7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822839
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Premierowe projekcje odbędą się we wszystkich kinach IMAX. Bilety będą w sprzedaży od piątku, 4.12. :)

"Jestem szalenie podekscytowany tym, jak będzie prezentował się „Avatar” na gigantycznym ekranie IMAX w 3-D. „Avatar” będzie przeżyciem wyrywającym z fotela, wręcz odurzającym. Ekran zniknie, widownię pochłonie fantazja, która będzie sprawiać wrażenie autentycznej, choć jej opisanie okaże się niemożliwe. (...) Dzięki projekcji „Avatara” w IMAXie widzowie będą mogli żyć i oddychać w świecie, z którym nie zechcą się rozstać."
James Cameron

Rewolucja nadeszła.

Jak śpiewał Frank Sinatra: "Start spreadin' the
news!"

:)

ocenił(a) film na 9
Tirrathee

Myślę, że nawet na miejscu 25-go znajdziesz chętnego do wbicia się na fajne miejsca z 5 laskami ;)

ocenił(a) film na 9
BlAcKMeTaL

Nie musi. Dzisiaj chyba nie przychodzą, bo też nie dostałem. Ale miejsca się 'buknęły'. Jakiś problem z serwerem pewnie mają przejściowy...

BlAcKMeTaL

Wystarczy spisać kod rezerwacji. Bilet odbierasz w kinie najpóźniej 30 min przed seansem :), w kasie podajesz nazwisko i kod na jakie rezerwowałeś bilet i jazda :D

marggo86

W cinema-city nawet ten kod jest niepotrzebny, wystarczy samo nazwisko. Ja bynajmniej nigdy nie byłem proszony o podanie kodu a rezerwowałem bilety juz grubo ponad 50 razy :)

pleinwiu

Morfeo napisał:
"Spokojnie ludziska :) 3D ma właśnie nie być męczące dla oczu ze względu na to JAK to 3D jest tu użyte.."

Niestety, nie jest to prawda. Właściwie to prawdopodobnie jest dokładnie na odwrót :P Gały z orbit będą wypadać i w IMAXI'e analogowym prawdopodobnie wrażliwi nie wytrzymają do końca seansu, bo Cameron używa najbardziej efektownych sposobów w stereoskopii (krzyżowanie kamer), które jest bardzo niekorzystne dla widza, jeśli chodzi o zdrowie.
Coś za coś - dzięki temu efekty głębi (3D) jest najlepszy.

Podejrzewam, że po premierze Avatara zrobi się głośno o wymiotach i obolałych oczach i nawet w wiadomościach na TVP będzie temat "Rewolucja Camerona niebezpieczna dla ludzi" ;)

JAK KTOŚ NIGDY NIE BYŁ NA 3D, ALBO MIAŁ JUŻ PROBLEMY ZDROWOTNE W IMAXIE ANALOGOWYM - NIECH LEPIEJ NIE IDZIE DO ANALOGOWEGO IMAXA NA AVATARA.

Co innego Imax Łódzki i zwykłe kina (technologia cyfrowa) - tu nie powinno być takich problemów.

--------------
To tylko moje dywagacje - możliwe, że się mylę - jestem imaxową dziewicą, więc co ja tam mogę wiedzieć :P

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Kłuuuurde :( To niedobrze.. Ale myśle sobie że przecież na pewno dobrze przemyśleli tą sprawe, przetestowali takie długie projekcje w analogowych (bo myśle że takich jest wiekszość) IMAXach no i gdyby rzeczywiście było tak zle, to Cameron chyba by nie trąbił na prawo i lewo że IMAX to najlepsze miejsce żeby iść na Avatara..?
Nie wiem, tak sobie gdybam.. Mam rezerwacje w IMAX i w Multi i od wczoraj sam główkuje gdzie lepiej isc, żeby cała banda była zadowolona :|

_morfeo_

Też mam taką nadzieję... najlepiej jakby ktoś, kto był na jakimś dłuższym filmie pełnometrażowym napisał czy po 1,5 godziny zaczyna być źle.

