7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824049
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

chodzi mi o to czy avatar przetrwa próbę czasu np. tak jak saga gwiezdnych wojen albo np. star trek czy ludzie po 10 latach nadal bedą tym zachwyceni a nowe pokoleni będa nadal zachwyceni ekranizacją Camerona.
Jak myślicie będą powstawać fan kluby itp.

ocenił(a) film na 8
helsinger

Gdybym był takim ideologiem jak ty to wcale bym do kina nie chodził, bo każdy chce zarobić i każdy chce zarobić więcej i więcej. Zapalczywa krytyka także działa na korzyść Camerona bo każdy ciekawski chce zobaczyć o co tyle szumu. ;)

ocenił(a) film na 7
Scumkill

Ta ale on ma zwałe z ludzi co chodzą na te jego sieczke i tylko liczy sie z kasa anie z opiniami i kryteriami bo liczy sie tylko kasa.

ocenił(a) film na 8
helsinger

A ty juz wiesz z czego Cameron ma zwałę. Po pierwsze Avatar to nie tylko Cameron, ale cała armia ludzi, którzy odcinają kupony od sukcesu filmu. Obejrzyj napisy końcowe to zrozumiesz. Ja byłem na Avatarze tylko raz, Ty pewnie też. Kto chce to chodzi 10 razy bo go stać i nabija kabzę komu chce. Myślisz, że dla innych reżyserów z Holywood liczy się chwała? Oni też muszą miec kasę na wpierdalanie kawioru, obracanie się w towarzystwie snobów i napierdalanie w golfa.

ocenił(a) film na 7
Scumkill

no ale to potwierdzo ze kino schodzi na psy już nie chodzi o przekaz pewnego obrazu tylko zbijanie kasy niweże jaki bedzie film i tak zarobi wiec nie trzeba sie zbytnio wysilac.

ocenił(a) film na 8
helsinger

Rozumiem, że szukasz kina z przekazem ponad wszystko, z niewielkim budżetem i równie niewielkim zarobkiem. W takim razie niepotrzebnie chodzisz do multipleksów. Powinieneś raczej chodzić na jakieś pokazy "czeskiego kina impresjonistycznego" czy coś w tyms stylu. :D Może szukasz sensu życia w kinie?

ocenił(a) film na 7
Scumkill

Bez przesady lubie filmy kasowe i efekciarski ale ten wyjątkowo do mnie nie trafia.

ocenił(a) film na 8
helsinger

W końcu sprecyzowałeś swoje zdanie tak, że rozumiem o co Ci chodzi. ;)

ocenił(a) film na 1
Scumkill

bo masz zapłon jak diesel na mrozie

ocenił(a) film na 8
krzyzak87

A ty masz poczucie humoru równie wyrafinowane jak robol z Jagniątkowa.

ocenił(a) film na 7
Scumkill

zostaw go pewno nie ma przyjaciół i musi sie jakoś wyładawoć.

ocenił(a) film na 1
Scumkill

kaczyński też robi szum .

Scumkill

nie lubiłem gwiezdnych wokjen za małolata i wolalem po podwórku ganiać! to za bardzo amerykańskie było! natomiast karate po polsku, śmierć dziecioroba czy balladę o januszku wolałem!

locha und maciora

raperów nie lubię amerykańskich tak samo jak i polskich! stado małp naśladujących się!

locha und maciora

albo potem polskie karakany z pitbullami czy innymi rasami psow groznych! patologia!

ocenił(a) film na 1
Scumkill

tylko za komuną paryską i czarno-białym ekranem

ocenił(a) film na 7
helsinger

Oczywiście że pójdzie w zapomnienie. 3d? Co w tym nowatorskiego? 1-2 lata i pójdzie w zapomnienie jak kwadrofonia czy inne chwilowe wynalazki. Fabuła? Nic rewelacyjnego. Super motion capture? Spoko - za 2 lata będzie jeszcze lepszy. Avatara możn by np. przyrównać do równie technicznie nowatorskiego Terminatora 2. I co? I z Avatara zostaje mokra niebieska plama. Bo to tylko takie technologiczne demo z ekologicznym przesłaniem. Ale nie miał ten film takiej atmosfery jak T2, albo T1. jak dla mnie taki ambitniejszy Transformers w 3d. Oczywiście Camerona wielbię za dwie pierwsze części Terminatora i za Głębię. I choć nadal jest Artystą to chyba przewagę ma Księgowy.
Oczywiście to moje osobiste zdanie. I wyzwiska gimnazjalistów nic tu nie zmienią :) Jeśli Avatar jest filmem-symbolem Waszego pokolenia to może faktycznie coś w tym jest...

