7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823934
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Wiadomo o co chodzi. Podajecie ulubioną scenę w filmie, postać, cytat oraz miejsce które was najbardziej oczarowało na Pandorze.

Jeśli chodzi o mnie...

Ulubiona scena: Chyba ta pod koniec filmu, kiedy Neytiri bierze prawdziwe ciało Jake'a na ręce ;) cud, miód i wasze orzeszki :D na drugim miejscy stawiam pierwsze przebudzenie Jake'a w swoim Avatarze. Ta scena ma moc i budzi prawdziwe emocje, a ten bieg zadowolonego Jake'a... Widz się cieszy razem z nim.

Ulubiona postać: Oczywiście Neytiri. To co zrobiła spółka Cameron & Zoe przechodzi ludzkie pojęcie. Cudowny charakter i uroda miażdżąca wszystkie kobiety jakie w życiu widziałem. Cameron miał rację. Męska część widowni po prostu chce ją przelecieć ;D

Ulubiony cytat: Nie jestem pewien. Humorystycznie to "Jesteście na pandorze panie i panowie", w ucho wpada "widzę cię" (także nazwa piosenki) i parę innych.

Ulubione miejsce: Dużo tego jest. Powiedziałbym najlepiej cała pandora (nie licząc części wykopaliskowej wraz z bazą ludzi), ale w pamięci najbardziej zapadło mi zwane przez Neytiri "drzewo pragnień" (biologiczny... dysk twardy xD)...

ocenił(a) film na 9
slavia9

Hmm..
Ulubiona scena: Chyba też scena końcowa, w momencie gdy Neytiri weszła do tego miejsca, gdzie był Jake, już jako człowiek i był nieprzytomny, było słychać płacz ludzi wokół mnie. :D I jak Neytiri razem z Jackiem wypowiadali te słowa "I See You".

Ulubiona postać: Również Neytiri. :D Piękna, świetna osobowość.

Ulubiony cytat: Wcześniej wspominane "I See You" :)

Ulubione miejsce: Ciężko wybrać jedno miejsce, cała Pandora była niesamowita i zakochałem się w tych widokach. Nie potrafię określić jednego miejsca. :)

użytkownik usunięty
slavia9

Ulubiona scena: Również pierwszy bieg Jake'a jako Avatara i scena między Jake'iem a Neytiri kiedy uczy się on języka Na'vi:)

Ulubiona postać: Zgadzam się z Tobą w 100%. Neytiri jest obłędna! Archetypowy charakter kobiety idealnej (waleczna ale również romantyczna itp.) połączony z doskonałą urodą... Ech... Cudo!

Ulubiony cytat: Już od zwiastunów chodzi mi po głowie: "You're Not In Kansas Anymore; You're On Pandora" (lepiej IMO brzmi po angielsku:))

Ulubione miejsce: Trudno wybrać jedno więc powiem tylko, że cała Pandora:)

ocenił(a) film na 10

Scena oczywiście że końcowa miedzy Jake'iem a Neytiri gdy trzyma go nieprzytomnego , postać Neytiri jest po prostu idealna :) Cytat "I see you " :) . Miejsce cała Pandora ,a w szczególności to drzewo dusz które zniszczył buldożer . Pozdrawiam !

ocenił(a) film na 7
slavia9

"Everything is backwards now. Out there is the true world, and in here is the dream"

Ulubiony cytat i jednoczesnie ulubiona scena, kiedy Jake wypowiedział te słowa. Mnie to naprawde ruszyło. Jake budzi sie w swoim ludzkim ciele i znów musi radzic sobie ze swoimi ułomnościami. Widzimy go, jak sie telepie po tym szarym kontenerze-bazie, w tle jakies smutno-melancholijne fortepianowe granie. Uderza mnie w tej scenie kontrast jego prawdziwego życia ("true world") z życiem pośród Na'vi, intensywnym i radosnym ("the dream"). Wg mnie to przełomowa dla fabuły filmu, Jake sobie uświadamia, że nie chce juz wracać do swojej ułomnej ludzkiej powłoki, itd.

