7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822145
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

1. Po pierwsze ten film jest politycznie poprawny i wielce propagandowy. USA próbuje się rozliczyć ze swoją historią i pokazać błąd jakim była rzeź Indian. Te przesłanie ekologiczne to dowód na bójdę ekologów. Teraz każdy widz powyżej 15 roku życia wie że ta cała ochrona drzew i zwierząt jest mocno wyidealizowana a zanim staną się zagrożone minie 100 lub więcej lat. Człowiek jest przecież priortetem a nie drzewa i zwierzeta, które są dla nas, dla naszej korzyści.

2. Po drugie fabuła jest prosta. Nawet nie skłamię twierdząc że jest dość płytka i nie wnosi nic, żadnych wartości. Starszy widz spojrzy na to z dystansem ale na młodego może to źle wpłynąc. Avatar nie daje nam żadnych pozywtwnych wartości których powinno się oczekiwać dla młodego widza. 13latek po obejrzeniu Avatara będzie miał odrócony obraz rzeczywistści. Wyjdzie z kina myśląc że jedynie terrorem na terror można coś osiągnąć, ze krzyżowanie gatunków o innym DNA to nic złego, że mozna zakochać się w 3mtrowej samicy innego gatunku i z nią spać. Najlepszym dowodem jest to ze kaleka staje się super herosem który pokonuje całą amerykańską armie. litości... gdzie ludzie mają oczy...

3. Po trzecie cała historia jest splagiatowana. To połączenie Pocahontas, Tanczacego z wilkami, Titanica, Waleczne Serce, Jurrasic Parku i Matrixa. Przecież każdy kinematograf od razu znajdzie te podobieństwa jeśli nawet nie powiedzieć że są one identyczne. Jak ktoś słusznie zauwazył to jedynymi różnicami są imiona bohaterów i akcja na innej planecie. Reszta jest łudząco podobna, nawet dialogi. Ja widze że to te same historie z inną grafiką. Wszystko to już było!

4. Po czwarte. To jednie kolejny amerykański tradycyjny film, pełen patosu, kiczu i żenujących scen. Najlepszym dowodem to scena seksu między obcymi a raczej smerfetką i kaleką w ciele obcego. Jest to scena niezwykle żenujaca, która jest przejawem zepsutości. Niedługo to przecież pewnie bedziemy widzieć niedługo filmy z seksem hobbitów lub orków. Żenada... Dla polskiego widza to nie jest ambitny przekaz. Polski widz oczekuje czegoś więcej niż takie bajeczki pełne wymyślnej fantastyki, niedoskonałych dialogów i drętwej gry. Avatar to dowód że amerykańskie kino zawsze było cienkie. polecam oglądnąć filmy europejskie lub japońskie, które są dziełami mającymi scenariusz, przekaz i podstawoe wartości. Anime z których wiele osób się śmieje że są dla dzieci tak naprawde wiele z nich jest niezrozumiałych i dających do myślenia nawet dorosłej publice.

5. Po piąte to gra. Była tam wogóle jakaś gra? Wszystko stworzył komputer oprócz scen gdzie widzimy kalekę, panią doktor, pilotkę i dwóch mocno czarnych charakterów niczym Gargamel. mamy tutaj Gargamela, Nicponia i smerfy w dosłownym znaczeniu tego słowa. Podkreślam że w dosłownym znaczeniu tego słowa ponieważ tak jak smerfy ci kosmici sa jedynie animacjami tylko lepszej jakości. To jednak nie działa na plus bo oczywiste jest że technika zawsze idzie do przodu.

6. Po szóste to grafika tez ma wiele do zyczenia. Nie zauważyłem żadnego przełomu. Wszystko to już było. Postaci kosmitów sa tak samo sztuczne jak niegdyś. Widać że to kreował komputer. Szczerze mówiąc to intro do Warcrafta 3 jest bardziej dopracowane. A to przecież stara gra. radze pograć tym co jej nie znają i zoabczyć kiedy jest zbliżenie na kruka, kiedy leci do pałaca. Sam kruk jest lepiej zrobiony niż ta nowa smerfetka.

