7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823934
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Ten film dla jakiś psychicznych ekologów z partii zielonych. Wiele ludzi już pisało o przeroście formy nad treścią, o tym jaka fabuła jest tendencyjna i nudna. Nie wiem jak wy
koledzy sceptycy ale moja ulubioną postacią był płk Miles Quaritch grany przez Stephena
Langa. Który niszczył ten cały przerośnięty ogródek który w ogóle mnie nie zachwycił a
przeciwnie znudził już po kilku minutach.

Mieszkam pod lasem, lubię chodzić do niego na spacer lub zbierać grzyby ale jakiego
dorosłego człowieka będzie wzruszał do łez moment kiedy flotylla wojennych statków
ziemian niszczy to wielkie drzewo będące domem niebieskich stworów które są mieszanką Indian Navaho ze smerfami. - według wielu fanów to najbardziej smutny moment, więc
jeśli to jest smutne to Oskara powinien dostać pierwszy odc. Mody na Sukces. Na koniec
mogę dodać tylko jedno - szkoda że płk. Miles nie wygrał.

ocenił(a) film na 10
Elmo_Is_Dead

Cóż za stanowczość i jakiż krytycyzm, poczucie winy powinno ogarnąć nas wszystkich. W takim razie chylę czoła i staję się pustelnikiem, żeby nikt nie powiedział, że kogoś krzywdzę, gdyż Twoim mniemaniu, postawiłeś mi zarzut mordowania i kradzieży. Tak na marginesie, oczywiście masz na wszystko dowody - chętnie się z nimi zapoznam.

ocenił(a) film na 3
NommaD79

po co? To sprawa Twojego sumienia nie mojego. Gdybyś pomyślał wiedziałbyś o co mi chodzi.

ocenił(a) film na 10
Elmo_Is_Dead

Dlaczego twierdzisz że nie wiem, do czego zmierzałeś?

ocenił(a) film na 3
NommaD79

bo uderzasz w prześmiewczy ton a jeszcze niedawno byłeś arcypoważnym obrońcą "filmowych" racji.

ocenił(a) film na 10
Elmo_Is_Dead

Staram się zachować ton rozmowy, który sam nadałeś. Skąd więc to zdziwienie? Wiesz, jest jedna sprawa - zarzut stawiaj za popełniony czyn, nie za przysłowiową "dziesiątą wodę po kisielu" - w ten sposób popadniemy w paranoję. Jeżeli na etykiecie produktu będzie lista przestępstw, których się dopuszczono w trakcie jego wytwarzania, to go nie kupię - ale takiej wiedzy nie mamy i mieć nie będziemy. Druga sprawa, jeżeli już zaczynasz teoretyzować w kierunku zależności jednego czynnika od drugiego - przedstaw ten łańcuch zdarzeń, bądź wiarygodny w swojej tezie, bo same slogany w takiej formie, to jednak trochę za mało.

ocenił(a) film na 3
NommaD79

na tym polega owo "zaśmiecanie" ziemi przez ludzi o którym niedawno krzyczałeś.
To gadanie przypomina mi siedmioletniego bratanka mojej żony który był wielce zdziwiony kiedy dowiedział się że mięso "produkuje się" ze zwierząt.

ocenił(a) film na 10
Elmo_Is_Dead

Wiesz, nie bardzo wiem, dlaczego nagle zeszliśmy na tematykę śmieci, skoro mowa była o bezpośrednim odbieraniu życia w imię własnej korzyści. Może jednak zaczniemy trzymać się konkretów i dywagacje w zbyt szerokim spektrum przeniesiemy na konkretny temat, bo w ten sposób dojdziemy do takich absurdów, że sami się w tym zgubimy.

