PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=396242}

Che - Rewolucja

Che: Part One
2008
5,9 5,4 tys. ocen
5,9 10 1 5401
4,8 5 krytyków
Che - Rewolucja
powrót do forum filmu Che - Rewolucja

podziwiam go za wole walki, wytrwałosc i chart ducha. Jako jeden z nielicznych przeciwstawił sie hegemonii USA w Ameryce Łacińskiej, promując jedyne słuszne wyjscie przeciwko kapitalistycznemu zniewoleniu i uzależnieniu od jankesow.

interpolis

hahahahahahahaha... czemu kłamiesz? Che był okrutnym zbrodniarzem, potrafił z zimną krwią zabijać kobiety i dzieci, a nawet ich torturować, to była dla niego przyjemność. jest on taki sam jak Stalin czy Hitler, ta sama zaraza. oni zabili ponad 100 milionów ludzi! wstyd że wychodzą takie filmy! powinni pokazać jaki był naprawdę.
bohaterem była Mario Teran, który położył kres morderstwom Che.

ocenił(a) film na 7
Maniek_39

a co Ty możesz o nim wiedzieć? Cała Twoja wiedza pochodzi z CIAowskiej propagandy i to jest dla Ciebie świętą prawdą. Był, jest i będzie bohaterem dla wielu ludzi na tym świecie, którzy mają dość imperilistyczno-korporacyjnego wyzysku i utożsamiają Che z walką z nim.

Przykładem może być Chavez, który też wypiął się na usa i w każdej proamerykańskiej gazecie czy tv (z tvn24 na czele) jest obsmarowywowany od góry do dołu od komunistów..

tomashec_2

Taa, wszedzie propaganda...

ocenił(a) film na 5
Maniek_39

Człowieku proponuje najpierw przeczytać "coś" o Guevarze nie tylko z propagandowych publikacji (medialnych nagonek na zamówienie).Sytuacja w Ameryce widziana oczami Europejczyka często odbiega od rzeczywistości. A ja zapytam się ciebie, kto ma prawo ustalać porządek na świecie według jednej sprawdzonej w naszym kręgu cywilizacyjnym zasady demokratyzacji?? Każdy naród i kultura powinna mieć prawo do samostanowienia o sobie, a nie do zbrojnego wprowadzania porządku w myśl pewnych idei. Ameryka nigdy nie przestała myśleć imperialistycznie, żyjąc w utopijnym przekonaniu o swojej roli wszech potężnego suwerena nad narodami jak ma to miejsce w Iraku czy Afganistanie...

interpolis

no tiaa, Kim Dzong Il tez pewnie jest pewnie dla ciebie autorytetem, bo broni suwerennosci swojego kraju.

ps.
Tylko z tego raju jaki Che i jego rewolucjonisci stowrzyli na kubie, wszyscy chca uciekac. Dziesiatki kubanczykow tonie w morzu probojac szczescia, a jakos nie slyszalem zeby ktos z ameryki uciekal na Kube.

ocenił(a) film na 7
sopel123

to nie adekwatne porównanie. Równie dobrze można by zgodnie z Twoim rozumowaniem wkleić każdego w miejsce Kima, łącznie z Wałęsą lub Kotem Filemonem.

Rewolucja ma to to do siebie, że znosi jakiś stary porządek, w przypadku Kuby były to rząd Batisty, proamerykńskiego prezydenta. Jednak nie zawsze przynosi to co zamierzone. Oczywiście rewolucja oddała Kubańczykom ich trzcinę itp, ale to za mało, kiedy za postawienie się Stanom czeka cię izolacja. Poza tym są ludzie na Kubie, którzy nie podzielają Twoich poglądów. Ci, którzy uciekają są wyrywkowo ukazywani, tak jakby CNN pokazywała Polaków wyjeżdżających za zarobkiem do Irlandii demonizując nasz rząd.

USA są najbardziej zadłużonym państwem na świecie, któremu grozi bankuctwo. Kto by chciał mieszkać w takim kraju, gdzie przestępczość, bieda, inflacja i dług jest tak ogromne, że przerażają ekonomistów...

