PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1458}

2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 143 tys. ocen
7,7 10 1 142542
8,6 87 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

FLAME STOP!

ocenił(a) film na 3

Chciałbym się nieco pożalić i zaapelować przy okazji o rozsądek.
Przy każdej dyskusji padają argumenty ad personam, najczęściej oceniające czyjś poziom inteligencji na podstawie gustu. Chciałbym, żeby chociaż część filmwebowiczów zrozumiała, że chęć do interpretacji filmu, to nie to samo, co umiejętność jego zrozumienia. Nie każdy odczuwa przyjemność z doszukiwania się w tworze metafor tak ogólnych, że można by je dopasować do co drugiego filmu. Symbolika tego, alegoria tamtego.. Można wylać atrament na papier i zastanawiać się czy zaciek bardziej przypomina psa czy kota, ale dla niektórych jest to kompletnie nieistotne, bo tak postrzegają świat - detalami, a nie ogółem. Bo dla nich jeśli coś może być wszystkim, to jest niczym. To jak wiersze wiersze, które analizowało się kiedyś w szkole - z klasy pada 10 interpretacji i wszystkie są dobre. Można to lubić, można nie. I tylko o to chodzi, że próbuje się mnie nazwać głupim, sugerując, że czegoś nie zrozumiałem w filmie, skoro wystawiłem mu niską ocenę.
Inna sprawa, że nie skomentuję frustratów, którzy z niebywałą gorliwością próbują udowodnić, że ten czy inny tytuł jest gniotem, bo potrzeba nawracania innych na swoją opinię to temat na inną dyskusję. Trochę się hamujcie z wzajemnymi inwektywami w postach. Możemy się zgadzać lub nie, ale "racji" nikt mieć nie będzie, bo gusta zawsze są subiektywne.
Pozdrawiam ciepło.

ocenił(a) film na 10
tarec

Gwiezdne Wojny: Wojny Klonów ocena 8
Odyseja kosmiczna ocena 3
Myślę, że dyskusja powinna skończyć się na przejrzeniu twojego profilu. Skoro twoje kino kończy się na filmach o superbohaterach to na cholerę zaczynałeś oglądać Odyseje?

ocenił(a) film na 10
Luthron

Do Rylotha*

Luthron

Brawa za inteligencję. Ciekawe gdzie ty zobaczyłaś, że ja wystawiłem ocenę 3 Odysei? No brawo! A wielokrotnie powtarzałem, że z oceną się wstrzymuję aż zobaczę film po raz drugi, bo nie jestem pewien co do oceny. Jak dla mnie, z tego co pamiętam, to przedział 4-6/10.

tarec

zgadzam się, nie chce tego oglądać, bo wiem, że efekt będzie podobny do mojego.

dlatego lepiej sobie darować filmy z gatunków, które kompletnie komuś nie leżą, po co się rozczarowywać i niepotrzebnie irytować.

ocenił(a) film na 3
tarec

Pozostaje podpisać się pod tematem obiema rękami...