7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823995
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Film cudowny, jaki waszym zdaniem płynie z niego morał? Myśle że jest o wiele bardziej złożony niż to się wydaje.

Po pierwsze mamy tu silnie nakreślony kontrast między tym co jest obecnie a tym co utraciliśmy. Kontakt z przyrodą został zerwany. Widać w tym filmie zdecydowaną krytykę cywilizacji Zachodniej - jej konsumpcjonizmu i kolonializmu. Wszystko to oparte na oświeceniowej idei wg. której ludzie w stanie natury stoją moralnie wyżej od przedstawicieli cywilizacji technicznej. Mamy tu także krytyke naszego gatunku jako istot nastawionych na zysk i głupią eksploatacje dóbr naturalnych.

A jednak jest w Avatarze coś co budzi niepokój. Ten właśnie wymiar propagandowy. Po co przekazywać "mądrość" że zabijanie jest złe, skoro ludzie lubią to robić? a niektóre nacje czy religie mają nawet swoje ulubione zwierzęta do mordowania (np. Katolicy mają karpie). Po co dbać o przyrodę? przecież napisane było abyśmy czynili sobie ziemię poddaną. W tej proekologicznej propagandzie uderza to, że film atakuje także racjonalizm i ateizm - rasa ludzi lasu stoi etycznie wyżej od kpiących z religii ludzi. A już najmniej podoba mi sie, że film tak nachalnie promuje seks przedmałżeński.

Cóź, film wbija fotel, szkoda tylko, że jednocześnie promuje tak niebezpieczne politycznie idee. Momentami Avatar jest po prostu niesmaczny. A jakie jest wasze zdanie ludziska?

ocenił(a) film na 10
arialito

Promuje seks przedmałżeński? Dla Na'vi sam pierwszy seks jest momentem zaślubin.

Karp nie jest "ulubionym zwierzęciem do mordowania katolików", tylko rybą, którą Polacy naiwnie kupują na wigilię "bo taka jest tradycja", mimo że tę "tradycję" wymyśliły władze PRL.

Nie analizuj go zbyt głęboko, Avatar nie ma mieć żadnych ukrytych przesłań, tylko to "szanuj zieleń, zwłaszcza jak świeci się w nocy".

ocenił(a) film na 10
arialito

"film tak nachalnie promuje seks przedmałżeński"

przecież film promuje monogamię - łączą się z własnego wyboru na całe życie

ocenił(a) film na 10
sprocket73

Właściwie ciężko stwierdzić czy z wyboru. "Tsahaylu związują raz na całe życie", możliwe że dlatego, że kiedy ich umysły się już zleją w jedno nie chcą tego zmieniać, po prostu nie czują potrzeby. A może nie mogą po prostu fizycznie zawiązać tsahaylu.

Nezumi

Walić przesłanie . Grunt że fajnie sie ogląda i stworzono zaj...ste efekty !

10/10

ocenił(a) film na 10
Nezumi

Nie jest powiedziane wprost, że z wyboru (Neytiri mówi, że Jake jako pełnoprawny członek plemienia zrobi sobie łuk i wybierze kobietę), ale jeżeli nawet związek łowcy z ikarianem oparty jest na obustronnym wyborze, to nie przyjmuję do wiadomości, że związek między mężczyzną i kobietą to tylko wybór mężczyzny. Navi mieli pełne równouprawnienie.

ocenił(a) film na 10
sprocket73

To znaczy, mam wątpliwości, czy to ze zostają ze sobą na całe życie jest z ich wyboru. Możliwe że kiedy ich umysły się "dostroją" to po prostu nie odczuwają najmniejszej potrzeby odchodzenia od siebie, możliwe że po prostu tsahaylu miedzy dwoma Na'vi można zawiązać fizycznie tylko raz, bo te kabelki się nawet nie splotą.

Ikrana też można było zmusić do zawiązania tsahaylu, ciekawe czy tsahaylu osiągnięte przez gwałt na innym Na'vi też będzie na całe życie. Pewnie tak. :P

ocenił(a) film na 10
Nezumi

Ikarian jeśeli nie wybrał łowcy to po prostu odlatywał... widać to wyraźnie przy próbie oblatywania.
A gwałt w świecie Na'vi - to mógł chyba tylko człowiek wymyśleć.
Poza tym pokaż mi choć 1 przykład, że kobieta jest "słabą płcią" u na'vi - bo ja niczego takiego nie mogłem się dopatrzeć.

ocenił(a) film na 10
sprocket73

A czy ja mówię, że kobieta jest słabą płcią? Chociaż np. to że wódz to mężczyzna a kobieta to kapłanka, nie pokazuje jakiejś wielkiej siły kobiet. Jake zawiązał tsahaylu z Torukiem, który nie mógł odlecieć. Gdyby złapał któregoś z Ikranów też mógłby zawiązać tsahaylu, ale zwyczaj Na'vi mówił, że muszą się "wybrać".
Nie wiemy czy nie ma u nich gwałtów, psychiką byli podobni do nas, tylko dużo bardziej "zacofani" i bliżej natury. Tsu'tei nie lubił Jake'a. tak jak robią to ludzie. Neytiri kochała go, tak jak robią to ludzie. Moat mu zaufała, tak jak robią to ludzie.