ocenił(a) film na 5
tomashec_2

Tak jak napisał Tomashec_2 rewolucja niesie za sobą nowy porządek.
Primo Che nie był wielkim politykiem, można by go było nazwać „kreatorem” nowego ładu. Sekundo Batista nie był popierany przez USA, to raczej Fidel skorzystał na tym w pewnym momencie i dostał się na „batistowską” Kubę.
Tak naprawdę nie wiemy jak by wyglądała Kuba gdyby nie udało się usunąć Fulgantio i jego junty wojskowej,lub gdyby Kuba poszła droga parlamentaryzmu, (który istniał przez kilka lat po rewolucji) to pytania czysto teoretyczne. Być może ten system nie sprawdziłby się na gruncie kubańskim.
Co do Kima to ja zdecydowanie negatywnie go oceniam, nie wykorzystał sytuacji niewątpliwie strategicznego położenia Korei płn. Która mogła być krajem odgrywającym ważną role na dalekim wschodzie…zacietrzewienie Kima doprowadziło ten kraj do wstecznego „rozwoju”, bardziej wyobrażał bym sobie dla równowagi(z Koreą z południa) socjalizm ze swoboda ekonomiczna jak ma to miejsce w CHRL ...

ocenił(a) film na 6
interpolis

Nie ma czegos takiego jak socjalizm ze swobodą ekonomiczną, bo to że Chiny wpuszczą kilku zachodnich producentów nie oznacza, że mają oni jakąś swobodę. Wystarczy jedno słowo partii i ich nie będzie. Wystarczy że się opowiedzą po stronie Tybetu, albo powiedzą, że obozy pracy nie istnieją. Wszystko jest wciąż centralnie i odgórnie sterowane, żadnej swobody nie ma dopóki rząd ingeruje w gospodarkę.

Socjalizm to zaprzeczenie swobody i wolności gospodarczej. Nadawanie mu ludzkiej twarzy nazywając go taką hybrydą, jak Ty to nazwałeś, jest sprzecznością samą w sobie.

ocenił(a) film na 6
GodFella

*obozy pracy istnieją

ocenił(a) film na 5
GodFella

Nie pisałem o całkowitym wolnym rynku w Chinach tylko o pewnych swobodach a to duża różnica. Jak zapewne wiesz gospodarkę cechuje pragmatyzm kierowany prawem popytu i podaży myślisz że nagle wielkie koncerny będą bojkotowały Chiny "tylko" dlatego ze mają problemy ze zbuntowaną prowincja(Tybet). Co do obozów to dla opinii publicznej jasne jest to że Chińczycy mordują więźniów politycznych ale jak amerykanie albo Izraelczycy strzelają do cywili to jest tylko wypadek, zbieg okoliczności czy jak oni to zwą.
Tak...Ale socjalizm to bardzo szerokie pojecie chyba nie uważasz ze socjaldemokracja jest przeciwko wolności gospodarczej

użytkownik usunięty
GodFella

Cała Unia Europejska to związek socjaldemokratyczny czy tego chcesz czy
nie. W Polsce nadal jest socjalizm tylko szyld inny. Może trochę lepszy PR
i bardziej to uczłowieczone (wspomniana przez Ciebie wolność gospodarcza i
społeczna).
Che był mordercą, walczył o ideały. Generalnie jak w każdej rewolucji.
Władza mu uderzyła do głowy, normalne. Nie uważam za słuszne gloryfikowanie
wszystkich jego działań, ale ikoną jest ze względu na symboliczny odbiór
jego postaci.
Tak jak nie możemy negować wszystkiego o co walczył Che tak samo nie możemy
odmówić Hitlerowi podniesienia z bruku niemieckiej gospodarki. Chociaż
rajdu rowerowego jego imienia bym do nas nie wpuścił.
Jednym z pierwszych komunistów był Jezus.;)

Popieram Deceiver'a. Guevara był krwawym rewolucjonistą i w 100% komunistą. Popierał i wspierał pogląd marksistowski i Stalina. Che nienawidził kapitalizmu przez co pałał wielką nienawiścią do USA. Dokonał razem z Castro przewrotu na Kubie ale trzeba sobie zadać jedno pytanie: Czy to wyszło na dobre ? Oczywiscie, że nie. Gdy Castro stał się dyktatorem wszystko zaczeło sie walić. Ludzie masowo opuszczali kraj, a na Kubie zaczeły powstawać coraz to liczniejsze partie i grupy próbujące obalić władze Castro, którego poglady popierał Che. Jako partyzant Guevara słynął ze swojego okrucieństwa wobec ludnosci cywilnej jak i swoich ludzi. Mordował kobiety i dzieci, a za niesubordynacje odcinał żołnierzom dzienne porcje żywnosci. Gdy ktos z jego ludzi próbował przechowac jedzenie zostawał natychmiast rozstrzelany. To tylko powierzchowne lizniecie po "bohaterstwie' Guevary.

