7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824049
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Jedni dają bezpodstawnie 10/10 i robią z niego arcydzieło, drudzy dają 1-3/10 i też nie mają racji. A film zasługuje na 6-7/10 za rewelacyjne efekty specjalne, ckliwą ale oklepaną historyjkę o walecznych smerfach - indianinach, za "szanujmy zieleń", za pokazanie ładnych widoczków czego kosztem musiało być spłycenie postaci. Milf fanki telenowel meksykańskich mogły sobie przy KAviorze pochlipać i dostały masę tanich wzruszeń z kolei ich synowie nerdowie, geekowie czy jak ich tam zwał mogli podniecić się efektami i możliwościami najnowszych kart graficznych. Córeczki feministki mogły utożsamić się z odważną wojowniczką Neytiri a tatuśkowie z bohaterskim, kalekim Sullym. Wszyscy są szczęśliwi i o to chodzi, niestety film dalej przeciętny.

ocenił(a) film na 10

No oczywiście, że jeżeli ktoś ma inne zdanie niż Ty to się myli...

ocenił(a) film na 9

film nie jest przeciętny

jedyny przeciętny element to fabuła

ocenił(a) film na 4
plantum

A także muzyka i gra aktorska.

ocenił(a) film na 10
rock79

Za przeciętność nie dostaje się nominacji i nagród, które przyznają dużo mądrzejsze - w tej tematyce - osoby od nas wszystkich.

ocenił(a) film na 9
NommaD79

haha ciekawe co rock teraz powie?

"plantum pierdl sie!"

użytkownik usunięty
NommaD79

Wiem że prawda boli. Ta prawda jest tym boleśniejsza gdy człowiek uzmysłowi sobie ile pieniędzy poszło w tą produkcję, ile czasu powstawała i jacy ludzie brali w tym projekcie udział. Powtarzam ta PRZECIĘTNOŚĆ jest być może nawet bardziej bolesna niż gdyby film okazał się kompletną klapą, niestety drewniak Worthington to nie jest drugi DiCaprio a niebieska Saldana to nie jest druga Winslet, drogie CGI to nie to samo co starannie wykonana makieta statku a Cameron teraz to nie jest ten sam Cameron co kilkanaście lat temu i tak dalej i tak dalej.

ocenił(a) film na 9

taaa
przeciętny film z trzema oskarami

czytać umisz?

ocenił(a) film na 4
plantum

Przypomnij w jakich kategoriach :-)

ocenił(a) film na 9
rock79

aha, nagle twierdzisz że ważne sa tylko statuetki za fabułę i aktorstwo?

ocenił(a) film na 4
plantum

Nie no, co ty. Najważniejszy jest ten za scenografię i nie daj sobie wmówić, że jest inaczej :-)

http://www.fakt.pl/Rezyser-Avatara-upokorzony-na-gali-Oscarow,artykuly,66068,1.h tml
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=63732
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100308/KRAJSWIAT/571 984402
http://kultura.dziennik.pl/artykuly/112926,porazka-avatara-polacy-bez-oscara.htm l
http://www.rp.pl/artykul/2,437744.html

ocenił(a) film na 9
rock79

porównaj głosy THL i AV

ocenił(a) film na 9
rock79

koszt produkcji: 15 mln

zysk z biletów: 16,4 mln

xD porażka

ocenił(a) film na 4
plantum

Avatar - wpływy 2 mld - koszt produkcji i marketingu - 500 mln - stosunek 4:1
Paranormal Activity - wpływy 200 mln - koszt produkcji 15 tys. - stosunek 13333 :1
porażka

ocenił(a) film na 9
rock79

2 mld to dla ciebie porażka? ;)

hahahah

paranormal ma ładną ocenę...

