Film świetny, wciąga na maxa...
Jeden z niewielu filmów made in US&A w którycm Polacy nie są przedstawieni jako debile... Tu Polacy mają jaja, fajne akcje, dobre zajawki, są wyluzowani i pozytywnie zakręceni, wywołują sympatie widza... fajnie :)
Dałeś sie nabrać kolego. Z jednej strony wywołują sympatię z drugiej przedstawiają nas jako bezrobotnych mentów, obiboków, meneli, A później się dziwić że wiz nam nie znoszą bo po co ? Dla kolejnych pasożytów jak Lebowski ?
Z góry mówię że film mi się bardzo podoba ale trzeba trzeźwo też na to patrzeć.
"Z jednej strony wywołują sympatię z drugiej przedstawiają nas jako bezrobotnych mentów, obiboków, meneli"
Eee ludzie zwracacie uwagę na takie rzeczy w takim filmie... :) Film jest genialny i zaraził mnie optymizmem! Po Big Lebowskim sam chętnie zostałbym takich mentem i obibokiem (choć nim już chyba jestem):)
mylisz sie, obraz filmowy tworzy albo utrwala wizerunek danej nacji.ale fakt film b. dobry
No ale zaraz, drugi Lebowski to genialny biznesmen i amerykański patriota. :>
Zresztą Walter też walczył w Wietnamie - z tego względu to też trochę tragiczna postać (przynajmniej ja go tak momentami odbieram).
No a Niemcy? Oni chyba najgorzej wyszli, więc nie mamy się czym przejmować :P
Ty się dałeś nabrać, a co z "Big Lebowski" ? On był bogaty i to bardzo... Miał fundację charytatywną itd. I był bardzo pracowity... Czyli co on był menelem ? No fajnie wiedzieć...
[spoiler]
No akurat z fabuły wynika, ze nie miał pieniędzy i był pasożytem. Pieniądze pochodziły od rodziny jego żony, był tylko ich beneficjentem, nie robił ich.
Oczywiście, że skojarzenie bohaterów z polakami nie jest pozytywne, bo z jednej strony pokazani wesoło, z drugiej jako obiboki i nieudacznicy. Walter do tego ma ewidentne problemy ze zdrowiem psychicznym :]
Ale cóż - taki to film, czarna komedia i tyle. Poza tym `niemcy` rzeczywiście pokazani jeszcze gorzej :P
Polacy zostali przedstawieni w pozytywny sposób, bo tacy jesteśmy. Potrafimy wszystko zrobić...