7,3 194 tys. ocen
7,3 10 1 193918
7,7 58 krytyków
Batman
powrót do forum filmu Batman
ocenił(a) film na 7
Pirat_Z_Karaibow_

Batman z lat jak mnie jeszcze na świecie nie było :D Krytykiem nie jestem, ale moim zdaniem film zasługuje na 7, a film o Batmanie na 5.. Joker świetny, chociaż z lekką nadwagą, ale Batman i ta jego kobieta? Jak wyżej, parodia ;)

ocenił(a) film na 10
Zakerr

Co wy małolaty pierdzielice co, muzyka Elffmana, groteska Burtona, świetna rola Michaela i Jakca. Fakt ze Batmany Nolana so bardzo dobre ale Burton stworzył coś zajebiście klimatycznego.

Mateo_SF

nie wymagaj dojrzałości od kogoś, kto ma messiego w awatarze :P

ed j. rush

ja za to nie wymagam dojrzałość od osoby która ma jokera nicholsona w avatarze

Pirat_Z_Karaibow_

naprawdę nie stać cię na nic lepszego?

ocenił(a) film na 9
Pirat_Z_Karaibow_

no to bylo slabe..

sanczopansa

joker nicholsona to żałosna postać, trzeba być nie lada kretynem aby sobie ją ustawić w profilu

Pirat_Z_Karaibow_

czyżby konkurs na najgłupszą odpowiedź? nie krępuj się- jak się zepniesz- może wygrasz.

ocenił(a) film na 8
Pirat_Z_Karaibow_

"Pirat_Z_Karaibów". lol;)

ocenił(a) film na 9
Winkelried_filmaniak

to jest gorsze od fimu ,,Batman i Robin" , któryjak sprawdziłam jest na 1 miejscu w ,,50 najgorszych filmach świata"

ocenił(a) film na 8
bat002225

Do pierwszej części "Piratów..." nic nie mam, pomysł świetny, nie mogę tylko pojąć, co miłośnik tego filmu ma do "Batmana"??

ocenił(a) film na 9
Winkelried_filmaniak

suchaj to że lubie nietoperze ni znaczy, że jestem miłośniczkom batmana

ocenił(a) film na 8
bat002225

Czytanie ze zrozumieniem się kłania

ocenił(a) film na 8
Kulasisko_Pospolite

No i pisanie po polsku się kłania...

ocenił(a) film na 9
bat002225

bez przesady,jedynka to bardzo odbre kino przygodowe,a cala tematyka odswiezyla temat piractwa.
imo
piraci 1-8+/10
piraci 2 -7/10
piraci 3- 7/10
4-ki nie ogladalem ale ponac juz jest syf.

sanczopansa

Po cholerę odpowiadasz typowemu multikonciarzowi? Ten Pirat_z_karaibów to konto manego lub któregoś z kretynów z forum Deppa. Chciał mi zrobić podróbkę konta na początku, ale się nie dało.

ocenił(a) film na 9
sanczopansa

to nie jedynka tylko czwórka bo lubie film ,,Batman i Robin''

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
sanczopansa

to co napisałam

ocenił(a) film na 9
bat002225

jestes sucharem?

ocenił(a) film na 9
sanczopansa

kto to??

bo nie wiem

ocenił(a) film na 9
bat002225

spojrz w lustro to sie dowiesz.

ocenił(a) film na 9
sanczopansa

mam tylko 12 lat i nie wiem

ocenił(a) film na 9
sanczopansa

to nie suchar tylko prawda

ocenił(a) film na 9
Pirat_Z_Karaibow_

Uhuhuhu widzę, że mistrz ciętej riposty objawił się wśród nas :D Stary to była według ciebie wrzuta roku? Jak dla mnie ktoś z Jokerem Nicholsona na profilowym to geniusz ;)

ocenił(a) film na 8
ed j. rush

messi to swietny zawodnik

ocenił(a) film na 9
dawid10809

A Nicholson to świetny aktor. A to jest forum filmowe, nie piłkarskie.