Black_Smog

Guevara był bohaterem. To prawda był mordercą ale kto z nas nie popełnia błędów. Był też człowiekiem który dążył do wykonania swoich największych marzeń.
Chciałbym byc człowiekiem tak wielkim i wspaniałym jak On.

Pamiętajcie również że i Polacy chcieli go "zatrudnić" aby pokierował rewolucją na ziemiach polskich ale w tym czasie walczył w Kongu

maciekcuch

O Tak - masz rację ! Był bohaterem - Takim jak np. Stalin ! Co z tego, że Stalin mordował milionami własny naród. Co z tego, że kazał zamordować naszych oficerów w Katyniu. Co z tego, że zagłodził ponad 7 milionów ludzi na Ukrainie i Kazachstanie (było to wynikiem jego rozkazu o przymusowej kolektywizacji rolnictwa w tych krajach). No ale przecież "kto z nas nie popełnia błędów" co nie ?

Człowieku zanim napiszesz więcej takich idiotyzmów poczytaj, popytaj, dowiedz się czegoś o ludziach, o których piszesz !

Che Guevara był zwykłym MORDERCĄ ! Rozumiesz to ? MORDERCĄ ? Dotarło ? Czy jeszcze raz powtórzyć ? Ten "człowiek" nie różnił się wiele od oprawców w obozach koncentracyjnych !

Chcesz być "tak wielkim i wspaniałym" "człowiekiem" jak on ? Jeśli tak to gratuluję Ci ! Powinni Cię od razu do pierdla wsadzić, bo jeśli chcesz iść w jego ślady to powinieneś już zacząć mordować ludzi, inaczej życia Ci nie starczy, żeby zabić tylu niewinnych ilu on zamordował !

użytkownik usunięty
Black_Smog

Szkoda, że nie odniosłeś się do całości posta, ale ok. Faktem jest
okrucieństwo i droga jaką szedł, ale drugą sprawą jest jego symbolika i
nie chcąc wybielać to jednak trzeba przyznać, że jako taka właśnie ikona
funkcjonuje dzisiaj. No chyba, ze jakiś debil nosi koszulkę popierając
Che w 100% i identyfikując się w całości z jego czynami.

W całej sytuacji trzeba też zauważyć, że dyktatura została zaprowadzona
po obaleniu innej dyktatury, a kryzys gospodarczy został zastąpiony
kolejnym. Wszystko było w porządku dla chociażby USA do momentu kiedy
nikt nie robił im problemów. Sądzę, że gdyby nie było nacjonailzacji i
wygonienia 'kapitalistów' dziś nie byłoby tej dyskusji.

W nawiązaniu do maciekcuch... Bohater nie bohater. Fakt, każdy popełniał
błędy i każde bojówki, rewolucjoniści, żołnierze mordowali. I nie mam tu
rozróżnienia ponieważ obojętnie, po której stronie się stoi dla drugiej
strony jest to wymierzone w niego. Che jednakże mordował swoich, mordował
kobiety, dzieci, własnych żołnierzy. Bohater tak, ale tylko w sensie
symbolicznym, tylko w sensie walki o ideały na początku swojej drogi. W
momencie kiedy zasmakował w krwi przestał być bohaterem, a zaczął być
mordercą niewinnych. Do dziś przetrwał tylko wizerunek rewolucjonisty,
idealisty, wręcz świętego. Na ironię stworzony i wykorzystany przez
system 'kapitalistyczny'.

Tak już na podsumowanie: nie ma ciekawszych filmów do dyskusji?:)

Bardzo mądrze napisane.
a w odpowiedzi na postawione pytanie
no właśnie chyba nie za bardzo:D

GodFella

Ale w chinach nie ma socjalizmu

ocenił(a) film na 6
interpolis

Pewnie nie odpiszesz, bo wiele czasu minęło, ale ciekaw jestem, skąd masz informacje, że USA nie popierało Batisty. Z tego, co wiem, to popierało, ale do momentu, kiedy sytuacja na Kubie stała się prawie beznadziejna i Amerykanie doszli do wniosku, że tylko zmiana przywódcy może przedłużyć istnienie kapitalizmu na Kubie chociaż o kilka miesięcy, w czasie których być może daliby radę przechylić szalę na swoją korzyść. Ale Batista nie chciał ustąpić, więc Amerykanie wycofali swoje poparcie. I wtedy Castro wygrał.