ocenił(a) film na 7
Wojtulek

dokładnie film jest fajny pod względem efektów ale na film wszech czasów to chyba troche za mało.
Może się nie znam i mam zwalony gust ale ten film wyjątkowo do mnie nie trafia.Na pewno nie obejrzę go wiele razy choć fani nie mogą się nachfycić.

ocenił(a) film na 1
helsinger

przecież już dawno jest po AV....

ocenił(a) film na 10
helsinger

Następny film, który przebije Avatara to będzie Avatar 2 :P

ocenił(a) film na 7
anniepat

wiesz mam taką nadzieje i mam dużą nadzieje że będzie bardziej zaskakujący od swego poprzednika.
Oby Cameron poszedł dalej i poprawił sie by trafił także do grona tak mocno go krytykującego.
Wiem też nie da się wszystkich zadowolić.

ocenił(a) film na 9
helsinger

to jak będzie?

zakopujemy topór wojenny?

ocenił(a) film na 7
plantum

ja generalnie jestem bezkonfliktowy.Nie będziemy się atakować jak jakieś niewychowane trole.

Zakopujemy i zapominamy gdzie.

helsinger

Ja się przyłączam. Jeszcze tylke Lecho1523 i będzie git ;)

ocenił(a) film na 7
kenexgro

No to I SEE YOU.

helsinger

I SEE YOU ;)

ocenił(a) film na 7
helsinger

Nie, nie przetrwa próby czasu.

DesmondsFilms

Nie chcę się kłócić, rozumiem co tak przeszkadza wielu osobom w tym filmie ale według mnie przetrwa próbę czasu. Mimo wszystko zdecydowanej większości Avatar się podobał. Film z jednej strony jest schematyczny ale z drugiej mimo wszystko oryginalny. Nie pod względem fabuły ale sposobu pokazania świata. Za te 30 lat pewnie będzie pokazywany w telewizji jako kultowa klasyka sci-fi ;-)
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
kenexgro

Film ma szanse na przetrwanie bo wprowadza nowe podejście do produkcji filmu,nie chodzi mi o 3D bo to było wczesniej a Cameron wykorzystał to na taka skale.Może teraz producęci beda sie przescigac bo jesli zrobił to jeden inny też ma szanse.To tak jak z Matrixem gdzie wykorzytano efeky zatrzymania i obrotu kamery wczesniej tego nie było a teraz to praktycznie standard.

ocenił(a) film na 5
helsinger

Odpowiem tak prosto jak się da ... Prędzej Uwe Boll dostanie oskara za swój dorobek niż Avatar zostanie zapamiętany... przecież kiedyś i tak będą robić lepsze efekty specjalne....i Avatar wpadnie do czeluści zapomnienia ... HAHAHAHAH

ocenił(a) film na 9
plaZmus92

"przecież kiedyś i tak będą robić lepsze efekty specjalne"

czyli wg. ciebie park jurajski jest kiepski ma stare efekty?

puknij się w łeb, kiepski pomysł na ocenianie

ocenił(a) film na 5
plantum

CHODZI MI O TO ŻE AVATAR SŁYNIE TYLKO!!!! Z EFEKTÓW ....nic innego nie oferuje ...tylko właśnie efektami które i tak kiedyś odejdą w czeluści zapomnienia ...

ocenił(a) film na 9
plaZmus92

aha, no tak - to fakt że domeną są efekty.

natomiast wypluj to, że "odejdzie do czeluści zapomnienia" :]

ocenił(a) film na 7
plaZmus92

moze zostanie zapomniany ale dzieki fanom napewno jeszcze nie raz o nim usłyszymy.

ocenił(a) film na 10
plaZmus92

Nie zostanie zapomniany, jak sam widzisz - nawet sceptycy nie zapomną go szybko, to jest silniejsze od nich.

ocenił(a) film na 7
NommaD79

Jako nie zagorzały fan przyznaje racje bo to szczególny film który prawdopodibnie pchnie kinomatogrfie w nowa erę,ka zdy będzie chciał prześcignąć produkcję Camerona.

helsinger

Nie sądzę.

Może tylko tacy jak Bay.

plaZmus92

Dzięki działaniom osób które ciągle przypominają o avatarze "Ale to był gniot" napewno zostanie zapamiętany.

ocenił(a) film na 6
kenexgro

e tam.. w przyszłym roku wyjdzie kilka filmów ze stajni Marvela to się wszyscy tam przeniosą :D