7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824093
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo.
A kto stworzył Navi?

ocenił(a) film na 9
Parafin

dylemat, huh?

rozwiązanie nr.1 - zbyt dosłownie rozumujesz pismo - tu nie tyle chodzi o podobieństwo wyglądu co o MYŚLENIE
rozwiązanie nr.2 - drobny fragment księgi rodzaju dotyczył tylko naszej skromnej planetki, a na innych wygląda inaczej.

czy biblia wyklucza istnienie życia pozaziemskiego? :]
a może pandora to jeszcze jeden biblijny raj, ale przed utraceniem.

plantum

Jeszcze jeden raj.
Czyli bóg stworzył kilka światów a każdy unikatowy by sprawdzić kilka wersji sposobu na życie.

plantum

Pisma nie rozumiem bo jestem tak w połowie ateistą.
Jeśli Bóg stworzył człowieka i jesteśmy ulubieńcami to czy w sumie takie idealne,piękne,czyste,prawie że boskie stworzenia maja prawo istnienia.
Nasze istnienie można tłumaczyć przez wyższą istote czuwającą nad wszystkim siedzącego na swym tronie.

Kto stworzył Navi?

ocenił(a) film na 9
Parafin

"Kto stworzył Navi?"

ten sam koleś co nas :]

plantum

A ja myślałem że pod względem wiary jesteśmy jedyni i wyjątkowi jako gatunek idealny.

ocenił(a) film na 9
Parafin

a może jesteśmy

ocenił(a) film na 10
Parafin

Podobieństwo do Boga nie polega na wyglądzie, ale na nieśmiertelnej duszy i wolnej woli.

PiotrekDG

Radze poczytac opowiesci proroka Izajasza(moge sie mylic)gdzie jasno mowi ze kiedys ziemie odwiedzali kosmici....

ocenił(a) film na 9
plantum

nie wiem czy lol ale tak jest

ocenił(a) film na 9
Blue_Best_Avatar

gdzie wtf. musze to zobaczyć

Blue_Best_Avatar

Właśnie gdzie? Mnie to bardzo zaciekawiło ;)

Blue_Best_Avatar

przekonywali mnie wszyscy że to nic związanego z religią - a tu co.. ? co mam powiedzieć z moja prawoslawna wiara ?

lonelyman

pomysl sam

Blue_Best_Avatar

tu zapisana moja ojczyzna
http://www.youtube.com/watch?v=kBFf0ofV8lY

ocenił(a) film na 9
lonelyman

omg. dla mnie Miedwiediew jest tylko pionkiem

plantum

Miediediew jest takim samym pionkiem jak Bronek.

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

przydałby się nam taki wódz narodu który zna judoku, łowi ryby, walczy z tygrysami i pilotuje samoloty xD

bo u nas w rządzie same dziady.

\PS: moim zdaniem przesadą jest czcić co miesiąc, pamięć ofiar kat. w smolensku.

ocenił(a) film na 4
plantum

http://www.youtube.com/watch?v=ff-XVdiepTo

PiotrekDG

Podobieństwo to też wszelkie emocje jak i uczucia które odróżniają nas od zwierząt.

ocenił(a) film na 4
Parafin

Navii stworzył Cameron na podobieństwo plantuma.
http://www.youtube.com/watch?v=zwLptgf8B8c

rock79

Mój album ma już pokaźne rozmiary ;)

ocenił(a) film na 10
Parafin

Jest JEDEN Bóg i na tym temat się kończy, więc odpowiedź nasuwa się sama. Cokolwiek zostanie stworzone we wszechświecie i innych wymiarach (przyjmując te teorie za prawdziwe), powstanie z jego inicjatywy. Idąc dalej, postacie ludu Na'vi zostały wykreowane przez człowieka, w jego umyśle, który od Boga pochodzi, więc pośrednio także Bóg jest tutaj inicjatorem tychże obrazów. Co do podobieństwa naszego względem Boga, to jest to wymiar symboliczny, czysto duchowy - Pismo Święte jasno neguje tworzenie wizerunku Boga w jakiejkolwiek materii.

NommaD79

srr to byl Prorok Ezechiel

ocenił(a) film na 10
Blue_Best_Avatar

Co konkretnie masz na myśli?

użytkownik usunięty
NommaD79

Kilka postów wyżej, Panie NommanDzie79, a wszelkie wątpliwości zostaną rozwiane. Tak przy okazji: jutro nie będę miał krzty czasu, więc teraz, fanom i anty-fanom, trollom i nie-trollom, wszystkim Wam życzę wesołych i ciepłych Świąt Bożego Narodzenia. Obyście ich nie musieli spędzać samotnie.

ocenił(a) film na 10

Chcę uściślać pewne koncepcję, dlatego dopytuję - nie lubię pozostawać przy domysłach.

ocenił(a) film na 6
NommaD79

a masz dowód na jego istnienie? :D

użytkownik usunięty
Parafin

Navi to postacie fikcyjne , stworzone przez boga kinematografii Camerona .

ocenił(a) film na 10

Co ty nie powiesz?? xD

użytkownik usunięty
Sylvio_O

Jeszcze , amen :]

"boga kinematografii Camerona ."

