7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823934
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Chciałbym aby wpisywali się tu ci wszyscy, których wszelka technika 3D nie powaliła jak dotąd na kolana.

Jestem fanem filmu Camerona ale póki co o niebo lepiej ogląda mi się ów film w standardowej wersji 2D. Nic na to nie poradzę, po prostu taki przekaz odbieram lepiej.

Więcej, uważam i nie jest to tylko i wyłącznie moja opinia, że efekt 3D w jakimś sensie wyrządza krzywdę ludzkiej wyobraźni.

Czy naprawdę aby poczuć, że jesteśmy w środku akcji jakiegoś filmu musimy korzystać z trójwymiarowych protez??? Inaczej już się nie da?

Od czego wyobraźnia?!

Niech mi ktoś powie. Dlaczego jak dotąd nie stworzono trójwymiarowych fotografii? Dlaczego na wystawie World Press Photo tego typu fotografie nigdy nie były prezentowane i co ważne, nigdy nie będą?

Przecież fotografia to bliska kuzynka filmu, nieomal z tej samej parafii.

No tak, fotografia to bardzo często sztuka a film to bardzo często rozrywka, zgadza się?

No właśnie, ale przecież film też bywa sztuką czy będzie nią wówczas kiedy tragedie Szekspira zaczną być ekranizowane w trójwymiarze? Bądź też dramaty społeczne bądź też psychologiczne?

Słowem, czy technika 3D paradoksalnie nie zabija kina czyniąc go jedną wielką sieczką dla mas z początku XX wieku?

Mam nadzieję, że jednak nie, jeżeli jednak to bardzo chciałbym aby po seansie nie bolały mnie oczy i żeby pozbyto się tych cholernych okularów.

Dziękuję.

ocenił(a) film na 5
kowalio

jeśli ebooki zastąpią papierową formę książek, to będzie dla mnie koniec świata i najwyższy czas na ułożenie się wygodnie w trumnie i wyczekiwanie na śmierć :)

ocenił(a) film na 10
Looney_Kermit

nie zastąpią teraz, dla nas to rzeczywiście moze i koniec świata ale nie dla nastepnych pokoleń, którym niedługo zacznie brakować materiału na ich produkcję, nie uważasz?

ocenił(a) film na 5
kowalio

nie, właśnie sadzę nowe drzewa, żeby materiału nie brakło. Musi starczyć dopóki ja żyję, co będzie potem, to mnie nie obchodzi :)

ocenił(a) film na 10
Looney_Kermit

i w ten sposób ziemię trafi szlag, dlatego, że niewielu martwi się tym co po sobie zostawi. Z jednej strony sadzisz drzewa z drugiej nic Cię nie obchodzi. Zastanawiające działanie.

ocenił(a) film na 5
kowalio

Drzewka sadzę na wszelki wypadek, aby póki żyję starczyło papieru. Przyszłym pokoleniom brakiem zainteresowania funduję darmowy survival w niedalekiej przyszłości. Dlatego dziecku od młodości będę puszczał kanały tematyczne jak przeżyć w ekstremalnych warunkach. Coś w stylu "Man vs. Wild" :D

Rozumiem, że jeździsz rowerem, bo samochody i autobusy to spaliny. Książek nie czytasz, bo wycinka lasu. Dezodorantu nie używasz, bo dziura ozonowa. W domu nie grzejesz zimą, bo efekt cieplarniany itd. itd. :D

ocenił(a) film na 8
kowalio

Hmmmm... ja tylko co do zdjęć... ciekawe co zrobisz, jak szlag ci trafi cyfrowe zdjęcia..... jak je odzyskasz? Jeśli to będzie w ogóle możliwe (w zależności od nośnika), za odzyskanie zapłacisz taki sam majątek, jak za wywołanie.
Ja do dzisiaj oglądam zdjęcia po swoim pradziadku:)
P.S. W cyfrowych aparatach też ustawiasz ISO;)

ocenił(a) film na 9
Nick_filmweb

Pomijając cały spór, bo każdy ma tu swoje za i przeciw czy 3D jest fajne czy nie...Należy jednak przypomnieć, że 3D nie jest dla wszystkich - ludzie z wadą wzroku nigdy nie przekonają się o tym jak cudowna (czy też nie) jest technologia 3D, np kiedy ktoś gorzej widzi na jedno oko. Więc jaki sens miałoby robienie filmów tylko w 3D?... No chyba, że w tej przyszłości, o której tu większość mówi ludzkość dopracuje tę technologię (czyli znajdzie sposób na inne przedstawianie filmów 3D) albo opracuje metodę, żeby wyleczyć wszystkie wady wzroku.

ocenił(a) film na 9
Nick_filmweb

@zatracony

"Hmmmm... ja tylko co do zdjęć... ciekawe co zrobisz, jak szlag ci trafi cyfrowe zdjęcia..... jak je odzyskasz?"

cyfrowe aparaty mają jedną dużą zaletę - można napstrykać 1000 zdjęć i wybrać najlepsze, nie obawiając się o koszty!
Fotografia stała się dostępna dla każdego, i jest obecnie wiele konkursów w tej dziedzinie.

jest jeden minus cyfrówek, o którym nikt nie mówi

cyfrowe aparaty otępiają społeczeństwo, które zapomina o podstawowych zasadach robienia zdjęć:
- że w nocy się zdjęć nie robi
- że w pomieszczeniach lampy się używa
- że nie robi się zdjęć pod światło

i dzięki tym durniom, w internecie mamy tysiące beznadziejnych zdjęć - allegro jest świetnym przykładem.
zdjęcia poruszone, zdjęcia bez ustawionej ostrości, zdjęcia prześwietlone... itp.

Obawiacie się technologi która wcale nie zdominuje świata.

A jak było z kolorem? Czy mamy teraz tylko kolorową telewizję?
Bzdura! Zajrzyjcie w ustawienia odbiornika.