A komunizm, choć jest gównianym systemem, to zaoferował Kubańczykom więcej niż tamtejsza wersja kapitalizmu, bo wyzysk w wielu krajach postkolonialnych był potworny. I tak zniknął analfabetyzm, ludzie, którzy pracowali tylko przez kilka miesięcy przy zbiorach trzciny, i to za bardzo niskie stawki, nagle mieli pracę przez cały rok (kiepską i słabo płatną, ale to i tak więcej niż mieli wcześniej), a terror był dla nich częścią rzeczywistości na długo przed rewolucją. Do tego nagle mieli darmową opiekę zdrowotną.

Chciałbym pomieszkać na Kubie przez parę miesięcy, żeby móc porównać tamtejsze realia z PRL-em.

interpolis

Tylko, że Ameryce nie chodzi o zaprezentowanie swojej władzy w Iraku czy Afganistanie, lecz o ograniczenie rosnącego w siłę Iranu,kontroli Chin i utrzymywania przekonania świata o swojej potędze i kontroli militarnej.

interpolis

Człowieku ile Ty masz lat ? Jaką Ty szkołę skończyłeś ? Nawet nie wiesz o czym piszesz !

Np.
"Proponuje najpierw przeczytać "coś" o Guevarze nie tylko z propagandowych publikacji" - W tym sęk, że te propagandowe publikacje, o których piszesz, ukazują Che Guevara jako wielkiego i wspaniałego "człowieka" co jest całkowicie niezgodne z prawdą, gdyż był on zwykłym mordercą ! Ludzie noszą jego podobiznę na koszulkach, gdyż naczytali się właśnie takich "propagandowych publikacji" i nic nie wiedzą o swoim zamordystycznym idolu ! To tak jakby nosić na koszulce wizerunek Wasilija Błochina - agenta KGB, "człowieka", który własnoręcznie uśmiercał strzałem w tył głowy naszych oficerów w Smoleńsku i Charkowie !

Piszesz:
"Każdy naród i kultura powinna mieć prawo do samostanowienia o sobie, a nie do zbrojnego wprowadzania porządku w myśl pewnych idei" - A co do diabła robił Che Guevara jak nie "zbrojne wprowadzanie porządku w myśl pewnych idei" ? To co piszesz wzajemnie się wyklucza ! Wypisujesz takie dyrdymały, że głowa boli !

"Ameryka nigdy nie przestała myśleć imperialistycznie, żyjąc w utopijnym przekonaniu o swojej roli wszech potężnego suwerena nad narodami" - Od razu zaznaczę, że nie popieram działań USA, ale uwierz mi kolego - gdyby nie USA już dawno mówilibyśmy do siebie per towarzyszu lub latali z czerwonymi książeczkami. Wolę sto razu bardziej USA niż Rosję, Chiny czy też kraje im podobne !

Tak więc zrób wszystkim prezent na święta i nie udzielaj się więcej, jeśli nie wiesz o czym piszesz !

Ps. Fajnie, że ma się wolność słowa i można popsiorczyć na "imperialistyczne mocarstwo" co nie ? Nie zapomnij, że np. w Chinach czy na Kubie nie mógłbyś negatywnie wypowiadać się o tamtejszej władzy bo kula w łeb !

ocenił(a) film na 7
Lucass

@lucass

a czy ty wiesz so piszesz?, ty jestes "produktem" wszechobecnej medialnej papki i jednym z wielu rusofobow zyjacym w tym kraju i przestan takie bzdury wypisywac ze gdyby nie USA to kazdy mialby "czerwony" paszport, ty skakales jeszcze z jajko na jajko gdy rodzila sie solidarnosc "..ale gadac to kazdy potrafi tylko robic niema komu", masz racje to dobry prezent na swieta gdy zrobisz sobie przerwe w propagowaniu jedynej slusznej drogi w wykonaniu twojego idola "USA"

pozdr.

