7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823766
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Wioskowa inteligencja

użytkownik usunięty

lub yntelygencja...
Jak czytam ludzie którzy się tutaj wypowiadają to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Nie sądziłem że są w Polsce ludzie tak naiwni, pozbawieni jakiejś elementarnej wiedzy na temat rzeczywistości. Miesiąc temu krytyka była bardziej sensowna. Ludzie, którzy się tutaj pojawiali mieli nieraz coś do powiedzenia i argumenty ciekawe aczkolwiek nie musiałem się z nimi zgadzać. To z czym mamy do czynienia przez ostatnie parę dni przerasta moje wyobrażenia. Kiedy słyszę rozmaite brednie, raz że napisane bez sensownych argumentów, a dwa że to tak razi po oczach niewiedzą na temat świata w którym się żyje dziwi mnie że wiele takich jednostek daje sobie radę w życiu. Nie sa to wyłącznie dzieci lecz ludzie mający nieraz po 30 lat a nie wiedzą nic na temat marketingu, o tym jak się tworzy film, co znaczy słowo fabuła, scenariusz a gdzie rozgranicza się fikcję od prawdy.
Zanim ktoś mi napisze że wśród fanów jest pdoobnie niech poda sensowne argumenty. Jedyne co do fanów się można przeczepić to że zbyt mocno uwielbiają film, jednak mają do tego prawo gdyż to subiektywne odczucie. Twierdzenia pisane przez tą ''nową falę krytyków'' nie są subiektywnymi opiniami lecz jedną wielką niewiedzą mijającą się z faktami. Tego z kolei o żadnym fanie nie można powiedzieć (nie widziałem by któryś z nich podniósł jakieś treści błędne z filmem np. że fabuła jest od podstaw nowatorska. Z kolei grupa antyfanów (tych najnowszych) podnosi takie kwestie że śmiech na sali. Ludzie, którzy twierdzą że znają się na reklamie nie wiedzą na jakich prawach opiera się marketing, a studenci fizyki nie wiedzą czym jest przyspieszenie.

Zanim usłyszę że nie mam racji daję perełki do poczytania:

''Będę powtarzać do znudzenia - ten film nie jest nowatorski
efekty 3d byly juz w filmach fabularnych dla dzieci - "Mali agenci 3d " z
rolą bodajze samego Stallone i Schwarzeneggera.
Ten na siłę i chama reklamowanuy i lansowany produkt made in usa ( teraz
wzmocniony reklamą przez nominacje i zapewne deszcz oskarow) to kolejny
film dla dzieci z trickami 3d wiec nie jest zadnym nowatorskim "dzielem" ''

- autorem słów jest osoba twierdząca że jest osobą starszą i znawcą ''dobrych filmów''. Niestety autor nie doczytał (bo sam tego by nie zauważył) że film jest nowatorski pod względem wizualnym np. animacje, postacie, mimika, krajobraz, kamera. Wydaje się też mieć coś przeciw Amerykanom, a jak ''zanwca dobrych filmów'' powinien wiedzieć że 90% najlepszych klasyków made in USA. Oceny wyłącznie: 1/10 i 10/10.

''A poza tym to przecież osoby
po przemienieniu w tą niebieską postać [nie wiem jak inaczej to napisać]
powinny być przedstawione jako coś perfekcyjnego, powinny być idealne. a
one nawet nie były, że się tak wyrażę 'ładne'. ''

- moje ulubione, komentarza nie wymaga...

''a czym sie roznia mali agenci 3d od tego dziela ?
to dla dzieci i tamto dla dzieci tylko ze starszych wiekowo ''

''jak nie reklamowany ?!
przeciez bez przerwy sie pisze o nim i mowi w tv , myslisz ze ci ludzie
robia to za darmo?! żaden "dziennikarz" ci slowa nie napisze jak nie ma w
tym interesu (zarobku) ''
(autor posta to jak twierdzi osoba starsza, dojrzała i znawca kina)

- robią w interesie zarobku, ale własnego... nie przelewają za to pieniędzy na konto Camerona. Czy w czasie afery Fritzla kiedy wciąż pisano w prasie i mówiono w TV, było głośno i wszystkim wiadomo też była to dla niego dobra reklama dla Fritlza? Zarobek okazał się maksymalny - dożywocie.

''dziecię drogie nie wiesz co to jest komercja to ja Ci wytlumacze
komercja to produkt dla masowego niezbyt inteligentnego , przecietnego i
usrednionego w badaniach handlowych klienta ''

- autor ten sam

''mroczny rycerz to dla mnie mniej niz 0 to minus 10
mroczny rycerz to wrecz archetyp komercji , to jest jakis symbol obecnej
papry filmowej ''

- autor ten sam

''od razu uprzedzam ze z osobami ktore mnie interpersonalnie (wyjasniam
motlochowi tzn osobiscie) obrazaja nie bede dyskutowac ''

- tenże sam autor;
mówi coś o obrażaniu a do osób które w żaden sposób tego nie zrobiły i przejawiają większą inteligencję zwraca się -''motłoch''.

''Może i miał w niektórych momentach dość dobre
efekty, ale przecież efekty to nie wszystko.''

- czy ludzie nie wiedzą co znaczy efekty specjalne? Ja się poddaję kiedy słyszę że ludzie często piszą o efektach specjalnych jako samych wybuchach, scenach walk itp.
Ten film to jeden efekt specjalny - skały, woda, zwierzęta, rośliny, postacie, wszelkie animacje.

''Myślę, że z Avatara można by
nakręcić dobry film krótkometrażowy, ale 2,40h to chyba jednak przesada.
Ten film jest chyba po prostu przereklamowany. :) ''

- Czas trwania świadczy o przereklamowaniu.