7. Po siódme jest to przedsatwienie ludzi niekorzystnie. Co odwaliło scenarzyści, który to napisał? Lepiej byłoby zrobić kosmitów technologicznie rozwiniętych idąc w tradycyjny sposób który jest sprawdzony np. Dzień Niepodległości (wiem że pisałem że amerykańskie kino to dno, ale jak już mam porównywać to tamten film jest tysiąckroć lepszy). Nie mielibyśmy wtedy ludzi niekorzystnie pokazanych agrsorami, seksu smerfów i tej ekologicznej bójdy. Może wtedy jakaś akcja byłaby sensowniejsza.

8. Po ósme reżyser się zagalopował. Powiedzenie że jest Królem Świata kompromituje go w całej Europie, a także Japonii. Zresztą nigdy go nie lubiłem, a to jak traktuje fanów potwierdza jedynie że hollywood to poorwood (dla nie znajacych angielskiego, ubogi jak drzewo, czyli dosłownie pusty jak kawał drzewa bez umysłu). Panie Cameron masz wielkiego minusa, radze darować sobie przygodę z kinem a kasy się na hapałeś więc jedź na Florydę wypoczać.

9. Po dziewiate bitwa jest niezwykle sztuczna, błaha i niedopracowana. Prawdziwe bitwy to sa w filmach wojennych np. okinawa. To co tu mamy to jakaś namiastka by pokazać same efekty. Strzały przebijajace szyby, kaleka w ciele smerfa wysadzajacy prom kosmiczny. Uśmiać bardziej już się nie mogłem.

10. Po dziesiate chore jest zachwycanie się postacią animowanej smerfetki. Nie dość że to nie ładne, to na dodatek nie ma nic wsolnego z pojęciem ludzkiej kobiety - wygląd smerfa pomieszanego z kotem i wszystkie cechy kota: od ogona, po uszy i oczy, a cechy dzikiej małpy zamieszkującej współczesne nam dżungle.

11. Po jedenaste muzyka ma bardzo dużo do życzenia. jest jedynie plagaitem tego co słyszeliśmy już w Walecznym Sercu, gladiatorze i innych znanych widowiskach. Piosenka promująca film to cienka przeróbka Celine Dion z Titanica. Soundtrack nieciekawy i nudny. Twórca jego mógł postawić na elektronikę a nie jakieś przestarzałe instrumenty niczym z filharmonii. Starszy Matrix wyprzedza Avatara ścieżką dźwiękową o całą epokę.

12. Po dwunaste i najwazniejsze. Wielka szkoda że nie zwracają pieniedzy za bilet. Tak załuję że tam poszedłem. Kilka takich biletów i jest porządna gra komputerowa z lepszą historia którą ty możesz pokierować, bez niebieskiego wszystkiego co się rusza...

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

więc zaczynajmy:

"Szczerze mówiąc to intro do Warcrafta 3 jest bardziej dopracowane."

w czasach warcrafta nikt nie słyszał o 1080p,

wzrost rozdzielczości = wzrost dokładności

nie mów głupstw

ocenił(a) film na 3
plantum

Nie chodzi o piksele lecz jak to wyglada wizualnie. Co z tego że uzyto tam bardziej zaawansowanych technik skoro wygląda jak Warcraft?

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

"skoro wygląda jak Warcraft?"

nie wygląda, i już - zapamiętaj.
intro ma słabsze tekstury, słabsze oświetlenie

Alex_Tyler

Do Alexa Tylera, samozwańczego wielbiciela kina: - Hej facet, kompromitujesz się. To co tu wypisujesz to pomieszanie z poplątaniem.Jacy Amerykanie napadli na Indian? Proponuję ci powtórzyć zaległości ze szkoły, którą pewnie właśnie skończyłeś, gnoju (rocznik 1990 jak sądzę)

endrju_p_2

"Jestem krytykiem filmowym,ale jak wyłączam komputer to wracam do rzeczywistości".
Skończcie z nim dyskutować to go tylko nakręca.

ocenił(a) film na 9
Destr0

ty też jesteś samozwańcem...