grzes1962

Widać kolego, że nawet nie przeczytałeś tego co napisałem. W którym momencie swojej wypowiedzi oznajmiłem, że USA jest moim idolem ? Od razu zaznaczyłem, że nie popieram polityki USA. Dodałem jeszcze, że wolę USA sto razy bardziej niż resztę "wielkich mocarstw". I od razu jestem rusofobem tak ? Kolego z tego co ludzie wypisują na przeróżnych forach widać, że "amerykanofobów" jest znacznie więcej. A co nam takiego złego zrobiła Ameryka ? Tarczy nam nie dali - OK. Generalnie są wobec nas trochę nie fair biorąc pod uwagę to, że jesteśmy ich stałym sojusznikiem. A na przykład taka Rosja - Co dobrego spotkało Polskę z ich strony ? Kurdę - Jakoś nie mogę niczego wymyślić, chociaż bardzo bym chciał. Poza zaborami, rusyfikacją, "50 latami przyjaźni", Katyniem, Charkowek, Smoleńskiem, straszeniem gazem to nic innego nie przychodzi mi do głowy. Tak więc nie gadaj mi, że jestem rusofobem. Ja po prostu wziąłem po uwagę tylko i wyłącznie fakty. A fakt jest taki, że gdyby do II Wojny Światowej nie włączyłyby się USA, Polski w ogóle by nie było, podobnie jak większości państw Europy. Ale co ja tam mogę wiedzieć, przecież jestem rusofobem i oczerniam naszych wschodnich braci, którzy są dla nas tacy dobrzy.
Jestem niby produktem wszechobecnej medialnej papki tak ? A Ty kim jesteś co ? Jak dla mnie zazdrosnym kolesiem, którego wkurza to, że sam nie mieszka w USA - Tak Cię odbieram.
Ja podobno propaguje "jedynie słuszną drogę w wykonaniu mojego idola USA" (tak w ogóle to ciekawe w którym momencie to zrobiłem) - A Ty kolego co propagujesz ? Ja staram sie być obiektywny, chociaż to trudne. Ty obiektywny już nie jesteś - USA jest tylko i wyłącznie be ! Pomyśl zanim napiszesz - to nie boli !
Ps. Ja mam swoje lata i Solidarność dobrze pamiętam - Ale widzę, że Ty już zapomniałeś.

Lucass

jak bym wiedział coś o tym Wasiliju Błochinie. I stwierdziłbym że to co robił było słuszne to możliwe że jego podobiznę też bym nosił. Che jest dla mnie idolem człowiekiem który dokonał niemożliwego. Ja sam wiem że dla wyższego dobra też nie cofnąłbym się przed zabiciem kilkuset osób.

maciekcuch

Chłopie brak mi słów, żeby odnieść się do tego co Ty napisałeś !

Np.
"jak bym wiedział coś o tym Wasiliju Błochinie. I stwierdziłbym że to co robił było słuszne to możliwe że jego podobiznę też bym nosił"

Przecież napisałem, że ten koleś był funkcjonariuszem NKWD. Wiesz czym było NKWD ? Tym samym czym w Polsce było UB.
Wasilij Błochin mordował naszych oficerów podczas zbrodni katyńskiej. Wyliczono, że w czasie swojej służby w NKWD własnoręcznie zabił około 50 tysięcy ludzi ! A Ty wyskakujesz z tekstem, że mógłbyś nosić jego podobiznę na koszulce, gdybyś uznał, że to co robił było słuszne ! Więc jak sądzisz ? Słusznie wymordował naszych rodaków ? Uważasz, że zbrodnie dokonywane przez sowietów, hitlerowców, czy w ogóle zbrodnie na ludzkości są robione dla (jak to napisałeś:) "wyższego dobra" ? Jeśli tak to albo po prostu prowokujesz, albo jesteś psychopatą i masz nieźle narąbane pod sufitem ! Tacy ludzie jak Che mordowali ludzi bo chcieli usilnie trzymać władzę we własnych rękach. Nic ich nie obchodziło dobro nawet własnych obywateli ! I masz rację, że Che dokonał niemożliwego - Rewolucję o wielkich ideach przekształcił w zwykłą wojnę domową połączoną z mordownią swoich rodaków !

maciekcuch

Przeczytaj ten artykuł (zajmuje tylko kilka minut) który przybliży Ci sylwetkę Twojego bohatera :

http://www.polonica.net/El_commendante_zbrodniarz_Che.htm

Ps. Tylko potem nie wyjeżdżaj z tekstem, że są to bzdury wypisywane przez kapitalistów. To po prostu zwykłe fakty.

Lucass

Do idiotów z pierwszych postów

Nie porównujcie ustroju na Kubie do tego jaki jest w Korei PÓŁnocnej , to głupota . Fidel oraz Che mieli na łapach najmniej krwi - jeżeli już to wyzyskiwaczy i kapitalistycznych krwiopijców z United Fruit Company która była narzędziem okupanta waszyngtońskiego i ciemiężyła biedny kubański lud .Zwyciężyła sprawiedliwość , znacjonalizowano kasyna które były własnoscią mafii amerykańskiej a bandyci z Białego Domu dostali jeszcze po dupach w Zatoce Świń hahaha!!! Poza tym to idealiści , rewolucjoniści nie jacyś tam aparatczycy Kremla , to USA pokpiło sprawę więc Wielki Fidel musiał uciekać w łapy Łysego Nikity .

Niech żyją wielcy Brodacze - Fidel i Ernesto !

