A.I. Sztuczna inteligencja

A.I. Artificial Intelligence
2001
7,2 193 tys. ocen
7,2 10 1 193020
6,8 32 krytyków
A.I. Sztuczna inteligencja
powrót do forum filmu A.I. Sztuczna inteligencja

PYTANIE!

użytkownik usunięty

Właśnie wróciłem z kina. Fiilm zainteresował mnie na tyle, że postanowiłem wejść na forum i sprawdzić co myślą o nim inni. (Przed obejrzeniem słyszałem same negatywne opinie.) Mam tylko jedno pytanie. Mimo że oglądałem film bardzo uważnie umknął mi fakt, że te 'szczupłe' postacie pod koniec to wysoko rozwinięte roboty, byłem przekonany że to kosmici. Pytanie brzmi: co przeoczyłem, jaki fragment wskazuje na to, że były to roboty?

P.S. Mi naprawdę i szczerze się podobał (nie czepiając się szczegółów oczywiście), był jednak tak smutny, a ludzie pokazani w nim tak 'wredni', że chyba nie zobaczę go drugi raz...

odp
Choćby to :"Szczupłe istoty"kiedy znajdują Davida mówią:"To jest oryginal,znał ludzi".Zresztą sam ich wygląd,świadzczy o tym.
Wynika to tez z kontekstu filmu,Joe mówi iż ludzie nas nienawidzą gdyż końca świata doczekamy ostatecznie my.

ocenił(a) film na 7

Re: PYTANIE!
1) Zauważ jak one mówią o ludziach. Mówią o nich jak o swoich stwórcach, którzy wymarli i pragneliby ich spotkać. Mówią o nas wyjątkowo dobrze, co raczej mało prawdobodobne aby kosmici mieli o nas takie zdanie.
2) Zobacz też jak wyglądają. Ich twarze są płaskie. Nie mają oczu, uszu, a wyglądają jakby miały w głowach tysiące pływających mikroprocesorów. Być może są to roboty częściowo biologiczne.
3) To to co już napisał Dark Lord of the Sith, czyli jak patrzą na Davida, który widział ludzi, który jest oryginalny, bo został przez nich stworzony, one pewnie są to roboty którejś generacji stworzone przez inne roboty, a ludzi mają w czymś w rodzaju "pamięci gatunkowej". No i jeszcze słowa Joe.