Mateo_SF

Dobrze prawisz, a muzyka Elfmana jest epicka z motywem przewodnim na czele!
Tego nigdy Nolan'owska seria mieć nie będzie... :D hehehehe

Pirat_Z_Karaibow_

Jeśli chodzi o Batmana to wolę wersje z Heath'em Ledgerem :p

ocenił(a) film na 10
KatherinePetrova

Nie ma co porównywać, obaj zagrali świetnie, oba filmy są świetne. Ja osobiście wolę starszą wersję - ma klimat, którego brak nowej. Wszystkie "stare" Batmany są świetne, tak btw. :D Ale co kto lubi.

ocenił(a) film na 9
Almanah

Poza tym nie można porównywać bo oba (wszystkie Batmany) są zupełnie inne szczególnie postać Jokera (którą pokochałam dzięki występowi Ledgera a uznałam za najlepszego villaina dzięki Nicholsonowi)

ocenił(a) film na 10
AlicjaSpiano

W sumie to u mnie było tak samo. Najpierw widziałam Nicholsona, potem Ledgera. Mimo tego, że bardziej lubię tego pierwszego w roli Jokera, to i tak jak ktoś mówi "Joker", to widzę Ledgera. Nie wiem na czym to polega.

ocenił(a) film na 8
Pirat_Z_Karaibow_

won retardzie

ocenił(a) film na 10
Pirat_Z_Karaibow_

Nie obraź się, ale pewnie masz tyle lat - ile ja miałem kiedy oglądałem Batmana w kinie po raz pierwszy. Dlaczego nie bierzesz poprawki na wiek filmu? Wtedy były inne czasy, kino superhero wyglądało zupełnie inaczej. Teraz DK Nolana miażdży, wtedy Batman Burtona to robił. I dla mnie zawsze pozostanie najlepszym, najbardziej klimatycznym obrazem o człowieku nietoperzu.

ocenił(a) film na 9
Pirat_Z_Karaibow_

Obejrzyj sobie Batman Ratuje Swiat, to porozmawiamy o pariodiach.

Pirat_Z_Karaibow_

Jest tylko jeden oryginalny Batman i jest nim Adam West. Wiem nie była to dobra wersja, ale przynajmniej śmieszna hehe.
Batman Burtona broni się oryginalnym klimatem, bo postaci całkiem zmieniono, ale się jeszcze broni mimo, że jest na granicy.
Batman Nolana mimo najlepszych chęci się nie obronił, bo co mi po postaciach przypominających pierwowzór skoro całość dzieje się w kiczowatej współczesności a Nolan pogrzebał tym podstawę tego komiksu. Joker Nicholsona nie jest taki jak komiksowy, ale Nicholson zagrał wyśmienicie. Joker Ledgera jest średnio zagrany, ale bardziej bliski cechom pierwowzoru. Oczywiście jest to moje zdanie.

ocenił(a) film na 8
Pirat_Z_Karaibow_

Widać, że nie zwracasz uwagi na klimat filmu tylko na realizm ;) A nie o to tutaj chodzi ^^

ocenił(a) film na 8
xloAvAolx

To było do tego z Messim na avatarze :D

ocenił(a) film na 9
Pirat_Z_Karaibow_

Każdy ma swój gust aczkolwiek kiedy słyszę iż Batman Burtona jest parodią mam niemały wzrost ciśnienia. Ten film, aktorzy którzy wcielili się w role tych bohaterów, klimat wszystko jest kultowe i niesamowite.

ocenił(a) film na 10
HeatherSweet

Zgadzam się całkowicie: KLIMAT, KLIMAT i jeszcze raz KLIMAT!!! Ale docenić to mogą tylko ci, którzy się na tym filmie (i innych Burtona) wychowali.