2012 stawiasz obok Avatara....
epoka lodowcowa jest dla ciebie super

ocenił(a) film na 3
plantum

Rubinkowo niebezpieczne? Moze dla ciebie, pewnie chodzisz tam trzęsąc się, patrząc w ziemię, a jak ktoś spyta o drogę to robisz w gacie.
Beznadziejne dzielnie to Bydgoskie, Fałata, św. Józefa, cała Grudziądzka, Odrodzenia, tam jest pełno menelstwa i ubóstwa. Za Rubinkowem się domki niezłe budują, ale nie widziałeś bo się boisz iść. Może nawet słusznie bo jak moje ziomy z Rubinkowa cie zobaczą a powiesz że \ś fan Avatara to nieciekawiae.

Alex_Tyler

ludzie poco wy wchodzicie w tą bezsensowną dyskusję z alexem , szkoda czasu i pisania wypocin bo do tego pseudoznawcy nic nie przemawia wystarczy zobaczyć pozostałe oceny filmów i zobaczyć "fachowe" oceny , pośmiać się z tego , pogadać z znajomymi że jest taki z*jeb na filmwebie, ale proszę nie odpisujcie już mu. :-) haha ciekawe gdzie się Alex wdał się w dyskusję bo widzę że coś jeszcze nie jest zaspokojony troll , Alex jak obejrzysz następny film z oceną 8.00 to mi napisz wtedy wielki fachowcu co sądzisz o tym filmie bo fajnie się to czyta i można się pośmiać.

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

alex, teraz coś ci powiem

4 argument odpada, więc jeśli go wykorzystasz kiedykolwiek jeszcze - to jesteś ciotą....

wróciłem wczoraj ze "Splice" ...

jakby to łagodnie powiedzieć...

... reżysera mocno poniosła fantazja, tam to dopiero się dzieje..... nie to co subtelny Avatar.

ocenił(a) film na 8
plantum

w Splice jest jest sex z tą panną z ogonem ? :D

to będzie trzeba się wybrać , zwłaszcza że Species mi się podobało ....

ocenił(a) film na 9
50_GROSZY

haha ;)

polecam oszczędzić i wybrać się w tygodniu albo "Środy z orange", bo nie warto wydawać majątku w weekend.

PS: jak byłem w kinie, podczas tej sceny wszyscy na sali wiercili się w fotelach ;)

ocenił(a) film na 10
plantum

Wiercili się w fotelach... uuuu - ciekawe dlaczego :D...

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

alex, nigdy ci tego nie mówiłem ale bardzo doceniam to że postawiłeś temu filmowi 2/10 zamiast 1/10
szkoda że nie zdążyłem ci tego powiedzieć zanim pojechałeś.
Dzięki! Dzięki! Dzięki! :)

ocenił(a) film na 8
Alex_Tyler

O jakim znaku "jakości" mówisz chłopcze? Piszesz dla jakiegoś magazynu filmowego? Bo tobie się nie podoba to znaczy, że jest chujowy?