6,7 mmmhmmmm... bardzo wysokie uznanie

ocenił(a) film na 4
plantum

Z pewnością miałby wyższe gdybyś siedział na tamtym forum...

ocenił(a) film na 10

Powiedz mi kolego, dlaczego nie jesteś w gronie sławnych recenzentów, jury czy nawet portalowych krytyków, skoro tak bardzo artykułujesz swoje zdanie niemalże w dogmatycznej postaci? Dla Ciebie może jest przeciętny (to powinieneś jasno zaznaczyć), ale po pierwsze, jesteś w mniejszości, po drugie - twoje zdanie różni się względem fachowych i nie anonimowych opinii, po trzecie widać jak powtarzasz i wręcz przepisujesz pejoratywne sofizmaty, a nawet tylko puste slogany.

użytkownik usunięty
NommaD79

Po pierwsze. Jestem w mniejszości ponieważ Avatar jest filmową Lady Gagą. Ludzie uwielbiają od zawsze kicz, uwielbiają igrzyska i areny. Avatar jest taką pustą Lady Gagą pełną kiczu, jest kolorowy i daje mnóstwo rozrywki a takie rzeczy kochają miliony. Wielu ludzi przypisuje o zgrozo takim rzeczom walory artystyczny ale to oczywiste że coś oparte głównie na technologii nie może być sztuką. Po drugie każdego krytyka można kupić a nawet jeśli nie kupić to przeciągnąć na swoją stronę. Po trzecie slogany są puste tak samo jak pusty jest ten film.

ocenił(a) film na 9

hahahahahahahahhahahahahah ;)

ocenił(a) film na 10

Twoje zdanie na temat filmu już znam, a ja zapytałem o co innego - dlaczego, skoro masz o sobie tak wysokie mniemanie i swoje określenie filmu przedstawiasz jako fakt ostateczny w globalnym kontekście uważasz, że wiesz lepiej niż cała grupa sędziowska - nie jesteś w jej składzie?

ocenił(a) film na 10

Widocznie ludzie lubią oglądać przeciętne filmy skoro avatar zarobił zaledwie 2mld dolarów..

NommaD79

Bo jak co gdzie? Popełniali takie błędy, że nasz rząd mógłby się tego wstydzić!

ocenił(a) film na 10
rock79

haha przecietna muzyka, jak dla mnie nie słuchałem jej dobre kilkadziesiąt godzin. James Horner nie robi przeciętnej muzyki. Aktorzy też odwalili kawał dobrej roboty zwłaszcza zoe soldana oraz stephen lang. Nie wiem po co niektórzy skreślają całość ze względu na to, że jest to sience fiction. Pewnie nawet nie oglądałeś filmu ale sf to mósi być kiepski

użytkownik usunięty
radom_s

Avatar to bajka fantasy a nie s-f.

ocenił(a) film na 9

są statki kosmiczne >> jest s-f

ocenił(a) film na 4
plantum

No to drogi kolego plantumie, strzeliłeś sobie w kolanko. Skoro "Avatar" to film wybitny i reprezentuje s-f ("fantastyka naukowa - science fiction, SF - najczęściej opisuje wydarzenia umiejscowione w przyszłości wobec czasów autora (lecz niekoniecznie) i opiera się na hipotetycznym rozwoju nauki i techniki. Najważniejsza jest hipotetyczna zgodność wydarzeń ze współczesnym stanem wiedzy o nauce i technice." [za:http://pl.wikipedia.org/wiki/Fantastyka_naukowa]) to wyjaśnij np. zjawisko unoszących się w powietrzu skał :-)

ocenił(a) film na 4
rock79

No plantum, jak z twoją teorią? :-)

rock79

w skałach był minerał który unosił się w polu magnetycznym, a ty myślałeś że szamanka plemienia NAvi pali magiczne ziółka i tańczy wokół ogniska po to żeby te skały się unosiły?

plantum

I tak avatar jest słaby.

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

To jak wyjaśnisz te wszystkie laury, które mu przyznano? Jesteś mądrzejszy od ludzi, którzy je przyznali?

NommaD79

3 mało ważne Oscary i parę mniej ważnych nagród... Laury to ma LOTR. Avatar jest słaby.

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

OC tez dostał 3 oskary

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

Na Oskarach świat się nie kończy, to tylko jedne z wielu, przeanalizuj inne - jest tego sporo.

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

hl to gówno?