MilesQuaritch

I oto dowód na to jak można fakty historyczne przerobić na własny użytek !

"Fidel oraz Che mieli na łapach najmniej krwi" - Jeśli ktoś z zimną krwią zamordowałby choćby jednego człowieka będzie dla mnie bandziorem, psychopata i kimś niegodny uwagi tylko wiecznego potępienia !

"Zwyciężyła sprawiedliwość , znacjonalizowano kasyna które były własnością mafii amerykańskiej" - Super - nareszcie kasyna wróciły z powrotem w ręce mafii kubańskiej z Castro jako przywódcą !

"Poza tym to idealiści, rewolucjoniści nie jacyś tam aparatczycy Kremla" - Szkoda, że ta ich rewolucja całkowicie wypaczyła te ich ideały ! Co do Kremla - chcieli sobie ustawić gdzieś blisko rakiety wycelowane w USA - więc wykorzystali swoich aparatczyków Fidelka i Chelka !

Niech nigdy z grobu nie powstanie Ernesto a pamięć o nim niech zaginie na wieki ! Aha - No i niech szybko szlag trafi tego drugiego !

Lucass

"Rewolucję o wielkich ideach przekształcił w zwykłą wojnę domową połączoną z mordownią swoich rodaków !"

A Piłsudski podczas przewrotu majowego to nie mordował rodaków. Tylko nie pisz mi jaki Piłsudski był wielki bo nie chce o nim słuchać. A tak ogólnie to chyba już pisałem że wiem Dużo o Che i ten artykuł też znam

maciekcuch

Kolego czemu mi wyjeżdżasz z Piłsudskim kiedy ja nic o nim nie wspominałem ? A prawdą jest, że mordował własnych rodaków ! Jak już pisałem bohaterskim rewolucjonistą byłby dla mnie człowiek, który wygrałby swoją rewolucję bez przelewu krwi ! Inaczej rewolucja pochłonie też i jego - I Piłsudskiego również od władzy odstawili, podobnie jak Dantona i Robespierra we Francji czy Lenina w Rosji.

Lucass

"Niech nigdy z grobu nie powstanie Ernesto a pamięć o nim niech zaginie na wieki ! Aha - No i niech szybko szlag trafi tego drugiego ! "

Hahaha dobre , idiotyzm jak nic . Zostaw w spokoju Wielkich wojowników , którzy oparli się Amerykańskiemu Szatanowi . Agencie Białego Domu .

MilesQuaritch

Skoro Ty możesz ich wychwalać to ja mogę ich potępiać ! A może nie agencie KGB ? Bo co mi zrobisz ? Przywiążesz mi ręce sznurem do szyi i strzelisz w łeb ? Wychwalanie tych tyranów przez Ciebie to jest dopiero czysty idiotyzm !

Lucass

spójrz na swoje zachowanie ty te z się lepiej nie zachowujesz.

maciekcuch

A co Ci się nie podoba w moim zachowaniu ? To, że nie wychwalam tyranów gnębiących własnych rodaków czy może to, że pyskuje ludziom mającym klapki na oczach, którzy wychwalają zamordystyczne systemy totalitarne ? Napisz bo nie rozumiem.

Lucass

Ale się spiąłeś i warczysz piesku Wuja Sama:D nieładnie nieładnie pójdę i powiem mamusi .

Nie wychwalam komunistycznych zbrodni w Katyniu , na Kołymie czy w Chabarowsku . Nie jestem komunistą , lewicowcem ani socjalistą czy też socjaldemokratą . Po prostu lubię Fidela i Ernesto bo postawili się zgubnemu wpływowi materialistycznej i nastawionej tylko i wyłącznie na zysk Ameryce co należy im chwalić . Wspomniałeś o łodziach pełnych uchodźców które uciekają z kubańskich brzegów w stronę Florydy . Mój drogi , nie wiem o czym bredzisz . Jeżeli jakieś łodzie opuszczały Kubę to tylko takie które wypełnione były mordercami , gwałcicielami i innymi społecznymi śmieciami , których po prostu Fidel się pozbył bo nie chcieli na wyspie pozostać . Nie konkretnych żródeł które potwierdzają tezę że na Kubie panuje reżim , istnieje kubańska "bezpieka" , ba , że istnieje opozycja !Jak wspomniałem wcześniej poprawił się byt socjalny oraz opieka zdrowotna , która za rządów Batisty była tylko dla klasy kapitalistycznych , zaprzedanych Ameryce krwiopijców .

