7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824049
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Lubisz Incepcja.Nie lubię · Strona administracyjna · BłądLubisz to Ty i 6.109 innych osób.Liczba osób, które to lubią: 6.109.

a avatara tylko
Lubisz Avatar.Nie lubię · Strona administracyjna · BłądLubisz to Ty i 495 innych osób.Liczba osób, które to lubią: 495.

12 razy wiecej fanów , a niby takim kasowym filmem był avatar ...śmiać mi się chce

ocenił(a) film na 7
krzyzak87

A przyszło ci do główki że Avatar był oceniany jeszcze przed pojawieniem się nowego FW i to mogło wpłynąć na taki stan rzeczy.

ocenił(a) film na 1
SzokkuTasa

4.ŁOPATOLOGICZNOŚĆ
Początek filmu:
A: O! Zobacz, to właśnie to o co chodzi nam wszystkim, wszyscy pragniemy tylko tego, liczy się bowiem dla nas zysk i mają to ci tubylcy i my musimy to im zabrać. A ty nam w tym pomożesz.
B: Roger that.

użytkownik usunięty
krzyzak87

"Incepcja" jest idealnym odzwierciedleniem kultowych słów Hitchcocka: "Film powinien zaczynać się od trzęsienia ziemi, potem zaś napięcie ma nieprzerwanie rosnąć."

użytkownik usunięty
krzyzak87

Tak, panie Cameron. W dupę wsadź sobie swojego "Avatara" i kończ z reżyserią! Nolan z mniejszym budżetem stworzył kino ORYGINALNE i ze wszech miar PERFEKCYJNE! A na dodatek uraczył nas NAJWSPANIALSZYMI EFEKTAMI SPECJALNYMI, JAKIE KIEDYKOLWIEK POWSTAŁY! I nie wydał na to 500 milionów dolarów.

ocenił(a) film na 1

wg mnie Cameron namalował jakieś badziewie w paincie a resztę kasy wydał na promocję . 4mln na film a 240 wydał na reklamę i są tego efekty

użytkownik usunięty
krzyzak87

Pewnie masz racje ;p a ja to pierdole i z 4 zaniżam na 1
mam nadzieje tylko że avatar 2 bedzie powstawał nastepne 12 lat

"pierdole i z 4 zaniżam na 1"

rodzice cię nie kochają? :]

użytkownik usunięty
Fuck_Tyler.com

Mnie kochają a ciebie ?

ocenił(a) film na 8

kochacie się z rodzicami?!? łolaboga!

ocenił(a) film na 1

też mam nadzieję że będzie powstawał 30 lat

krzyzak87

"mnie Cameron namalował jakieś badziewie w paincie"

xD

ocenił(a) film na 1
kenexgro

widać

ocenił(a) film na 1
krzyzak87

4.ŁOPATOLOGICZNOŚĆ
Początek filmu:
A: O! Zobacz, to właśnie to o co chodzi nam wszystkim, wszyscy pragniemy tylko tego, liczy się bowiem dla nas zysk i mają to ci tubylcy i my musimy to im zabrać. A ty nam w tym pomożesz.
B: Roger that.

Kłócić się nie będę bo lubię i Nolana i Camerona- obaj są oryginalnymi twórcami z tym że Nolan tworzy znakomite tło psychologiczne swych postaci, Cameron stawia na wizualność i efekty.

ocenił(a) film na 5
MilesQuaritch

Co do nowego Batmana to nie przesadzałbym z tą psychologią, ot postać na wzór Jamesa Bonda

rock1979

Dark Knight? A postać Jokera? Każdy ci powie że największą głębię pokazał Ledger.