UWAGA alex_tyler to jebana wyrocznia - prawda ostateczna :)

A teraz wio grzecznie lekcje odrabiać, i tak z każdego twojego postu wieje gamoniem więc nie wysilaj się

Alex_Tyler

http://www.youtube.com/watch?v=kRA6wedXE0U

ocenił(a) film na 9
kicoslaw

przestańcie, on już dawno nie żyje

Alex_Tyler

jak dopadnę tego gnoja to mu nogi z dupy powyrywam,

a potem posadzę przed telewizorem i zmuszę do obejrzenia avatara

szukam go od dwóch miesięcy

użytkownik usunięty
Fuck_Tyler.com

Faktem jest, że na przestrzeni lat zorganizowano kilkanaście ekspedycji, w których zginęło lub zaginęło w dżungli ponad 100 „ratowników” mających odnaleźć Alexa Tylera, bądź, później, wyjaśnić jego los. Legenda rosła i regularnie co jakiś czas elektryzowała świat filmu i miłośników kiepskiego kina: a to natknięto się na pół-Indianina będącego synem Tylera (okazał się albinosem), a to jakiś wódz przyznał, że jego plemię zamordowało Trolla (takiej był narodowości), a to odnaleziono szczątki słynnego idioty. Żywa jest nie tylko legenda Alexa Tylera, ale i jego marzenie – poszukiwanie zaginionych kaset z arcydziełami kina klasy Z, wciąż jest nośnym tematem dowcipów i krzyżówek.

Teraz pytaniado tekstu:

1. W którym fragmencie autor odradza organizowania wypraw poszukiwawczych?
2. Jakiej narodowości jest Alex Tyler?
3. Wymień epitety najlepiej określające Alexa Tylera.

ocenił(a) film na 8

To naprawdę ten czubek jannek1990? Nie rozumiem motywów jego działania. Jak można zakładać nowe konta i z obsesyjnym uporem pisać te same debilizmy na temat jednego filmu? Może powinniśmy pomóc jankowi w znalezieniu pracy, bo jak widać nie ma innych zajęć, które odwróciły by jego uwagę od Avatara? To jest naprawdę chore. o_O

ocenił(a) film na 9

Alex żyje,

tak samo jak Elvis i Hitler...

ocenił(a) film na 10
plantum

ale jednak Alex vel Janeczek chyba zdechł. W wakacje miał być u ojca w USA i stamtąd prowadzić kanał na YouTubie, kanał z recenzjami filmów. Nie mogłem się doczekać, jestem strasznie zawiedziony.

ocenił(a) film na 9
kowalio

nawet jeśli założył to by nie powiedział :) szuka sobie nowej widowni

Alex_Tyler

Brawo Janek tak trzymaj, czekam na twój powrót

ocenił(a) film na 9
trollziom

czekasz na powrót tego kretyna?

plantum

musi ktoś rozruszać ten portal, bo izuni to nie wychodzi. Trolling w wykonaniu Janka to prawdziwa ekstraklasa. Co sprawia , że "kłócenie" się z nim zmusza do kreatywności, a u izuni to żenada, tandeta i gówno do potęgi

ocenił(a) film na 9
trollziom

mówisz o nim jakby był 'filmweb macto'

ocenił(a) film na 10
plantum

wow teraz macie zabawę w raz dwa trzy trupa wykopiesz ty?
Izunia poszła w pi zdu a teraz te trupy ... no no no ... jestem pełen podziwu
K...wa szpital dla obłąkanych to nic w porównaniu z nową odsłoną forum Avka.

Alex_Tyler

a kim ty kur...wa jesteś pajacu aby jakiś znak jakości wystawiać?

LOL

ocenił(a) film na 10
MilesQuaritch

mój wniosek z postu : alex poleca = nie oglądać ;]

icansee

ale kim on jest?Ogólnopolskim krytykiem?
Tomkiem Raczkiem w "perłach z lamusa"? Litości...

ocenił(a) film na 10
MilesQuaritch

dokładnie ! to tak jakbym szedł ulicą a tu mi menel z krawężnika mówi że on poleca mi denaturat no plox

ocenił(a) film na 9
icansee

jak upadly_widz założy ten sam temat po raz trzeci to też się wpiszesz?

ocenił(a) film na 3
plantum

plantum jestes gamoniem, tyle w emacie. jak czytam twoje wypociny to placzę że przez rok ci sie nie znudziło codzinnie siedziec na forum Avatara i wypisywac te brednie. Cżłowieku wiesz o czymś takim jak życie osobiste? Wyjdź czasem na ulicę, poznaj laskę czy coś. Jesteś total no-life. Żegnam i nie pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

o kur***

chyba obudziliśmy to coś......

czekaj!
nie odchodź!

daj namiar na twoj kanał YT

ocenił(a) film na 3
plantum

ważne że ty nie śpisz po nocach tylko codziennie jarasz się tym filmem i neytiri. przykre to. Pewnie gnoją cię w szkole. Współczuję.

