PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30824}
7,9 9,0 tys. ocen
7,9 10 1 8986
7,6 26 krytyków
Amarcord
powrót do forum filmu Amarcord

Proste: na jednej szali stawiamy dzieło Felliniegio, na drugiej obraz Tornatore i od razu widać że ten późniejszy film bije na głowę twór Federica. W sposób subtelny i składny opowiada o dorastaniu w małym włoskim miasteczku na przełomie czasów. Mamy arcydzielną sekwencję pocałunków i końcową nostalgiczną podróż po mieście które pozostało tylko w pamięci, bo galopująca rzeczywistość rozminęła się ze wspomnieniami. U Felliniego mamy tylko nieskładne scenki z życia rozkrzyczanych Włochów, a kamera ciągle śledzi jakąś niezbyt interesującą lokalną sexbombę. Całość jest co najmniej mało wciągająca, pozbawiona delikatnej analizy świata który odszedł w zapomnienie.Godnych zapamiętania idealnie wykreowanych scen brak. W podobnych klimatach Felliniemu wyszło lepiej we wcześniejszych "Wałkoniach" będących całkiem umiejętnym studium dorastania w małym włoskim miasteczku.
Amarcord 4/10
Cinema Paradiso 8/10

None200

Mam inne zdanie. Oba filmy fantastyczne, oba u mnie 9/10. Poza ukazaniem życia we włoskim miasteczku nie widzę aż tak dużo podobieństw. Jeden jest bardzo wzruszający, ale drugi prześmieszny, choć oczywiście w obu czuć nostalgię za dzieciństwem. Z Amarcord kojarzy mi się również trochę film Życie jest piękne Benigniego.

ocenił(a) film na 4
krysiron

Oczywiście tylko pierwsza połowa :) Druga to oczywisty fenomen łączenia totalnych skrajności w sposób trafiony. Zresztą w "Życie jest piękne" gra niezastąpiony Benigni i jego postać(jej perypetie) trzymają się kupy czego nie można powiedzieć o bohaterach Amarcordu gdzie postawiono na większy chaos narracyjny.

None200

Fakt, Cinema Paradiso znacznie lepsze, lecz jednak nie uważam żeby "Amarcord" był filmem słabym, dla mnie bardzo dobry choć w niektórych momentach przynudza, natomiast "Życie jest piękne" to już całkiem inna bajka.

ocenił(a) film na 6
None200

Dodam jeszcze że na trzeciej szali moglibyśmy położyć "Malenę" Tornatore. U mnie wypadała by w połowie czyli 6 /10 bo filmy oceniam tak samo Amarcord - 4/10 C.P - 8/10