PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=509}
7,4 30 tys. ocen
7,4 10 1 29564
5,9 9 krytyków
Bandyta
powrót do forum filmu Bandyta

5/10

ocenił(a) film na 5

Och! Jakże serce boli, gdy potencjał zmarnowany się widzi! Problemem pierwszym jak dla mnie jest niezgrabne połączenie realistycznego tła społecznego z pojawiającą się na każdym kroku przesadą. Dejczer to niestety nie Żuławski, a przynajmniej tutaj ta wszechobecna groteska mi za cholerę się nie podobała. To tło same w sobie jest wystarczajaco mocne, autorzy jednak postanowili je "zekstremalizować" w każdym szczególe kolorując postaci. Taki nawał emocji powoduje obojętność widza lub śmieszność. Przynajmniej jeśli o mnie chodzi. Po drugie - cóż to za film psychologiczny, gdy psychologii brakuje? Strasznie naiwne zwroty, nie uwierzyłem w to co mi na ekranie przedstawiono, a to przecież nie jest film z tych, do których należy podchodzić z dystansem. Fajnie dzieci zagrały, ale także ich groteska nie ominęła.
Trochę naprawdę dobrych pomysłów, ale scenariusz jako całość bardzo mi kulał. Się nie klei. Swietne zdjęcia, świetna muzyka, świetne też trzy sceny: "taniec Eleny", "skrzypek na dachu" i zakończenie. Ale to za mało.

użytkownik usunięty
Marcineusz_Zet

gdzie ty dokładnie widzisz groteskę?? konkrety proszę.
mnie się nie podobało to jak Bandyta się robił miętki, poezja, "nie krzywdźcie go", nagła ciepłota w stosunku do dzieci
reszta obleci. odcięcie palca rzeczywiście mnie wbiło w fotel i scena erotyczna ładna;p Uznaję film za co najmniej dobry, skoro się do niego wraca i mimo11lat jest JAKIŚ.mocny.
Czego chcesz więcej? Był sex, była przemoc i masz tę swoja groteskę.

ocenił(a) film na 4
Marcineusz_Zet

"Się nie klei" - tego zwrotu szukałem, żeby opisać scenariusz. Dzięki ;) 4/10

ocenił(a) film na 2
Marcineusz_Zet

"Strasznie naiwne zwroty," dokładnie tak! Jak widziałem, że drugi raz scena miłosna była 'podglądana' to myślałem, że wyłączę film, toż to trzeba być zupełnym debilem aby dwa razy ten sam chwyt stosować w filmie.... przecież to każdego widza to może zniesmaczyć. Naprawdę czy aż tak trudno to zrozumieć, przecież to nie trzeba kończyć żadnej szkoły aktorskiej aby takie gnioty robić.... ! Żenada!

kyle_reese

Przed chwilą obejrzałam ten film i... mam bardzo mieszane uczucia. Temat bardzo mi bliski. Resocjalizacja więźnia i biedne osierocone dzieci - temat mógłby być perełką, a jednak nie do końca. Skąd ja znam taki układ? Pijany, nieszczęsny lekarz z trzęsącymi się rękami przeprowadza operację swojego życia, zły bandyta okazuje się tak naprawdę wrażliwym człowiekiem i niereformowalny "czarny" typ, który musi zginąć. Kilka ładnych scen.

Marcineusz_Zet

Marcineusz_Zet dokładnie napisałeś to o czym pomyślałem po obejrzeniu Bandyty. Dodam jeszcze że nie rozumiem jak można ratować czyjeś życie kosztem innych dzieci, które zostają sprzedawane Bóg wie komu - handel żywym towarem - absurd. Na wyrazy uznania zasługuje Michał Lorenc. Genialna muzyka w spartolonym filmie.

Marcineusz_Zet

Komentarz trafia w sedno - szkoda niewykorzystanego potencjału, była szansa na prawdziwie przejmującą historię i wybitne kino.

ocenił(a) film na 5
Marcineusz_Zet

Rzeczywiście filmowi brakuje wyrafinowania. Końcówka może i wzruszająca ale zupełnie nierealna. Załóżmy że nikt nie zauważył zniknięcia dyrektora i nasz "bandyta" sobie odchodzi. A jak się wydostanie z Rumunii z dzieckiem? Z jednej strony przejaskrawiony realizm, a z drugiej taka wtopa.