PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=549085}
6,6 115 tys. ocen
6,6 10 1 115314
6,2 57 krytyków
Aquaman
powrót do forum filmu Aquaman

The Best

ocenił(a) film na 10

Jak dla mnie najlepszy film z całego uniwersum DC pozostawiający w tyle nawet takie dzieła jak trylogia Batmana Nolana, czy Wonder Woman. Niesamowite efekty specjalne oraz scenografie na najwyższym poziomie. Polecam już choćby z tego względu wybrać się do IMAXA. Poza tym doskonała realizacja fabuły w której jest dbałość o wszelkie detale. Świetna charakteryzacja i gra aktorska zwłaszcza przewodniej pary bohaterów Arthura (Jason Momoa) i Mery (Amber Heard). I przedewszystkim są emocje. Dzięki odpowiednio poprowadzonej i zrealizowanej fabule oraz wspaniałej grze wiodących aktorów są one całkowicie wiarygodne.

ocenił(a) film na 10
Gitz

Dlaczego?

ocenił(a) film na 10
Zihat

Każdy superbohater DC jest inny i każdy ma inne podejście

ocenił(a) film na 7
Zihat

Żeby być lepszym od Wonder Woman naprawdę niewiele trzeba, kilku kumpli i kamera w telefonie;D. Aquaman mimo, że widowiskowy to poza efektami nie ma wiele, ani muzyki, ni dialogów czy fabuły. 1,1 mld zarobił tylko dzięki temu, że połowę tej sumy włożyli w promocję filmu.

ocenił(a) film na 8
viatori

Sorry ale co do muzyki to była świetna i nie nie mówię o pitbullu,jest kilka kawałków które słucham do dzisiaj i Gregson Williams zrobił świetna robotę jak dla mnie,są gusta i guściki

ocenił(a) film na 7
makaveli1983

Może inaczej. Było kilka fajnych kawałków ale kompletnie niedopasowanych do sytuacji i kontekstu scen, a nie oceniamy samej ścieżki dźwiękowej tylko jej dopasowanie do produkcji. Takie mam zdanie.

Zihat

Batman to Warneer Bros z nowymi filmami DC niema nic wspolnego poza tym ze dzieli z nimi wydawnictwo komiksowe - to raz.
Dwa - skoro stawiasz to kolo Nolana wiele mowi to o Twoim guscie.
trzy - 10? serio masz malutkie wymagania, ktos dajacy byle filmidłu maksymalna ocene nie moze byc brany na powaznie

ocenił(a) film na 3
Zihat

Zihat moim zdaniem jest płatnym trolem. Dostaje kasę za pisanie pochlebnych postów i pseudo recenzji.
No bo jakie może być inne wyjaśnienie? Chyba tylko psychofan by tak myślał/pisał o tym "dziele" oceniając na UWAGA: 10/10

Moja dziesięcioletnia siostrzenica wycenia "Forozeny" na 10/10 i też uważa, że to najlepsze filmy "wogóle".

ocenił(a) film na 6
Zihat

Jeśli ten film pozostawia w tyle trylogię Nolana - nie mam więcej pytań, bo to znak, że mamy do czynienia z typowym dyletantem szeroko pojętej kinematografii.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Zihat

Nie no poważnie... Nie rozumiem jak można wystawić 10 dla Aquamena...
-1 gwiazdka za efekty specjalne, między innymi za dosyć słabe CGI
-1 gwiazdka za choreografię walk. Scena otwarcia, kiedy Atlanna walczy z żołnierzami najlepsza w całym filmie jeśli chodzi o bitkę, ta z piratami też dosyć niezła. Reszta... mocno średnia
-2 gwiazdki za fabułę. Typowa przemiana głównego bohatera, z kolesia który ma wszystko w dupie i jest frustratem, na godnego miana króla. Serio? To jest ta wielowątkowa, świetna fabuła? Połowa bajek ma taką samą.