Imponuje mi idealizm i samopoświęcenie Fidela i Che bo dysponując słabymi rebelianckimi siłami pokonali rządową armię Fulgencio Batisty .

Żółwik .

MilesQuaritch

"Ale się spiąłeś i warczysz piesku Wuja Sama:D nieładnie nieładnie pójdę i powiem mamusi"

No patrz :) Od pieska Wuja Sama mnie wyzywa a gada jak żałosny, służalczy czerwony komuszek Dziadzi Stalina :) Czy Twoja mamusia wie, że pod łóżeczkiem trzymasz portreciki Fidelka, Erneścika, Mao i oczywiście dziadzi Stalina ? Może ja wytłumaczę, dlaczego po kązdej nocy idziesz prac prześcieradło po tym jak gapisz się na ich śliczniusie mordusie co ? :)

A teraz dość uprzejmości i do rzeczy - "Nie jestem komunistą , lewicowcem ani socjalistą" - Więc chyba jesteś nieukiem bo tylko człowiek o wielkiej niewiedzy, niebędący komunistą i tak dalej, może popierać "bohatera" tego wątku na filmwebie i jego "wspaniałych" kompanów :)

Nie konkretnych źródeł które potwierdzają tezę że na Kubie panuje reżim, istnieje kubańska "bezpieka" - Czyli to nie znaczy również, że takowa nie istnieje - prawda ? Wiesz, że jej nie ma ? To powiedz mi skąd wiesz ? A może jesteś agentem tejże bezpieki (lub co bardziej prawdopodobne zwykłym prowokatorem) ?

"Jeżeli jakieś łodzie opuszczały Kubę to tylko takie które wypełnione były mordercami , gwałcicielami i innymi społecznymi śmieciami" - A pewnie - Hitler też mówił, że trzeba pozbyć się tego "ścierwa" jakimi dla niego byli Żydzi. Castro nazywa społecznym śmieciem każdego, kto osmieala się myśleć inaczej niż on chce.

"ba , że istnieje opozycja !Jak wspomniałem wcześniej poprawił się byt socjalny oraz opieka zdrowotna" - Buahahahaha :) - Bez komentarza bo nie mogę przestać się śmiać :)

"Imponuje mi idealizm i samopoświęcenie Fidela i Che bo dysponując słabymi rebelianckimi siłami pokonali rządową armię Fulgencio Batisty" - Przy okazji mordując mnóstwo Kubańczyków i torturując przeciwników rewolucji - Zaprawdę świetne wzory do naśladowania - Ucz się na nich dalej a potem wyjedź na Kubę - Fidel będzie miał z Ciebie pożytek, bo podobno od śmierci Che nadal nie obsadzono etatu kata w miejscowej mordowni bezpieki :)

Dla jasności - nie popieram polityki USA, Wielkiej Brytanii, Rosji, Chin, i długo by jeszcze wymieniać.

Trzymaj się człowieku popierający dykatorów :)

Lucass

UUU ale masz fantazje robaczku pewnie sam pieścisz swoją małą kuśkę patrząc na portret jakiegoś kierownika zachodniego państwa a potem krzyczysz DEMOKRACJAAAAAA !

Nie jestem nieukiem i nie trzeba być komunistą aby podziwiać jednych z nielicznych którzy oparli się amerykańskiemu imperializmowi .Choć fakt , to wygodna interpretacja - kto nie jest z nami ( tzn. USA ) - ten jest komunistą , terrorystą , Arabem , Koreańczykiem z Północy .

Żenua panie Pentagon , żenua !

MilesQuaritch

"UUU ale masz fantazje robaczku pewnie sam pieścisz swoją małą kuśkę patrząc na portret jakiegoś kierownika zachodniego państwa a potem krzyczysz DEMOKRACJAAAAAA !"

Oooo - Widzę, że Twoja fantazja znacznie poszła do przodu :)

"nie trzeba być komunistą, aby podziwiać jednych z nielicznych którzy oparli się amerykańskiemu imperializmowi"

Tak myślisz ? Odpowiedz sobie na pytanie czy podobała Ci się polityka Stalina w ZSRR, Mao w Chinach, Kima w Korei, Pol Pota w Kambodży, Idi Amina w Ugandzie, itp. ?
Nie ? Więc dlaczego popierasz Che ? Kolesie, których wymieniłem to tacy sami bandyci jak on (i w dodatku deklarowani komuniści - poza Idi Aminem, który był dyktatorem w lewicowym kraju). No chyba, że popierasz ziomali przytoczonych wyżej - wtedy rozumiem, dlaczego podziwiasz Che.