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

normalnie święto! :D

on żyje, ludzie on żyje! hahahahah :D

ocenił(a) film na 3
plantum

Hura.

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

ty teraz twierdzisz że nic się nie zmieniło?

weź lepiej się schowaj bo wstyd takie rzeczy mówić.

ocenił(a) film na 7
Alex_Tyler

Kultury cię nie nauczyli, co?

ocenił(a) film na 1
Alex_Tyler

2/10 ?
Przesadziłeś ziom.
Przy tym szajsie 1/10 to za dużo ale niestety nie ma skali ujemnej.

ocenił(a) film na 7
cameron_sux_15

I dlatego masz Neytiri w avku? :D

Ciekawe, że na twoim profilu jest tylko jedna ocena...

ocenił(a) film na 7
Alex_Tyler

1. Każdy może myśleć co chce, więc Cameron może myśleć, że ochrona środowiska jest konieczna.
2. Fabuła nie miała być skomplikowana. Film miał pokazać, że ludzie to sukinsyny, które zrobią wszystko dla pieniędzy i udało się. Co do seksu z Neytiri:
- Jake był w ciele avatara, który w 95% jest Na'vi
- scenę pokazano dość subtelnie
3. Historia nie jest splagiatowana. Jest co najwyżej inspirowana.
4. Rasizm? Skoro film ma tylu fanów w Polsce, to raczej jednak część Polaków lubi tak podaną fantastykę. Zgodzę się z tobą w jednej kwestii: anime są świetne.
5. Gra aktorska była całkiem dobra. Sam dobrze zagrał, Zoe też, a Sigourney Weaver to mistrzyni.
6. Filmiki w Warcraftcie 3 są ekstra, jednak Avatar to jednak przełom graficzny. Na'vi są dokładni w każdym calu.
7. Po raz kolejny pokazujesz swój rasizm.
8. Cameronowi czasami odbija szajba, fakt...
9. Szukasz realizmu? Obejrzyj filmy z innego gatunku.
10. Rasizm po raz trzeci.
11. Muzyka pasowała do filmu i tyle.
12. Narzekasz na wszystko i tyle.

ocenił(a) film na 3
kingman1

nie sraj po gaciach już ok?

Alex_Tyler

hahah głulpiutki z ciebie troll

ocenił(a) film na 7
Alex_Tyler

Obrażaniem innych potwierdzasz tylko powszechną opinię o sobie. Czyt. jesteś trollem :)

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

alex ty mendo..... ty jeszcze żyjesz?

Alex_Tyler

Wsadź se głęboko w dupe te twoje przesądy. Kogo to obchodzi, że nie polecasz tego filmu? Ja sram na twoje zasrane komentarze, które są niezgodne z prawdą. Możesz se pisać pisać ale ten film zawsze będzie arcydziełem i żaden tępak jak alex_tyler oblany moczem tego nie mnieni.

ocenił(a) film na 9
dawid13

"en film zawsze będzie arcydziełem"

eee przesadzasz.

plantum

Może i kiedyś nie ale dla mnie tak.

ocenił(a) film na 9
dawid13

wiesz, to trochę rażące nadawać taki przydomek filmowi który nie jest doskonały.
Bo gdy przypatrzeć, się fabule, dostrzeżemy jej oczywistość, prostotę, użyte schematy które pojawiły się dawno temu ....