Bezsenność

Insomnia
2002
7,2 90 tys. ocen
7,2 10 1 89654
6,8 34 krytyków
Bezsenność
powrót do forum filmu Bezsenność

8/10

ocenił(a) film na 8

W mojej opinii najsłabszy z hollywodzkich filmów Chrisa Nolana, ale to i tak ciekawy, wciągający thriller. Powoli Pacino zyskuje moje coraz większe uznanie- tu po raz kolejny pokazał klasę, wcielając się w postać zmęczonego detektywa Dormera. Wielką metamorfozę przeszedł Robin Williams, który w roli mordercy wypadł całkiem dobrze. Jak zwykle solidna jest Hilary Swank , której tym razem trafiła sie rola dość jednowymiarowa. Mocnymi punktami filmu oprócz aktorstwa są także zdjęcia (wrażenie robi już sekwencja lotu otwierająca film) czy muzyka autorstwa Davida Julyana. To wszystko tworzy niepokojący klimat, towarzyszący nam przez większość filmu. Nolan po raz kolejny udowodnił, że świetnie czuje się w każdym gatunku, czasem wykraczając poza jego granicę- bo choś 'Insomnia" posiada intrygę jak na dobry thriller przystało, potem sprawa złapania mordercy schodzi na dalszy plan, ustępując moralnym problemom Dormera, a wszystko zaczyna się komplikować.
"Insomnia" to naprawdę dobry, interesujący thriller bez dobrych i złych bohaterów. Tutaj wszystko jest bardziej złożone.
Moja ocena:8/10.