''Zawiodłem się na tym filmie bardzo, przereklamowany pełen nieścisłości i na
dodatek mozna od poczatku przewidzec koniec. Znam duzo lepsze filmy, ten
mozna przyrównać do planety małp i innych filmów tego typu. Mierny...nie
polecam. Efekty nie specjalne. Fabuła maglowana w kółko....ehhh... ''

- znów efekty ''nie specjalne'', znów przereklamowanie i nieścisłości któych autor pytany nie potrafi wyjaśnić...

''6 lat i dolatujesz...jak najblizszy układ
jest kilka lat świetlnych. Mają taką technoloegię, że potrawią klonować i
modyfikować dna..a nie potrafią stworzyć jakiegoś surowca. To absurd. ''

- co ma genetyka i fizyka do wytwarzania surowca? Nie robi się go z niczego...

''Komercha, kisiel, scejntologia, budyń, kupa, Krzysztof Ibisz, Crap, GI Joe, Gazeta Wyborcza, Gabczaste Zwyrodnienie Mózgu
...
to tak na goraco pierwsze skojarzenia po wyjsciu z filmu..ale mozna sie bylo spodziewac po facecie od Titanica, pierwszy raz w kinie na czyms usnalem
-10 / 10 ''

- zwykły troll. Zamieściłem jednego by pokazać żenadę. Tego od strony żadnego fana się nie uświadczy.

''zgadzam się z tobą. niejest to co ''Ojciec Chrzesny'', bendący genialnym filmem. avatar to gniot i kicz jak mówisz brachu. w pełni popieram szkoda czasu i pieniendzy na taki badziew dla mas. kino, filmy, seriale i kino scien-ceftion stalo sie kinem i filmami jedynie dla mas spolecznych. avatar powinen wypadnąc z top 100....''

- nie mam pytań.

''Straciłem pieniądze i tyle. Wiem że tu sami fanatyczni debile w większości piszą że dadzą sobie rękę uciąć za film.
Trochę mniej fanatyzmu.
Każdy ma swoje zdanie. ''

- podkreślił że ma swoje zdanie, ale jak się go nie czepiać skoro na wejściu obraża ludzi? Wylewanie żali o stracie pieniędzy na forum, przykre.

Każda z tych osób uważa się za inteligentną, dojrzałą, znającą się na kinie i prosi by jej nie obrażać. Czy to nie hipokryzja? Bardziej bolesne wydaje się to że olbrzymia niewiedza na temat kinematografii, życia, ludzi i społeczeństwa w głowie a jednostka taka myśli że stroi od reszty wyżej i ma się za niezwykle indywidualną, lepszą od ciemnej masy...

ocenił(a) film na 6
as_ptas

Nie pisałem z ironią, serio jestem nihilistą (może nie 100%, ale zawsze) i
serio mnie zdziwiłaś.

A jeśli chciała byś kontynuować dyskusję to podaj mi lepszą komedię sf od
Seksmisji... tylko błagam nie wyskakuj z "Autostopem przez galaktykę".

ocenił(a) film na 10
Victor_Fw

nie podam Ci żadnej komedii, bo ja ich nie lubię. Zresztą mnie mało co śmieszy, czy to kabaret czy komedia.

ocenił(a) film na 7
as_ptas

Co do seksmisji,to prawda,jedna z najlepszych komedii produkcji rodzimej.

ocenił(a) film na 8

Musi ci sie mega nudzic ze ciagle zakladasz tematy

użytkownik usunięty
Shinichi

Taaaa... Tak dużo ich założyłem. Tobie się nudzi że je odkopujesz i takie złudzenie robisz.

ocenił(a) film na 7

to temat skierowany do pmp co?co? coś tam cos tam,kurwa co to za nick?

ocenił(a) film na 7

Odkopywanie tematów nabiera tu nowego znaczenia, bo każdego dnia przybywa ich tyle, że główna z 5 razy się wymienia...
Czyli temat założony rano, w którym potem wieczorem ktoś coś napisze już jest tematem odkopanym, bo przez cały dzień pełno innych go przywaliło. xD

Heh...

Nie czytałem tego tematu, tylko trochę pierszego posta... Czemu ten wątek miał służyć? To jakaś rozprawa na temat zależności między wysokością IQ, a stylem wypowiedzi, czy też może (najprawdopodobniej) stosunku do arcydzieła Camerona?

;)

użytkownik usunięty
Znawca_

Przecież ten temat był odkopany faktycznie... Nie wymyślaj nowych znaczeń...
Zauważ że stworzyłem go miesiąc temu, a dziś ktoś go odkopał.
Tematy pmp są zakładane po parę razy dziennie. Nie podoba mi się że ktoś próbuje mnie z nim zrównać.

http://img97.imageshack.us/img97/1497/wgwegwrg.jpg

''Czemu ten wątek miał służyć? To jakaś rozprawa na temat zależności między wysokością IQ, a stylem wypowiedzi, czy też może (najprawdopodobniej) stosunku do arcydzieła Camerona?''

Przeczytaj a się dowiesz. Nie pisałbym tak długiego tematu gdybym miał to streścić teraz w jednym zdaniu.

ocenił(a) film na 7

Do twojego nic nie miałem(mogłeś nie zmieniać).

użytkownik usunięty
aronn

Czego mogłem nie zmieniać? Nicku? Zauważ ze ktoś mnie podrabia. Zrobił taki sam nick, avatar, mimo że ja zmieniam to robi to samo. Zakłada durne tematy które mają mnie kompromitować.