenzuje.

dart3

Recenzja jest niezła, a Ty dart3 zanim zaczniesz krytykować, najpierw dowiedz się o czym piszesz. Nie jestem żadnym specjalistą w tej dziedzinie, ale całe szczęście wiem coś ważnego o czym Ty najwyraźniej nie masz zielonego pojęcia. Recenzja NIGDY nie jest obiektywna. Recenzja to OCENA, a jak do cholery można ocenić coś niesubiektywnie? Choć autor nawet bardzo by chciał to jego tekst może być bardziej lub mniej obiektywny ale nigdy w 100%. Zawsze recenzent wymienia za wady coś, co dla innych może być zaletami i tak na odwrót. Wyraża swoje SUBIEKTYWNE zdanie i jego zadaniem jest je dobrze uargumentować w recenzji. Dla wielu i chyba dla Ciebie też pojęcie "subiektywne" oznacza "inne z moim zdaniem, a to przecież ja mam zawsze rację". To tyle.

ocenił(a) film na 7
raphiX

Nie dokonca rozumiem wasza dyspute,
czytajac recenzje chce sie dowiedziec czy warto na ten film pojsc do kina
i tylko tyle ,czy on sie podoba recenzentowi czy nie i tak powinien umiec
go przedstawic tak bym wiedzial ze jezeli jestem widzem ktory ma taki a taki gust i lubi mordobicie lub cenie muzyke to bedzie mi sie podobal lub nie i tyle ,
subiektywnie czy obiektywnie trzeba przekazac opis filmu a nie swoje
poglady na temat rezysera