Zresztą, odpowiedziałem juz w innym podobnym temacie. Nabijam posty ;p

ocenił(a) film na 10
devo1992

Ano racja, także jego tekst: "Wszystkie zrobiło się na opak. Życie wśród Na'vi stało się rzeczywistością, a to życie snem" albo coś w tym guście ;)

Właściwie to sceny "przełączania" się pomiędzy ciałami są bardzo poruszajace. Aż dziw bierze, że tyle ludzi (tzn. Neosów, "znawców" z sąsiednich wojennych tematów) nie umie dostrzec głębi tej historii.

ocenił(a) film na 9
devo1992

Mnie też się to podobało ale chodziło w cytacie o to że zaczyna czuć się jakby prawdziwym światem była pandora a jego snem było jego normalne życie na wózku. Pozdrawiam ;]

ocenił(a) film na 8
slavia9

Ulubiona scena: Pisałem już wcześniej w moim temacie, więc skopiuje:
Nauka Jake'a oraz Lot na Ikranie - po prostu za magię, za to coś :)
I scena przemowy Jake'a - niby były podobne rzeczy już w wielu filmach, ale ta scena ma MOC :)

Ulubiona postać: to jest chyba oczywiste :)

Ulubiony cytat: "Everything is backwards now, like out there is the true world and in here is the dream."
Choć lubię także: "They've sent us a message … that they can take whatever they want. Well, we will send them a message: that this … this is our land!" za tą moc

Ulubione miejsce: Chyba też to drzewo :) Ogólnie trudno powiedzieć

ocenił(a) film na 10
slavia9

Scena: Pierwszy bieg w skórze avatara... Super była też scena, jak Neytiri broniła nieprzytomnego ciała avatara Jack'a

Postać: Jak wszyscy. Dlaczego? również jak wszyscy

Cytat: "And with this!? Run!? Dont Run!? What!? :) Uśmiałem się :D

Ulubione miejsce: Dżungla tuż po poznaniu sie Neytiri i Jack'a, gdy zmieniła sie we fluorescencyjna... wspaniałe :)

ocenił(a) film na 7
eremziom

"What about this one? Run, don't run, what" Właśnie, tez mi sie podobało. Niby nic, ale ataku śmiechawki dostałem :)

ocenił(a) film na 10
devo1992

z pamięci cytowałem, dzięki za poprawkę :)

ocenił(a) film na 10
devo1992

Run! Definitely run! :)

użytkownik usunięty
slavia9

ulubiona postać Neytiri

ocenił(a) film na 8

dla mnie tez zajebisty był pierwszy bieg i to zamotanie jak się przebudził tekst tihs is grate i ten uśmiech

ocenił(a) film na 8
bogas2

Ulubiona scena: Lot Jake'a na tym stworzeniu. Coś wspaniałego :)
Akurat scena wychwalana przez wielu z Was czyli pierwsze przebudzenie Jake'a w Avatarze niezbyt mi się spodobała, ale to już zależy od gustu :)

Ulubiony cytat: You should see your faces

Ulubiona postać: chyba Neytiri, ale polubiłem też generała, który miał fajne żarciki. Niektóre tak gruboskórne, że trochę wstyd było się na nich śmiać...

ocenił(a) film na 10
maxx110

Neytiri przebija wszystko, ale rzeczywiście, Quaritch to świetny komik ;)

"Pandora peżre cię i wysra bez ostrzeżenia" ;D

ocenił(a) film na 10
maxx110

Neytiri przebija wszystko, ale rzeczywiście, Quaritch to świetny komik ;)

"Pandora pożre cię i wysra bez ostrzeżenia" ;D

slavia9

Ulubiona scena: za dużo, by wymieniać. Wszystkie z Neytiri, wszystkie z Quarichem, wszystkie z dr Grace.

Ulubiona postać: Neytiri, a kto inny? :D

Ulubiony cytat: "You're not in Kansas anymore".

Ulubione miejsce: latające góry :) dosłownie wyrwane ze snu :)

użytkownik usunięty
slavia9

Ulubiona scena: Jak wpada na Toruku do "tej świątyni" a wszyscy TORUK MAKTO, a kończąc na przemowie. ;D Normalnie lol. Oraz jeszcze jak Neytiri mówi że Eywa Cię usłyszała i dzikie zwirzęta atakują. :D:D:D

Postać: Neytiri zajebista jest! :D

Cytat: "You're Not In Kansas Anymore; You're On Pandora" zdecydowanie:D

Miejsce: Cała Pandora Lasy i Latajace góry. :D:D Miodzio.

Pozdro dla fanów. :D Avatar 4ever xD

ocenił(a) film na 6
slavia9

Ulubiona scena: Hmm nie mam :D

Ulubiona postać: Trudy Chasone (boska :D)

Ulubiony cytat: Trudy Chasone (pilotka): "Myślisz, że jesteś jedynym,który ma broń, ?" - płakałam ze śmiechu xD

Ulubione miejsce: Te latające góry :DDD

ocenił(a) film na 6
slavia9

* "Myślisz, że jesteś jedynym,który ma broń, szmato ?"

ocenił(a) film na 10
dominisia_10

Neytiri oczywiście

użytkownik usunięty
slavia9

Uluubiona scena: Hmm... Zwoływanie klanów. Takie... przejmujące. Niszczenie Hometree. Prawie się popłakałem, tzn łezki mi się kręciły w oku. Kilka mniejszych jeszcze się znajdzie np, słyszenie głosów w Tree Of Voices, odprawianie modłów, i Pandora w nocy.