OMG... Ludzie o co wy na tym forum robicie tyle szumu, ten film ma swoich fanów i antyfanów, jak wszystko, ale oczywiście jednio i drudzy starają się każdego nawrócić co i tak się nigdy nie uda więc zataczacie tylko błędne koło, i zaśmiecacie fora durnymi tematami...

użytkownik usunięty
Gotrek09

Tak zgadzam się, nie będę już więcej zaśmiecał, zresztą to niezgodne z ekologicznym przesłaniem tego filmu. Ogólnie to uważam że nie warto nad tym filmem zbytnio debatować, analizować go rozbierać na czynniki pierwsze, szukać znaków i ukrytych przesłań a jeśli tak to równie dobrze można podobnie robić ze Scooby Doo albo Smerfami. Bajka jest bajką, banał jest banałem, nawet gdy dorobi się do tego troskę o zielone krzaki albo kosmiczne drzewa.

zgadzam się jest to bajka, piękna bajka :P

Avatar to zdecydowanie bardziej sci-fi niz fantasy, nie ma żadnego niewyjaśnionego voo-doo ani czarów marów. Wszystko trzyma się kupy, fabuła sklecona jest tak, że wszystko tam ma jakoby naukowe wytłumaczenie.

ocenił(a) film na 8

Wszystko się rozbija o to, czy znasz klasykę kina, czy nie. Ja nadal podtrzymuję, że to nawiązanie do "Little Big Man" dodaje temu filmowi uroku. Jeśli ktoś zna film z Hoffmanem, jak ja, zupełnie inaczej patrzy na ten film. Bez tego, owszem, dla ogółu film zawróci w głowie jedynie efektami. W rzeczy samej Twe zdanie jest uprawnione, - tak będą film postrzegać ludzie, u których ta historia nie przywołuje żadnych skojarzeń (vide LBM) ew. nie czują żadnego sentymentu do filmu LBM z Hoffmanem. Pozdrawiam!

4god10

Aerosol ma rację, ale na tym forum dyskusja nie ma większego sensu.
Pozdrowienia dla Aerosola :)

Ha ha, a to dobre
Chciałabym żeby więcej takich "przeciętniaków" powstawało :P

Według mnie nie ma co dawac ocen 6 lub 7 za same efekty specjalne i "ckliwą historyjkę o smerfach".
Dałem temu filmowi 3 ponieważ jest tu 1 punkt za efekty które akurat dla mnie są w ogóle nie ważne i 2 punkty za fajny pomysł na m.in. statki bojowe ludzi, różnorodne "potworki" żyjące w Pandorze czyli innymi słowy za rózne modele i postacie.

Dla mnie liczą się przede wszystkim całkowicie "pokręceni" główni bohaterowie (z różnymi dziwnymi / śmiesznymi / pięknymi cechami np. Indiana Jones / Han Solo - szarmanckie zachowanie, dowcipy - czyli bardzo ciekawa postac)
i dialogi które naprawdę zachowują się w pamięci.

Niestety ale dla mnie niebieskie ludki nie są ciekawymi postaciami ...właśnie dlatego 3/10

ocenił(a) film na 9
krzycho123

jakoś tej oceny nie widzę

masz 2/10

krzycho123

3/10. Piątka! Widzę, że jesteś zajebisty.

ocenił(a) film na 9
MR_ciachciach

widzę że jesteś ślepy

plantum

Tak, jestem ślepy.

ocenił(a) film na 9
MR_ciachciach

dobrze że się przyznałeś

to PATRZ tu - koleś postawił 2/10

ocenił(a) film na 3
plantum

Avatar przeciętny film o którym za kilka lat wszyscy zapomną, a jak zostanie puszczony w TV to już nikt się nie będzie zachwycał efektami tak jak w kinie.

Xsaav

To w końcu "Avatar". Nudny pokaz sztucznych ogni, przesiąknięty cechami stereotypowego megahitu naszych czasów, o gigantycznym budżecie. Schematy te same, co w bajkach, dramatyzmu mało, albo mniej jeszcze, zero innowacji, z wyjątkiem 3D, od których ludzie dostają nudności. Taki go może los czekać. Filmu, który mało sobą prezentuje. A gorszy nośnik to gorsze eksplozje tych małych fajerwerków. I automatycznie gorszy film - takie coś filmem dobrym nazwać trudno. Ale zawsze można dzieciom puścić, im się może morał z filmu przyda.

ocenił(a) film na 9
MR_ciachciach

niska jakość niszczy każdy film - nawet jeśłi nie ma on zbyt wiele wybuchów

niska jakość sprawia że filmy są mdłe i nudne

bez dobrej jakości obrazu człowiek nie zobaczy szczegółowej mimiki aktorów

użytkownik usunięty
MR_ciachciach

Zgadzam się. Po części, ale generalnie to mnie trochę boli w tym filmie.