Słyszałem też o jakiejś przerwie w środku seansu, ale nie wiem czy to prawda, bo Craven to dementował potem. Pewnie zależy od Imaxa. Ktoś wie jak będzie w Katowicach?

ocenił(a) film na 10
Kazioo

ja bylem na Opowiesci Wigilijnej w Imax i jakos bez zadnego problemu wysiedzialem ponad 1,5 h godziny :) zero zmeczenia, kompletnie nic :) takze nie ma sie czym martwic na zapas :)

ocenił(a) film na 10
marpol78

Również byłem na "Opowieści Wigilijnej" w IMAX'ie i problemu z oczami nie
było. :) Co prawda efekt 3D nie był rewelacyjny i daleko mu do efektu 3D
jaki widziałem na filmach kręconych specjalnie dla IMAX'a, ale myślę, że i
"Avatar" naszym oczom nie powinien szkodzić.

No, ale na 40-minutowych filmach mamy super 3D i dlatego są tylko 40-
minutowe. Znajomy mówił mi, że po takich filmach jego oczy się jednak się
męczą.

Jednak technika filmowania "Avatara" była trochę inna, kamery nie były
ustawione równolegle, ale krzyżowały się, co jest bliższe temu, jak sami
patrzymy. Może dzięki temu 3D będzie bardziej znośnie, a przy tym otrzymamy
głębię dokładnie taką, jaką byśmy widzieli, gdybyśmy rzeczywiście tam byli?
Czy kamery imitujące nasze oczy nie rejestrują obrazu najbardziej
przyjaznego do oglądania? :P Ciekawe, jak to będzie... (:

LukeR87

Bardziej znośne są właśnie kamery ustawione cały czas równolegle, ale wg mnie to się mija z celem ;)

ocenił(a) film na 10
Kazioo

ja ide do Katowic do Punkt44 25.12 na 18.00 jak narazie nic nie wiadomo o zadnej przerwie w trakcie seansu :)

marpol78

_morfeo_ TYLKO IMAX, nawet nie rozważaj zwykłego kina bo to zbrodnia :P

A co do filmów w IMAXie to ja tak jak kolega powyżej, też byłem na 1,5 godzinnym filmie i nie było najmniejszego problemu :) wszystko w porządku, gdyby się tutaj nie rozwinęła rozmowa o tym to nawet bym nie pomyślał, że w IMAXie może głowa albo oczy rozboleć. Avatar jest tylko godzine dłuższy od filmów animowanych jakie leca na okrągło w IMAXach a Cameron to nie idota, więc ludzie nie gdybajcie tylko rezerwujcie bilety w IMAXach jeśli chcecie przezywać pełna prygode z Avatarem a nie tylko szczątkową w zwyklym kinie.

ocenił(a) film na 10
Matt_888

Tyle, że w "Avatarze" 3D nie będzie tak badziewne, jak w bajkach 3D. :P
Mimo wszystko myślę, że oczy nikomu nie powypadają. :)

ocenił(a) film na 10
LukeR87

Szkoda tylko, że jest tak mało kin IMAX. Dlatego większość ludzi obejrzy Avatar w zwykłym kinie. Wrażenia będą mniejsze niż Cameron chciał osiągnąć, ale myślę że nawet w zwykłym kinie będzie to spore przeżycie.

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Tutaj wychodzi pierwszy (mały bo mały ale jednak) plus opóznionej premiery w Polsce - możemy sobie doczytać jak ludzie reagowali na 2,5 godz. w IMAX i sami zdecydować co robić :D

_morfeo_

Obojętnie jak kto zareaguje ja nie mam zamiaru odbierać sobie przyjemności oglądania Avatara w IMAXie na podstawie opinii innych osób.

ocenił(a) film na 10
Matt_888

Ja do IMAX na pewno tez zawitam, ale wolalbym zeby nikt z mojej kompanii którą zebrałem na 25 grunia nie przecierał po 1,5 h. oczu ze zmęczenia ;)

_morfeo_

Ból oczu może mieć zalety. Pomyśl jaki to byłby widok:
Koniec Avatara, napisy końcowe, zdejmujesz okulary, patrzysz na ludzi, a wszyscy w łzach płaczą jak dzieci... zbiorowe wzruszenie :P

_morfeo_

Ja tam wierze w swoją kompanie, którą zbieram na 26-go :D

Matt_888

Rozmawiałam już z ojcem, który wybiera się ze mną na premierę (powiedział, że nie daruję sobie obejrzenia 'Avatara', najszybciej, jak to tylko możliwe, więc obsesja ze mnie przeszła już na rodzinę ;)) i stwierdził - podobnie, jak ja - że ból oczu to jest NIC i film, po prostu, trzeba obejrzeć w Imaxie. Popieram go w 100% ;D Nie daruję sobie... nie odpuszczę 'Avatara' na TAKIM ekranie.