ocenił(a) film na 5
MilesQuaritch

Mnie odpowiada Batman Burtona. Rola Nicholsona, o Keatonie nie wspominając, odpowiadała chyba bardziej wersji komiksowej. Ale nie kłócę się :)

ocenił(a) film na 6
rock1979

to zależy jeszcze który komiks ;)

ocenił(a) film na 5
diana6echo

Szninkiel :-)

ocenił(a) film na 6
rock1979

no weśśśś ;P ostatnio sobie przypomniałam go. rany boskie! ja to czytałam dziecięciem będąc! a komiks jest o dupach! oO

ocenił(a) film na 5
diana6echo

oczywiście ale przynajmniej nie o niebieskich :-)

użytkownik usunięty
rock1979

Dla tego nie przepadam za wersją Burtona. A reczej lubię ją mniej. Mnie bardziej podoba się, faktycznie, dosyć złożona konstrukcja bohaterów. Na ten przekład Joker z Burtonowskiej wersji był przestępcą specyficznym, o własnym stylu, pełnym uczuć zemsty, opętany żądzą krwi. A znowu w filmie Nolana ta sama postać była kompletnym świerem, zupełnie nieprzewidywalnym, z własną chorą ideologią i pragnieniami wykraczającymi daleko poza chęć zemsty, wzbogacenia się, czy w końcu chęć mordowania(choć ta była powiązana z jego "przekazami", i sprawiała mu niewysłowioną przyjemność).

ocenił(a) film na 5

Mam inne zdanie na ten temat. Sam film jako całość nie jest czystą kalką kina sensacyjnego. Przerysowanie formy nadaje obrazowi charakteru. Oglądając po raz pierwszy Batmana na początku lat 90-tych spotkałem się z filmem o charakterystyce zupełnie wyjątkowej. Burton ma niesamowity zmysł tworzenia klimatu uwydatniającego osobowość głównej postaci, ba...tło stanowi wręcz element filmu na równi z samym bohaterem. Pokrewny zabieg występuje w Edwardzie a nawet w animowanej 9.
"Tańczyłeś kiedyś z diabłem w świetle księżyca?" Kwestia genialna i mówiąca wszystko o psychodelicznej naturze Jokera, ilustrująca zbrodniczy potencjał w momencie gdy jego przestępstwa miały jeszcze pospolity wymiar. Fantastyczny jest brak jakiegokolwiek schematu postaci tak jakby nawet sam Burton nie wiedział co Joker zaraz wymyśli.
Batman w wykonaniu Christiana Bale 'a jest poprawny ale to też wszystko co można powiedzieć. Postać grana przez Keatona wydaje mi się bardziej zagadkowa, lepiej wtopiona w ogólną konwencję.
Ale to tylko moje odczucia :-)

użytkownik usunięty
rock1979

Ale Keaton miał za małą szczękę. I był za mało sztywny. Co do Jokera...widocznie mam odwrotnie proporcjonalne odczucia. :) Generalnie cenie Nicholsona(jako aktora). Ale jako Joker nie przekonał mnie do końca, choć był fajny. Ale zgodzę się, że Burton robi filmy ze świetlnym klimatem. Walniętym, jak on sam( z całym szacunkiem dla Pana Burtona). I był on bardziej komiksowy chociażby przez sam fakt, że epoką bardziej pasował do uniwersum komiksu. Co ciekawe, i tak klimat, jaki stworzył Nolan, bardziej przypadł mi do gustu.

ocenił(a) film na 5

Batman Nolana jest bardziej foremny, empiryczny. I ta racjonalność nieco mi przeszkadza.

użytkownik usunięty
rock1979

Mniej przypomina komiks. Nie ta atmosfera. I mnie to akurat bardziej się znowu podobało. Poza tym, wiedzę dużo poetyki w nowym Batmanie. Stara wersja miała fajną atmosfere. Atmosfere żywcem przeniesioną z komiksu, co jest dość zadziwiające. Ale to tyle.

ocenił(a) film na 6

again - zależy jaki komiks. bo te z lat 50tych różnią się od tych z lat 80tych i tych obecnie tworzonych.

użytkownik usunięty
diana6echo

Nie znam się tak dobrze. Te takie klasyczne chyba. Kiedy samochody przypominają te gabloty z filmu "Ojciec Chrzestny", Batman nie walczył jeszcze z kosmitami dalekow w kosmosie, razem z innymi superbohaterami itp. Nie pamiętam, raczej takie z lat ok. 50tych.