Padłem...

ocenił(a) film na 10
Lecho1523

i już nie wstawaj PLX! ;]

Sylvio_O

Za późno...

użytkownik usunięty
Lecho1523

Tylko się nie podnieć ... tego "boga" to ma on u mnie za "The Abyss" , T1 i T2 :]

użytkownik usunięty
Parafin

Teza "Bóg stworzył ludzi" wyklucza tezę "Bóg stworzył navi"?

Parafin

To człowiek stworzył boga, nie bóg człowieka. Co prawda tylko we własnym umyśle , ale jednak stworzył. Lęk przed śmiercią i końcem ludzkiego , krótkiego bytu spowodowała wytworzenie ułudy jakoby istniało coś więcej. Nikt normalny nie wierzy w jakiś bogów, anioły , piekła czy raje. Ale wiara będzie istnieć, taki układ biznesowy. Jedni klęczą i dają na tacę , w zamian otrzymując obietnicę życia wiecznego. Drudzy omamiają klęczących bajkami o niebiańskich łąkach , w zamian żyjąc dostatnio (lub/i bzykając nastolatki w innych , mniejszych sektach) i wszyscy są zadowoleni. A patologia trwa.

ocenił(a) film na 10
konto_zawieszone

W takim razie, jak wytłumaczysz powstanie wszechświata?

ocenił(a) film na 7
NommaD79

Wielki wybuch.

ocenił(a) film na 10
helsinger

Co go zainicjowało? Skąd wzięła się materia i energia do jego powstania?

użytkownik usunięty
NommaD79

No i się zaczyna ... znowu :]

BTW . materia i energia do jego powstania wzięła się z Wielkiego Kolapsu .

ocenił(a) film na 10

Nadal nie mamy wytłumaczenia, co inicjowało ten proces, co było przedtem, jak to powstało.

użytkownik usunięty
NommaD79

I nigdy nie będziemy mieli , tak naprawdę na 100% . Co wcale nie musi być przyczyną , by faworyzować (nie twierdzą , że akurat do tego zmierzasz ) wszechpotężną istotę która stworzyła wszechświat .

ocenił(a) film na 10

Nie istotę, tylko świadomą energię lub siłę stwórczą. Jest to pojęcie nienamacalne i poza pojmowaniem w obecnym stadium. Nazywamy to Bóg, przyjmuje w religiach często jeszcze jakieś pośrednie wizerunki, ale zawsze jest podkreślane, że ostatecznie nie wolno jej przedstawiać w materii. Na razie tylko tak możemy wytłumaczyć początek.

użytkownik usunięty
NommaD79

Nie widzę powodu by dokonywać rozróżnienia na istotę - albo na "świadomą siłę stwórcza" . Choć to ostatnie określenie brzmi dla mnie sensownie jeśli wywalimy słowo "świadoma" .

Jacy "my" możemy wytłumaczyć tak początek ? Bo widzisz równie dobrze można przyjąć , że czas jest nieskończony a wszechświat eksplodował i zapadał się od zawsze . Ale chwila jakie zawsze ? jak powstał czas ?

Tego rodzaju tematy zahaczają już o taki poziom abstrakcji , że myślenie o jakimś bogu , świadomym stworzycielu , może być artefaktem poznawczym naszego niedoskonałego umysłu .

ocenił(a) film na 10

Dowód na tę świadomość, to my sami i pewnie inne istoty we wszechświecie oraz wymiarach równoległych, które są przez naukę przyjmowane jako faktycznie istniejące. Póki co będzie to abstrakcja, bo wiedza na ten temat jest zbyta mała, a w zasadzie niepojmowalna.

użytkownik usunięty
NommaD79

Dlaczego uważasz , że nasze istnienie jest dowodem na istnienie świadomego stworzyciela ?
Fakt , że gdybyśmy nie istnieli , to istniałby podmiot stawiający te pytanie :]
Jednak w tym momencie obawiam , że popełniasz błąd logiczny - cytuje - "polegający na przyjęciu za przesłankę tego, co dopiero ma być wywnioskowane w danym rozumowaniu ".

ocenił(a) film na 7

Za kolejny eon lat powstanie nowy wielki wybuch i wszystko zacznie sie od nowa.

użytkownik usunięty
helsinger

Dla mnie to jest sensowne . I na pewno takie założenie , lub też założenie przeciwne , że istniał jakiś świadomy stworzyciel nie ma najmniejszego praktycznego znaczenia .

ocenił(a) film na 10

Z punktu widzenia praktycznego zastosowania, to faktycznie nie ma to żadnego znaczenia - niemniej ludzie zawsze zadają sobie pytanie, co było przed - teraz kwestia także, po co? Samo z siebie to nie powstało, jest coś poza tym - ale na tyle złożone, że nie pojmiemy tego nigdy.