Co do drugiej kwestii - problemem nie jest zabicie zwierzęcia i zjedzenie go, bo to prawo natury i wręcz niezbędny proces - tym bardziej, iż prawidłowo prowadzone hodowle nie szkodzą otoczeniu. Co do bratanka, proponuję trochę więcej szczerze rozmawiać z nim, bo potem wychodzą takie "kwiatki" i jeszcze się temu dziwisz.

ocenił(a) film na 10
NommaD79

Witam!
Byłam na dłuższym wypoczynku i dopiero teraz wróciłam. Widze, że jesteś nadal niezawodnym, duper fanem Avatara - naszego ulubionego filmu. Nie umiem niestety tak pięknie wyrażać się o naszym filmie, nie mam takiej elokwencji, ale jedno jest pewne- Avatar ma Superfana ( to Ty) . Przypominam jednocześnie o gotowości rozmowy z Twoim Kolegą Niepełnosprawnym ( np na blogu)- mogę mu podać E-mail. MIło mi będzie zapoznać się z Nim. Jestem pod dużym wrażeniem Twoich wypowiedzi i tego jak niezmiennie od miesięcy bronisz obrego imienia naszego filmu. Piękne!
Pozdrawiam bardzo serdecznie. Iwonka. :)

ocenił(a) film na 10
Iwonka

Oczywiście to miało być SUPER-FAN ! Po prostu- literówka- literka D obok S i wychodzi zupełnie inne słowo! Bardzo przepraszam. Klaszyczna literówka mi się wkradła.
Chodziło o SUPERFANA !

ocenił(a) film na 10
Iwonka

Mój kolega jest teraz w Tokio, będzie tam pewnie ok 2 miesięcy dość zajęty, ale napisałem mu namiary - pewnie jak będzie miał chwilkę, na pewno napisze.

użytkownik usunięty
NommaD79

O bogowie, dopiero teraz tą rozmowę przeczytałem i pokładam się ze śmiechu - ależ biedny tatuś Elmo po dupie dostał od Nommada... Nie mogę po prostu :-)! Elmosiu, i czym się pochwalisz teraz synkowi, co z ciebie za autorytet :-)? Może powinniśmy pokazać twojej pociesze te posty, żeby zobaczył, jak sobie tutaj radzisz :-)?

Pozdro Iwonka.

ocenił(a) film na 3

o czym ty bredzisz? daj mu buzi w nagrodę i nie podniecaj się tak.

ocenił(a) film na 3
NommaD79

sam pisałeś o "zaśmieceniu" ziemi przez ludzi.
Moim bratankiem się nie przejmuj bo sam wyznajesz podobną logikę - nie wiesz albo nie chcesz wiedzieć.
Jedzenie mięsa nie jest niezbędnym procesem. Jest to kwestia wyboru.

użytkownik usunięty
Elmo_Is_Dead

Brawo, polenta! Muszę sobie oprawić w ramkę i powiesić nad łóżkiem te twoje mądrości. Nommad zapewne także pójdzie w moje ślady...

ocenił(a) film na 3

albo merytorycznie (podobno potrafisz) albo sobie odpuść.

użytkownik usunięty
Elmo_Is_Dead

Dobranoc Joe. Jest już późna godzina. Bywaj.

ocenił(a) film na 10
Elmo_Is_Dead

"sam pisałeś o "zaśmieceniu" ziemi przez ludzi."

Wybacz, ale tutaj polemikę rozpocząłem od konkretnego elementu, mianowicie zadałem Tobie pytanie, czy postąpiłbyś według tej ideologi, którą zacytowałeś. Nadal nie odpowiedziałeś na to pytanie, jedynie przytoczyłeś jakiś pośredni i niepełny przykład, a ja wyraziłem się chyba jasno - szczególnie w kwestii konkretnej sytuacji. Jeżeli odpowiesz mi, dlaczego według Ciebie cytowany fragment można uznać za "ładne ujęcie".

Co do drugiego, to do czego odnosisz stwierdzenie "nie wiesz albo nie chcesz wiedzieć", bo akurat ja bardzo chętnie dociekam wszelkich tez, ideologii i podobnych kwestii.

Co do kwestii czy spożywanie mięsa jest zbędne czy nie - odsyłam do literatury na ten temat, tylko nie propagandy, a naukowych opracowań. Rozgrzebywanie tego tematu byłoby tutaj po prostu bez sensu, od tego są inne fora.

ocenił(a) film na 7
vidmo8

"jeśli to jest smutne to Oskara powinien dostać pierwszy odc. Mody na Sukces."

to zdanie mnie rozwaliło XD

ocenił(a) film na 3
Thief_

Hmm. Nazwa wskazuje że to temat dla anty-fanów a widzę tu same 10/10 hmm. A Avatar jest tak naprawdę ciągnięty tylko na kasę i efekciarstwo.