Postać: Naytiti oczywiście. A poza nią to Trudy, bo była grana przez Rodriguez którą uwielbiam.

Cytat: nie pamiętam jak szło po ang, ale "Muszę zdobyć próbki" przy Tree of Souls ;)
"What about this one? Run, don't run, what"

Miejsce: Tree Of Voices i Tree Of Souls.

użytkownik usunięty

*Neytiri oczywiście

ocenił(a) film na 9
slavia9

Ulubiona scena: Zdecydowanie loty na Ikranach (z części filmu dot. nauki i egzaminu Jake'a) za wdzięk, grację w ruchach i śmiech Neytiri i Jake'a.
W dalszej kolejności: spotkanie Neytiri i Jake'a (don't yhank for this... itd.)

Ulubiona postać: Neytiri za jej dziki głos, wspaniały śmiech i powalającą urodę. W dalszej kolejności: Tsu'tey

Ulubiony cytat: You're not in Kansas enymore, you're on Pandora. Byłem na Pandorze już cztery razy i ciągle nie mogę się stamtąd wydostać.
W dalszej kolejności: Don't thank for this, this is sad... Te słowa były wypowiedziane z taką mocą, choć cicho, że mnie ciarki przechodziły ilekroć to słyszałem.

Ulubione miejsce: Cała Pandora. Sceny między obudzeniem Jake'a w ciele avatara a wkroczeniem do akcji buldożerów mógłbym oglądać bez końca.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
ugene

Postać : Jake (polubiłem go i magiczne jest to że wczuwamy się w jego rolę) Neytiri za urodę i charakter.
Miejsce: Cała piękna Pandora ;]
Scena:
Cały film jest genialny więc ciężko wymienić ulubioną gdy widziałem go tylko raz. Podobała mi się scena w której Thanator ( wydawał się być takim niezależnym królem dżungli, który sieje postrach u wszystkich) pokłonił się przed Neytiri i pozwolił się jej dosiąść :) Tych pięknych scen było po prostu za dużo ;p

ocenił(a) film na 9
RhineHorn

Pamiętam w trailerze była scena gdzie Jake jest zamyślony i słychać jego głos ( nie pamiętam jak dokładnie to brzmiało po ang.) "Silni niszczą słabych i nikogo to nie obchodzi" o ile się nie mylę tych słów w kinie nie usłyszeliśmy :)

RhineHorn

Avatar zawdzięcza swój sukces dzięki wspaniałym wizualnym efektom, pięknej wzruszającej opowieści i postaci Neytiri - czyste piękno.

ocenił(a) film na 5
slavia9

Scena: Scena "modlitwy" nad ciałem Dr Grace.

Postac: Neytiri ,postać szamanki i wodza tego plemienia których imion nie pamietam. I oczywście pan dowódca ,kapitan z blznami.

Cytatu nie pamiętam. Wogóle nie wiele pamiętam z tego filmu :P. Tylko 2 imiona itp.

talrash1993

Scena : genialnie zrobiona scena śmierci ojca Neytiri i jej płacz, spotkanie Neytiri i Jake'a poza jego avatarem, również modlitwa nad ciałem Dr Grace i oswajanie "ptaka" Jake'a

Postać : Neytiri! Normalnie zakochałem się w niej, po raz pierwszy tak zadziałała na mnie postać z filmu! :P Idealna pod każdym względem.

Cytat : Wspomniane wyżej "What about this one" :) i to, jak Jake opowiadał, że Neytiri nazywa go debilem :D

max_c

^^ najbardziej podobały mi się momenty,
na ktorych Neytiri się uśmiecha :*:*
jej uśmiech zrobił na mnie bardzo duże wrażenie,:)
bardzo ślicznie wygląda z uśmiechem na twarzy:)..
można zakochać w niej gdy sie śmieje:):)
*love Neytiri*:*

ocenił(a) film na 9
Rivox

Ulubiona Scena : Moment po śmierci Grace, gdy Jake przemawia do 'tłumu :P Nie wiem czemu, takie sceny sa zazwyczaj sztuczne i patetyczne, ale w Avatarze aż mi ciarki przeszły i się wzruszyłem normalnie! :D Serio, dziwne, ale prawdziwe.