Kaileena_Farah

Mam takie przezorne pytanko - film widzę pierwszy raz za granicą, ale chciałbym się przejść na przełomie grudnia i stycznia z kumplem. W mojej okolicy IMAX-a nie ma, ale trudno, wybiorę się w wielką eskapadę zapewne do Poznania. Powiedzmy, że zarezerwowałbym bilety już teraz, ale jak rozumiem mogę spokojnie odebrać je na te 30 min przed seansem, a nie wcześniej? Bo to niemalże miech, jazda z innego miasta... Byłbym niepocieszony, jak ktoś by mi zakosił miejsca. Wybaczcie nietypowe pytanko, ale na polskich rezerwacjach paradoksalnie znam się najmniej.

ocenił(a) film na 9
Galadh

Lepiej żebyś odebrał wcześniej bo najpóźniej 30 min przed seansem można. Jeśli nie odbierzesz rezerwacja automatycznie się usuwa. Na pewno można odebrać wcześniej tylko nie wiem na ile przed seansem ;p

Galadh

zawsze odbieram w kinie 35 minut przed i nigdy nie miałem problemów :)

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Kiedyś odebrałem zaledwie 20 minut przed seansem i problemu nie było - moja
rezerwacja wciąż była aktualna. :P

LukeR87

Ja odbierałem rezerwacje jak się seans zaczynał i była aktualna :D to, że trzeba odebrać 30 min wcześniej to tylko zabezpieczenie na wypadek gdyby było więcej chętnych niż miejsc, wtedy jeśli się nie odbierze wcześniej to sprzedają Twoje miejsca chętnym ale na seansach gdzie są jeszcze wolne miejsca rezerwacja będzie ważna nawet chwile po rozpoczęciu się filmu :)

ocenił(a) film na 10
Matt_888

Myślę, że w przypadku "Avatara" chętnych nie będzie brakowało. :P Ale z
drugiej strony wątpię, by ktoś wybierał się do kina na ten film nie
rezerwując wcześniej miejsca...

LukeR87

Ja tam będę odbierał przed seansem, teraz nie wyciągnę kasy od kumpli a sam za nich płacić nie będę :D

Matt_888

Jezu, a ja z całą wycieczką na głowie. Mam je ciorać godzinę przed seansem do Katowic, żeby potem siedzieć i się nudzić? W święta niewiele przybytków rozrywki będzie otwartych. Chyba będę musiała sobie skombinować jakąś wtyczkę, która mi te bilety zawczasu odbierze... Na szczęście rodzinka ze strony wujka jest równie liczebna jak przysłowiowi niemalże 'krewni i znajomi Królika', więc pewnie ktoś w Katowicach się znajdzie... ^^

ocenił(a) film na 10
Tirrathee

Ludzie, jeśli macie problem z przyjazdem odpowiednio wcześniej przed seansem, nie możecie po prostu kupić tych biletów przez Internet i wydrukować ich u siebie???

Nie wiem od jak dawna (rzeczywiście jakiś czas temu bilety do Imax 3D można było tylko rezerwować z odbiorem 30 minut przed seansem - potem przepadały) - ale w chwili obecnej można dokonać zakupu biletów przez stronę http://www.cinema-city.pl/ - również dla filmów w 3D Imax.

Zakup jest bardzo prosty - wybiera się na jaki seans (jaki film, dzień, godzina), potem na schemacie sali kinowej wybiera się wolne miejsca (te już zajęte oznaczone są na czerwono), po czym przechodzi się do płatności - można zapłacić kartą kredytową lub z konta większości banków w Polsce (poprzez system DotPay). Deklaruje się, czy bilety chce się odebrać w kasie, czy też wydrukować samemu. Ja wybrałem tą drugą opcję - wyskoczyło okienko, w którym kliknąłem drukuj - i po chwili miałem bilety w dłoni.