ocenił(a) film na 10
sprocket73

Racja!
Przecież w tamtej scenie- to oni się wzajemnie wybrali.
On ją, a ona jego. :-)

Mówiono też, że jesli wg Eywa- oboje sa dla siebie- to po połączniuu tsehalu- zasypiają. Jeśli nie- Eywa ich rozłącza.

użytkownik usunięty
arialito

''W tej proekologicznej propagandzie uderza to, że film atakuje także racjonalizm i ateizm - rasa ludzi lasu stoi etycznie wyżej od kpiących z religii ludzi. A już najmniej podoba mi sie, że film tak nachalnie promuje seks przedmałżeński. ''

- proekologicznej propagandzie? co sekundę ginie jakiś gatunek zwierząt lub roślin; nad miastami unosi się smog; zwierzęta są skórowane żywcem;
Nawet jeśli człowiek jest panem powinien żyć z przyrodą w harmonii i nie wprowadzać żadnych zmian, które ją niszczą. Rośliny są nam potrzebne do oddychania.

- nie atakuje ateizmu - nie ma tam nic na temat wychwalania religii, te ''bóstwo'' jest po prostu inteligentną istotą, kontaktującą się z żywymi organizmami;

- jaki seks przedmałżeński? Dla nich było to formą jego zawracia, ciągle była mowa że dobrali się na całe życie.

ocenił(a) film na 10

To Bóstwo nie było tylko ogólną świadomością istniejącą w Pandoriańskim internecie, Na'vi traktowali Eywę po prostu jak Boga. W książce jest sugestia, że to Eywa sprowadziła ludzi na Pandorę(a tego same połączenia nerwowe w korzeniach drzew nie mogłyby zrobić) i że ona jest tak jakby objawieniem ogólnie pojętego Boga.

ocenił(a) film na 9
arialito

" tak nachalnie promuje seks przedmałżeński"

o ile małżeństwa istnieją na pandorze :P
ciesz się że Na'vi preferują monogamię i nie wyobrażają sobie zdrady (raczej)

ocenił(a) film na 1
arialito

przesłanie jest tylko jedno: Jak z tępaków wyssać kasę, i zrobić to jeszcze kilkakrotnie :P

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

no na przykład z ciebie....

ocenił(a) film na 1
plantum

przyjrzyj się w lustrze to na pewno zrozumiesz...

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

nie lubię słuchać jak ktoś płacze że dał się zaskoczyć,
miliony filmów służą zarabianiu kasy. idź wypłacz się do kąta.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

a kogo obchodzi toje zdanie negatywne o filmie, po co się wpisujesz?
hm?

"zawracając wszystkim głowę"

człowieku masz problem najwyraźniej, weź valerin forte.
wyłącz komputer i oddychaj głęboko.

ocenił(a) film na 1
plantum

bo mam takie prawo i nikt mi tego nie zabroni, a już na pewno nie trol w twoim wykonaniu, zgłoś się do psychiatry póki nie jest za późno, a przekonasz się że masz poważny problem, po prostu ubierz się i zamów wizytę, potem włącz lekarzowi tą stronę ukazując co ci dolega, a na pewno diagnoza będzie zaskakująca nawet dla ciebie

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

następnym razem nie zadawaj głupich pytań....

ocenił(a) film na 1
plantum

nie głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi i ty jesteś tego przykładem

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

jeśli ktoś ma problem to raczej osoba która nie może odnaleźć się w nowym środowisku.... :)

ocenił(a) film na 1
plantum

o jakim środowisku mówisz, tępych avatarowców? są też środowiska neonazistów, tam też chcesz się odnajdywać? myśl człowieku, myśl, póki nie jest za późno....

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

słyszałeś o tym że jak pracujesz to możesz cały dzien przepracować,
ale szef zawsze przyjdzie jak akurat będziesz spał.

tak samo jest z tobą. nie wiesz totalnie co się na tym forum dzieje, więc radzę się uciszyć.

ocenił(a) film na 1
plantum

no właśnie tylko zobacz co ty w życiu robisz, siedzisz na tym forum na okrągło, znalazłeś sobie "środowisko", nie masz nic innego do roboty? tylko ględzenie na okrągło o tym temacie jak nawiedzony... zrób coś z swoim życiem! przestań głupotami się zsumowywać bo całkiem mózg ci wypali ! myśl człowieku, myśl, póki nie jest za późno....

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

przeczytaj jeszcze raz co napisałem, słowo po słowie....

ocenił(a) film na 1
plantum

ty czytaj co ci pisze, póki nie jest dla ciebie za późno......
myśl człowieku, myśl, póki nie jest za późno....