ocenił(a) film na 9
Hexe_83

Nie tylko. Ja Batmana Burtona obejrzałam dopiero (zdecydowanie za późno) kilka miesięcy temu. Mam 17 lat i byłam wniebowzięta. Myślę, że bardziej tutaj chodzi o dojrzałość filmową (tak, 17 latka prawiąca o dojrzałości filmowej ;) ), jeśli ktoś ogląda tylko najnowsze filmy a gardzi klasykami tylko ze względu na rok ich wydania to obawiam się, że nie ma co z nim dyskutować bo są rzeczy których nigdy nie zrozumie.

ocenił(a) film na 9
Pirat_Z_Karaibow_

Ludzie! Naoglądaliście się Mrocznego Rycerza i nie potraficie odróżnić od siebie tych filmów. Batman Burtona to klasyka! I zupełnie inna historia. Porównywanie Tego Batmana i Mrocznego Rycerza jest idiotyzmem. Nicholson, co za rola! Boże, kocham tego człowieka. Burton stworzył tak niepowtarzalny klimat, te klasyczne Burtonowskie gagi... tego nie można tak po prostu nazwać PARODIĄ. Sorry, ale ten kto tak uważa niestety nie zna się na kinie.

AlicjaSpiano

Niestety musimy się liczyć z tym, że takie wypowiedzi, jak autora tematu, będą niedługo wyrastać jak grzyby po deszczu- taki efekt uboczny zbliżającej się wielkimi krokami premiery trzeciej części nolanowskiego Batmana.

ocenił(a) film na 9
ed j. rush

Eh, obawiam się, że masz rację. Nie rozumiem tego, sama uwielbiam Mrocznego rycerza, to był w zasadzie pierwszy Batman którego świadomie obejrzałam ale nie wyobrażam sobie "zamykania się" w świecie jednej z wielu wizji Batmana. Przecież ta historia jest uniwersalna, można ją przekazać na miliard sposobów. Nolan zrobił świetną robotę bo urzeczywistnił Batmana, poprzednie części były bardziej baśniowe. I właśnie dlatego nie można ich porównywać do siebie- szczególnie Burtonowskiego Batmana!

AlicjaSpiano

Najgorsza była sytuacja w 2008 roku, począwszy od sierpnia. Po premierze TDK w Polsce na forach Mrocznego Rycerza i Batmana '89 nie było dnia spokoju. Ja rozumiem- różnica zdań, entuzjazm związany z wizją Nolana. Ale fakt, że niektórzy użytkownicy wręcz zaczynali przepraszać, iż wcześniej podobały im się Batmany Burtona, bo przecież od teraz istnieje JEDYNA SŁUSZNA WIZJA, zakrawa na paranoję. No ale co się dziwić, skoro nawet w profesjonalnych recenzjach można było zauważyć absurdalną sytuację- nagle wszystkich oświeciło i po blisko dwudziestu latach do nich dotarło, że Burton jest jednak be.

ocenił(a) film na 9
ed j. rush

Bez sensu. Jak mówiłam- tego nie można porównywać, Nolan stworzył zupełnie nowego Batmana, coś zupełnie innego.

AlicjaSpiano

Jednak jedno trzeba przyznać- obie wizje są znakomite. Zresztą to moje ulubione filmy na podstawie komiksu, obok V for Vendetta.

ocenił(a) film na 9
ed j. rush

Ja jestem zachwycona obiema wersjami. Mroczny Rycerz jest taki... prawdziwy i realny, mroczny. A wersja Burtona jest cudownie komiksowa.

AlicjaSpiano

uważaj, w lipcu taka wypowiedź będzie komentowana jedyną i bezdyskusyjną prawdą w stylu: "Szerzysz herezje- u Burtona wspólne z komiksem są tylko imiona bohaterów i nazwa miasta, a mrok ogranicza się tylko i wyłącznie do scenografii kartonowego miasta" :P

ocenił(a) film na 9
ed j. rush

Cóż, trochę to smutne, że niektórzy fani są tak ograniczeni.