Bardzo polecam tą formę zakupu - szybka, wygodna, pewna. I olbrzymia pochwała dla Cinema City za wprowadzenie tej formy sprzedaży biletów!!!

arpaj

Tylko wybrane kina CC mają tą opcję, ale Imaxy chyba wszystkie.

ocenił(a) film na 10
arpaj

W Imax Punkt44 w Katowicach nie ma opcji kupienia online biletow :) pozostaje tylko rezerwacja :)

ocenił(a) film na 10
pleinwiu

dzięki za info o tej rezerwacji, Katowice 21.00 8 rząd rezerwacja wykonana, za klika dni odbiorę bilety tak na wszelki wypadek ;]

ps. ja byłem tylko na ekspresie polarnym, oj było mi niedobrze i to dość konkretnie tak kilka godzin po seansie - ale co tam to Avatar :D

ps2. noszę okulary, zdejmowałem te 3d paręnaście razy żeby przetrzeć oczy może to dlatego...

ocenił(a) film na 10
pleinwiu

Zwiastun Avatara w Imax 3D wyrwał mnie z fotela i sprawił, że szczęka zadzwoniła o podłogę!!!

Nigdy wcześniej nie słyszałem o tym filmie - niestety jestem ostatnio mocno zapracowany. Z okazji dnia św. Mikołaja postanowiłem nieco sobie odpuścić pracy i zabrać dzieci na Opowieść Wigilijną do Imax 3D na Sadybie. I tam właśnie trailer Avatara powalił mnie na ziemię...

Wprowadzenie czegoś takiego na ekrany Imax 3D może być rewolucją na miarę sagi Gwiezdnych Wojen na przełomie lat 70-tych/80-tych ubiegłego stulecia!

Czekam z ogromną niecierpliwością (jeszcze chyba żaden trailer w historii nie wywołał we mnie takiego poruszenia i żądzy obejrzenia filmu w całości)!!!

arpaj

Az chyba też się wybiorę na Opowieść Wigilijną :D

arpaj

He....moja kuzynka również była na Opowieści i mówi dokładnie to samo co pan wyżeej..........to może i ja się wybiorę ;D

agnieszka_26

Będę w piątek w Krakowie to nie poskąpię tych 21 złotych i pójdę chociażby dla samego zwiastuna Avatara :D Chociaż sama Opowieść też chyba nie jest zła :D I niech się oczy do IMAXa 3D na powrót przyzwyczają bo dawno nie byly raczone jego obrazem :D

pleinwiu

jestem z olsztyna, gdzie niestety jedynym kinem, w którym wyświetlą Avatara
będzie Helios :( w związku z tym moje pytanie: który rząd mam wybrać, aby
film się względnie oglądało? (oczywiście seans 3D). Z góry dziękuję za
podpowiedź:)

cheetah82

środek sali

Kazioo

na pewno? bo rzędów jest 15, a nie byłam jeszcze nigdy na seansie 3D

cheetah82

Na pewno. Tam efekt 3D jest najlepszy.

Kaileena_Farah

dzięki za rady;) już nie mogę się doczekać!!!!!

cheetah82

Możesz nawet trochę bliżej niż środek, ale bez przesady.
Na pewno nie sam tył, ani sam przód.

Kazioo

o kurczę a chciałam sobie zarezerwować jakiś przedostatni rząd (i byłaby
kiszka przed znajomymi, którym mam załatwić bilety) zdam się na rady
specjalistów :)

cheetah82

aha... jeśli najlepsze miejsca (środkowe) już są zajęte, to lepiej iść trochę do tyłu, bo jak z brzegu siądziemy i w dodatku blisko ekranu to dostaniemy felerną perspektywę, dosyć niewygodną w przypadku 3D (w 2D zresztą też ;p).

ocenił(a) film na 8
pleinwiu

zarezerwowane na 27.12 na Sadybie wprawdzie rząd 9 ale prawie po środku, nie widziałam żadnych inf związanych z pokazem 22.12 a na pewno nie w Wawie.

kasia258

Tak z ciekawości zajrzałem na wszystkie IMAXy w Polsce i ciekawi mnie z czego wynika różnica cen pomiędzy Warszawą a resztą Polski. W stolicy ceny biletów są wyższe o 5 zł. Teoretycznie w Warszawie powinno na Avatara pójść więcej osób więc bilety mogły by być tańsze niż w innych miastach a tu proszę ostro pojechali z ceną :D

Matt_888

Bardzo mnie pocieszyłeś w tym momencie -.-

ocenił(a) film na 10
Matt_888

Bo to Warszawa :D

Matt_888

Niestety.

Matt_888

Wyższe zarobki się z kosmosu nie biorą.