Postac : Oczywiście, Neytiri :] Zakochałem się w niej. Z poczatku zimna i nieufna. Zawsze piękna.

Cytat : niepamietam dokładnie jak to szło, ale Neytiri mówi wtedy " Nie dziękuj, to jest tylko smutne" czy jakoś tak. To jest wtedy, gdy ratuje Jake przed tymi psami w nocy na Pandorze. Jak ktoś to pamięta dokładniej, to prosze o przypomnienie :)

ocenił(a) film na 8
MrAnderson

"Ulubiona Scena : Moment po śmierci Grace, gdy Jake przemawia do 'tłumu :P Nie wiem czemu, takie sceny sa zazwyczaj sztuczne i patetyczne, ale w Avatarze aż mi ciarki przeszły i się wzruszyłem normalnie! :D Serio, dziwne, ale prawdziwe. "

No i to jest ta moc, o której pisałem parę postów wyżej :) Aż rwało się do walki :D

MrAnderson

"Nie dziękuj mi.
Nie dziękuj za to. To jest Okropne!
Bardzo okropne."

:):)

ocenił(a) film na 10
Rivox

To było tak dokładnie:

"Nie dziękuj. Nie dziękuj mi za to, to jest smutne. Bardzo smutne"

Rivox

Neytiri :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*
^^:)))))))))

ocenił(a) film na 9
slavia9

Ulubiona scena:
Kiedy przewraca się to wielkie drzewo !WOW!
kiedy po raz pierwszy lecą do tych latających gór(zapiera dech w piersiach)
oraz scena w której Jake dotyka kwiaty a one chowają się :) (ja bym zrobił dokładnie tak samo)
a także wszystkie sceny gdy biegają i drzewo świecą się im pod nogami :P genialny motyw

Ulubiona postać:
Neytiri (aktorka już mi się podobała jak grała oficer Torrez, niewiedziałem że to Zoë Saldana ale mile mnie to ucieszyło zwłaszcza że wszyscy o oku mnie mówili że to Angelina Jolie[ja nie widzę podobieństwa])

Ulubiony cytat:
Trudy Chasone : You should see your faces (w jednej z ulubionych scen)
Trudy Chasone : "Myślisz, że jesteś jedynym,który ma broń, ?" (chciałem powiedzieć to samo ale nie musiałem)
nie podobał mi się "i see you" zbyt mi przypominał "open your eyes" z Vanilla Sky (wykonanie Penélope Cruz)

Ulubione miejsce:
Latające góry (nie pamiętam nazwy ale raz oglądałem to musicie mi wykrzaczyć)
i ogólnie świat Pandory magiczne miejsce ... tak powinna wyglądać Dolina Rozpudy

ocenił(a) film na 9
Ikaruspl

UP
"Neytiri (aktorka już mi się podobała jak grała oficer Torrez"
Z filmu Terminal tak dal jasność

slavia9

Neytiri, scena pocałunku jakiej dawno nie widziano w hollywoodzkich filmach i cytat "it`s time to wake up"

użytkownik usunięty
Bllake

Wam naprawdę odjebało od tego filmu
.

ocenił(a) film na 10

I właśnie o to chodzi, że nam od tego filmu odjebało.
I dlatego film jest jedyny w swoim rodzaju.

slavia9

Scena jak jake szukał Ikrana. Przechylił głowę w prawo i sykną.

Postacie: Jake'Neytiri wiecie za co? Za każdym razem jak pokazywali uśmiech
to prawie ryczałem to nie są te sztuczne uśmiechy o nieee o nieeeeeeeeee.
I Tutsey za te dziwne miny ;>

Cała Pandora

Wiecie co? Jak generał mówił "Pandora was pożre wyssie oczy z oczodołów, a na koniec wysra bez ostrzeżenie" Ja to myślę po filmie. "Ten film was pożre zmiażdży i wysra bez ostrzeżenia"