Dać temu filmowi 10, to jak dać której płycie Birtney Spears ocenę 10/10, tylko dlatego, że się lubi pop. Nie zrozumcie mnie źle, czy to Marvel, czy DC, lubię te klimaty, ale proszę ja was- bądźmy obiektywni. O B I E K T Y W N I. Jak można być obiektywnym i stwierdzić że bitwa pod wodą jest lepsza od bitwy w Wakandzie, przecież to są dwie klasy niżej, jeszcze to paskudne CGI. Nie jestem hejterem DC, ba! Uważam, że DC ma lepsze serie komiksów i filmów animowanych, ale nie ma się co oszukiwać: jeśli chodzi o filmy kinowe, to nie mają polotu do MCU. Jak na razie, według mnie, tylko Wonder Woman zbliżyła się do tego poziomu. Mówię to jako fan "ogólny", żeby nie było, że jestem fanbojem Marvela- po prostu takie są fakty.

ocenił(a) film na 6
Zihat

Nie zgadzam się, że ten film dorównuje trylogii Nolana lub któremukolwiek z filmów Marvela. Po obejrzeniu miałem wrażenie, że to taka przeciętna przygodówka, owszem ze sporym rozmachem, ale tak dla młodzieży 10-15. Do tego momentami bije po oczach słabość efektów specjalnych. Poruszenie się w wodzie poszczególnych postaci zostało zrobione na poziomie, który był do zaakceptowania przed 10 laty. Patrząc na ojca Aquamana w pierwszych scenach myślałem: co do cholery jest nie tak z jego twarzą. Rozumiem, że trzeba było ją komputerowo odmłodzić, ale zrobiono to niechlujnie. No a walka Aquamana z Czarną Mantą, zwłaszcza ostatnia scena, gdy załatwia go łańcuchem? Śmiać się chciało. W ogóle cała ta postać Czarnej Manty to chyba najgorzej zrobiony czarny charakter w całym uniwersum DC. Aktor, który ją zagrał, zagrał słabiutko. Zwróćcie uwagę na pierwszą scenę, gdy zdejmuje hełm i powoooli ponosi głowę. Miało chyba być złowieszczo, a wyszło śmiesznie. Takich niesmaczków jest zresztą w tym filmie więcej.

ocenił(a) film na 8
Zihat

Wow ! Aquaman to superprodukcja na miare naszych czasów ! wiedzialem ze film ma pozytywne opinie,ale i tak byl lepszy niz sie spodziewalem.Od ponad dekady na przemian tylko Batman-Iron Man-Spider Man-Captian America itp. a tu w koncu cos nowego,swiezego,zrealizowanego z rozmachem i wyczuciem.Zero dluzyn,odrazu z grubej rury od poczatku do konca.
Momoa idealny do tej roli,efekty specjalne MIAZGA ! kazdy dolar zostal tam mądrze wydany no i jeszcze piekna Amber...brawo James Wan !!
Jakbym mial sie do czego przyczepic,to kombinezon Black Manty,zamiast budzic strach,wygladał komicznie...ale moge przymknac na to oko ;-)
Rzadko kiedy daje 9 ale Aquaman zasłużył !

Zihat

Nie no, wlaczylem sobie i spoko, bo uspokajajacy i eskapistyczny, ale raczej przecietny film. Milo to sie oglada, ale troche zbyt plytko-glupi na pelna immersje. Podobal mi sie wizualnie, bo dwojka pieknych aktorow, scenografia i sceneria - ale juz kostiumy nieco absurdalne, co tu duzo mowic; podobalo mi sie, ze mial klimat poprzedniej dekady w schematycznosci glownej linii narracji (co jest tez poniekad minusem, bo troche generic historia), ale jednoczesnie byly zabawy z konwencjami, nawet jesli to konwencjonalna niekonwencjonalnosc (iphone, bar; kwiatek); mocno sugerowany ostatnim Thorem moim zdaniem, ale soundtrack wypadl gorzej; podoba mi sie lekkosc liberalnej normatywnosci w filmie, dostrzegalna ale raczej malo nachalna; efekty moim zdaniem super; slabo te ryby z laserami, troche beka z tego. No, ogolnie to jak na standardy gatunku chyba niezle wypada. Jeszcze byla bardzo ladna scena, chociaz mocno inspirowana, kiedy plyneli z racami pod woda. Ale wygladalo to zjawiskowo. 6/10.