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

panika tobie nic nie pomoże, jeśli przeczytałbyś kilka razy to byś zrozumiał.

jesteś tu nowy, i nie powinieneś od razu krytykować moich postępowań...

gdybyś miał szereg innych filmów ocenionych, to być może bym się liczył z twoim zdaniem.

bo teraz wyglądasz po prostu na frajera....

ocenił(a) film na 1
plantum

być może, ale widziałem co robisz i ile temu poświęcasz... masz już papkę a nie mózg....
po drugie to forum nie jest tylko twoje , i tobie podobnym...
ja wyglądam na frajera, ty na schizofrenika....
myśl człowieku, myśl, póki nie jest za późno....

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

jesteś tu jeden dzień, tak?

:) musisz się jeszcze wiele o mnie dowiedzieć

ocenił(a) film na 1
plantum

nie muszę wystarczyło że twe bzdety poczytałem....
jesteś chory i to poważnie, ale żaden chory nie przyjmuje tego do siebie... to oczywiste.....

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

no to spadaj stąd jak reszta twoich kolegów. bo jeszcze cie zarażę.

prawdziwa choroba to nienawiść ludzka.... taka jak u ciebie.

ocenił(a) film na 1
plantum

a kto tu mówi o jakiejś nienawiści? tylko ty wspominasz!
a spadać nie muszę bo mam takie prawo do pisania jak i ty..
zrób rekonesans po forum o wiele większy a zrozumiesz co wyprawiasz...
jesteś naprawdę chory, pomóż sobie póki nie jest za późno!

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

chętnie wysłuchałbym argumentacji dla oceny 1/10, która się prawie żadnemu filmowi nie należy. oczywiście nie broń się gustami.
określasz film jako szmelc, chętnie wysłuchałbym dlaczego.

tym bardziej chyba jest z tobą coś nie tak bo oceniłeś tylko avatara, wiec chyba nie masz żadnego doświadczenia z filmami.

po trzecie: to nie mój pierwszy taki występ, gdybyś tu był trochę to byś wiedział

ocenił(a) film na 1
plantum

szmelc to szmelc i nie ma co tu deliberować
po trzecie to widać
kto cię do tego upoważnił abyś wszystkim tyłek zawracał chorymi teoriami
jesteś naprawdę chory, pomóż sobie póki nie jest za późno!

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

szmelc to takie obraźliwe, i niestosowne... chyba bardziej pasuje do tanich filmów :)

av nie jest tani :P

mam takie samo prawo pisać na tym forum jak ty....
to chyba nawet twoje słowa.

wiem wiem, spokojnie - już niedługo tu znów zapanuje spokój.

ocenił(a) film na 1
plantum

szmelc nie jest obraźliwym określeniem, tylko oddającym sens "przeznaczenia, głębi i itp" oczywiście w negatywnym znaczeniu
AV jest najdroższym filmem - to fakt
ale jest najdroższym szmelcem jaki powstał....

jak masz z korodowany rower już nienadający się do niczego, możesz go pozłocić 24 karatowym złotem ale to nadal będzie szmelc tylko że bardzo drogi

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

zmień tą ocenę bo wyglądasz jak troll

ocenił(a) film na 1
plantum

no właśnie zmień tą ocenę, bo wyglądasz jak człowiek z mózgiem trola

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

mam ciebie szanować prostaku, czy ci to zwisa?

ocenił(a) film na 1
plantum

zwisa i to dłuuuuugim zwisem...., musiałbyś mieć co najmniej mózg, no powiedzmy trochę rozwinięty...
niestety twój poziom umysłowy utkwił gdzieś w okolicach "poczytaj mi mamo" - hm.... 6 lat?

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

tak patrzę, że być może będziesz pierwszą osobą dzięki której odechce mi się pisać na tym forum,

chociaż na twoim miejscu nie robiłbym sobie wielkich nadziei, kretynie....

ocenił(a) film na 1
plantum

tak kretynie, nie robię sobie większych nadziei....
ale...

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

jeśli wyznaczyłeś sobie jakiś cel

np: usunąć tego plantuma z forum

to zrób coś aby ten cel zrealizować,

już cię uprzedzam że stawianie się okoniem i wyrażanie swojego sprzeciwu wobec filmu tu nie pomoże

takich delikwentów odsyłam z kwitkiem....

ocenił(a) film na 1
plantum

a kto ci powiedział że to twoje forum?
odsyłać z kwitkiem to sobie możesz kolegę jasia z przedszkolnej drużynki miłośników "kultowych" filmów AV

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

jeżeli nie chcesz nic osiągnąć, to przestań mi zawracać głowę mendo.....

ocenił(a) film na 1
plantum

nic z tego mendo... a kto ci dał prawo do zawracania wszystkim głowy, nawet twoi "kumple" mają cię dość i piszą byś się wszędzie nie wtrynżalał z tymi spamowskimi mądrościami

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

hej, robisz za stróża prawa czy jak? :P

ocenił(a) film na 1
plantum

może....

ocenił(a) film na 9
S.A.T.O

w takim razie JP JP JP na 100%