ocenił(a) film na 10
slavia9

O tak całkiem nam odbiło jesteśmy psycholami a ty sobie siedź w swoich 4 ścianach i zadowalaj się swoim płaskim szarym życiem rzeczywistością w której się znajdujesz my tymczasem pozachwycamy się światem w jakim hccielibyśmy żyć.
Ulubiona scena: wszystkie podniosłe sceny(budziły we mnie takie emocje że łzy same leciały) scena gdy Neytiri mówi Jakowi że Eywa wysłuchała jego modlitwy no i scena kiedy matka Neytiri uwalnia Jake'a i placząc mówi "Jeżeli jesteś jednym z nas. To nam pomóż"
Ulubiona postać: tak jak większość meskiej publiki Neytiri. to jest fenomenalna kreacja postaci i największym wstydem dla Amerykańskiej Akadmii Sztuki filmowej byłby brak oskara za tą postać
Ulubiony cytat: "i see you" ale chodzi mi o znacznie głębie tego stwierdzenia, wszystkie humorystyczne, wcześniej wspopmniany "Jeżeli jesteś..." po prostu wycisnął z mnie lzy, przemowa Jake"a do Na'vi i jego modlitwa do drzewa.
Ulubione miejsce: ogólnie cała pandora za wyjątkiem obozu ludzi, przede wszystkim drzewo na którym mieszkali, dzrewo dusz i góry worteksu

P.S. Najlepszy film jaki widziałem w swoim 22 letnim życiu, najwięcej emocji jakich doznałem podczas seansu. Bezsensowna jest dyskusja o miejscu jakie film zajmuje i bedzie zajmował w TOP100 dla mie od teraz bedzie tylko TOP1-Avatar i tak naprawdę tylko to się liczy, to co my fani odczuwamy. Pozdro dla wszystkich avataromaniaków;) Avatar 4Ever!!!!

slavia9

"Czasem człowieka określa jego jeden szalony czyn"

"Byłem wojownikiem śniącym o pokoju. Czas się obudzić"

Ciężko wybrać scenę - zarówno pierwsze spotkanie z Neytiri, jak i pierwszy lot. Wspomniana scena z "I see you" również świetna.

Ulubiona postać: Neytiri.

Największe jaja: Quaritch :D

Ulubione miejsce: tam gdzie Neytiri pokazała jak się lata.
Ale najbardziej oczarowały mnie sceny nocne z bioluminescencją.

ocenił(a) film na 10
slavia9

Aaaaa... i zapomniałem o jeszcze jednej genialnej scenie :)
Podczas organizacji pozostałych klanów na pandorze, wizyta u tych, co zamieszkiwali wybrzeże. Scena w której wszyscy na Ikranach zlatują z klifu i przelatują tuz nad wzburzonymi falami rozbijającymi się o skały :)

ocenił(a) film na 6
slavia9

Mocny był moment gdy ludzie zaczynają niszczyć drzewo, zaś Jake i Grace wciąż są przywiązani i nie mogą się ruszyć. Cały klan ucieka przerażony, w kierunku "zdrajców" odwraca się jedynie stara szamanka. Niepewnie podchodzi i rozcina więzy, mówiąc chyba "If you really are the one of us... help us." Moment przyznania się do porażki i bezradności (co niewielu potrafi), pokazujący też w jakiś sposób to jak Na'Vi różnią się do ludzi - myślicie że w podobnej scenie na ziemi ktokolwiek pamiętałby o Jake'u i Grace i chciałby im umożliwić ucieczkę? Nas chyba nie stać na coś takiego.

postaci - o dziwo, ludzka załoga "tulących drzewa" - twarda Grace, świetna Trudy (od niej również ulubione cytaty) i Norm, choć mało go było - typ sympatycznego nołlajfa, co to jednak i karabinu potrafi użyć w razie potrzeby;)

ocenił(a) film na 10
T3sia

ulubione miejce:cała pandora
ulubiony cytat: "ladies and gentelman you are not anymore in kansas you are on pandora" czy jakoś tak
ulubona postać:Neytiri no i jake

ocenił(a) film na 8
T3sia

Scena: Jake po przebudzeniu; bieg i w ogóle - czuć niesamowitą radość
Postać: Quartich (rewelacyjny bad guy) i Naytiri (wiadomo)
Cytat: "Nie tylko ty masz karabin maszynowy, suko." - Trudy
Miejsce: Drzewo Życia.

ocenił(a) film na 8
tom_1984

Dobre też było:
"Co mam zrobić? Zatańczyć z nim?"

T3sia

Prawda, Norm :) Jedna scena z jego udziałem naprawdę mną wstrząsnęła - jak jego Avatar dostał kulkę, a sam Norm wypadł z urządzenia, ciężko dysząc.

ocenił(a) film na 10
slavia9

He he..

Zapomnieliście o jeszcze jednej, jak desantują te mechy z wiatrakowca w finałowej bitwie, i kilka sekund później jak wybiegają żołnierze........

a powaliły mnie ruchy kamery w scenie kiedy Jake z resztą są zamknięci w celi te ruchy kamery...................prawdziwe mistrzostwo