ocenił(a) film na 6

no to w takim razie tak :) Nicholson ewidentnie brał przykład ze starych komiksów i wręcz komicznych telewizyjnych wersji Jokera, a Ledger to typowy psychopata z rasowe thrillera :)

a Justice League (bo to o niej mowa) powstała już w latach 60tych, więc też kawałek czasu.. osobiście nie przepadam za takim miszmaszem, czy to DC Comics czy Marvel.. co za dużo to niezdrowo ;)

ocenił(a) film na 3
krzyzak87

Zarówno Avatar jak i Incepcja są słabe.

Maczeta to jest coś!

Elmo_Is_Dead

No też czekam też:D
Chyba pierdo...e jak zobaczę Seagala i Johnsona:D
Ciekawe po co Rodriguez ich zatrudniał?

ocenił(a) film na 1
MilesQuaritch

maczeta >>> ?? a jest tam dużo pukania?

krzyzak87

No jest Alba i Rodriguez a więc pewnie będzie jakiś seksik choć Danny Trejo to brzydal...która z nim w ślinę pójdzie?

ocenił(a) film na 6
MilesQuaritch

na pewno nie Alba. dziołcha dobrze się prowadzi i cyckami świecić nie będzie. w Sin City nie świeciła :>

diana6echo

Taaaa a jak duppkiem i cips...em przed Willisem wywijała?

użytkownik usunięty
MilesQuaritch

Pikantnie się, moi Państwo, zrobiło.

ocenił(a) film na 6
MilesQuaritch

chyba w twojej wyobraźni, dude, bo majty miała fest na tyłku :)

ocenił(a) film na 1
diana6echo

nie widzieliście sextepe z albą , co za nooby

krzyzak87

Ja widziałem :D

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

bo jesteś głupi

(sory, aż się musiałem wpisać do prowokacyjnego wątku że by ci powiedzieć)

ocenił(a) film na 1
plantum

plantum obniżył notę dla avatara na 9 . brawo dla tego pana :)

ocenił(a) film na 9
krzyzak87

yay! w końcu ktoś zauważył.... :]

ale innym filmom też obniżyłem

ocenił(a) film na 1
plantum

ważne że przejrzałes

krzyzak87

Żeby przejrzał jeszcze daleka droga, ale zrobił postęp ; ].

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

a teraz zamknij pysk, tak jak obiecałeś

plantum

Takie teksty to wal do starego, niczego ci nie obiecałem.

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

przecież ja byłem jedynym powodem dla którego ty wciąż byłeś trollem
teraz możesz przestać zaczepiać ludzi :]

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

diana uważa że OC jest gniotem!

Diana6echo

"chyba jedynym filmem na którym sromotnie się zawiodłam jest Ojciec Chrzestny, który u mnie oberwał 4/10 i w starej terminologi filmwebowej oznaczało to dokładnie to co oznaczało: poniżej oczekiwań.. oczywiście moich, całkowicie subiektywnych
co ja się naczytałam i nasłuchałam peanów na temat tego filmu
efekt: zbyt wygórowane oczekiwania względem ... no właśnie, względem według mnie bańki mydlanej i rozdmuchanej do rozmiarów eposu tak sztucznego i przerysowanego, że nawet plastik zostałby zawstydzony owym poziomem sztuczności :|
dla mnie film ten jest boleśnie nudny i pierwsza częśc skutecznie mnie odstraszyła od zapoznania się z kontynuacją
lubię kino gangsterskie, ale wolę takie bardziej bry=udne, typu Scarface :)"

diana oceniła:
Ojca Chrzestnego 4/10

plantum

Jestem głupi bo podziwiałem wdzięki Alby ? Nie wszyscy są homo jak ty ; >

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

cofam pierwszą linijkę , przepraszam

czasy twoje złości chyba minęły :)