Tak więc kim trzeba być, żeby popierać takich zbrodniarzy ? Zgadzam się, że niekoniecznie komunistą. Ale odpowiedź nasuwa się sama - chyba tylko psychopatą bo kim innym !?

Co do "wygodnej interpretacji" - piszesz:

"kto nie jest z nami ( tzn. USA ) - ten jest komunistą , terrorystą"

Idąc Twoim tropem = ten kto jest z USA musi być wrednym kapitalistą, faszystą, albo "zaplutym karłem reakcji".
Albo inaczej: kto nie jest z nami (tzn. komunistami) ten jest diabelskim imperialistą, pieskiem USA, tudzież "jankeskim ścierwem"
Czyż nie tak ?
Zobacz jak sobie "wygodnie zinterpretowałeś" moje komentarze.
A wiesz co człowieczku ? Ja już pisałem, że nie popieram żadnej z tych atrakcyjnych ideologii a Ty od razu przyrównałeś mnie do amerykańskiego imperialisty.

Dlaczego wszyscy w około tak bardzo uparli się na cały świat zachodu ?
Wschodnie ideologie mało kto tu krytykuje, chociaż to one mają na koncie najwięcej ofiar.

To jest dopiero żenua kolego "BigKahunaBurger".

Ps. Dlaczego tak bardzo lubisz to wredne, imperialistyczne, amerykańskie kino (masz tak w swoim opisie)? Z tego co widać nienawidzisz USA ! Kino amerykańskie przecież "kłamie i cuchnie zachodnią propagandą" !

Pozdrawiam !

Lucass

Człowieku czego ty nie możesz zrozumie tego że nie dla każdego oni byli mordercami. Są ludzie dla których oni byli bohaterami. Jak już wspomniałem 80% polaków uważa Piłsudskiego za wielkiego męża stanu a dla mnie on jest poprostu mordercą (chodź nie przecze że teoretycvznie chciał "dobrze" dla polski). Musisz się z tym pogodzic że nie każdy ma takie samo zdanie jak ty.

maciekcuch

"Człowieku czego ty nie możesz zrozumie tego że nie dla każdego oni byli mordercami"

No właśnie tego nie mogę zrozumieć, że morderców nazywa się bohaterami.

Co do Piłsudskiego - Gdzie ja napisałem, że jest on dla mnie bohaterem ? Uważam go za kolesia podobnego do Che - czyli mordercę bo ma na rękach krew własnych rodaków.

A kiedy Wy ludzie zrozumiecie, że trzeba nazywać rzeczy po imieniu ? Bandyta to bandyta ! Morderca to morderca ! Nie ma morderców bohaterów ! Można zabić w obronie swojego życia czy kraju, ale nie można mordować ludzi z zimną krwią i tylko za to, że mają inne poglądy ! I od razu zaznaczam (po raz kolejny z resztą) - nie popieram działań USA, Rosji, itp., itd., Nie wyznaję też żadnej z lewych czy prawych ideologii ! Po prostu interpretuje fakty zgodnie z tym co widzę !

Lucass

ale on dla mnie był bohaterem a nie żadnym morderca. i wielu ludzi tak jak ja uważa go za bohatera. nawet na kubie teraz żałują że go zabili

maciekcuch

Kolego piszesz wyżej że:

"80% polaków uważa Piłsudskiego za wielkiego męża stanu a dla mnie on jest po prostu mordercą"

po czym wypisujesz niżej, że dla Ciebie Che "był bohaterem a nie żadnym mordercą"

to chyba mylisz się w zeznaniach !

Jak można nazwać jednego bandytę - mordercą, a drugiego bandytę - bohaterem ? Przecież Ci ludzie robili dokładnie to samo - Zabijali ludzi i w dodatku własnych rodaków !

Ludzie ocknijcie się trochę !

Lucass

mądrze mówisz ale niestety mnie już nie przekonasz.

MilesQuaritch

Korea północna jest bardziej socjalistyczna niz Kuba kretynie..

MilesQuaritch

Korea północna jest bardziej socjalistyczna niz Kuba kretynie..

ocenił(a) film na 5
Lucass

Jaką szkołę? Katolicka jeżeli pamiec mnie nie myli, ale mniejsza o to.

primo
twoja retoryka opiera się na przedstawianiu ludziom rządnych krwi
"rzeźników" i zestawianiu tych postaci na równi z Che Guevarą, zapominasz o
tym w jakich realiach dojrzewał Ernesto, czym była i jest Ameryka łacińska
dla USA? wiesz coś o izolacjonizmie stanów? a może powiesz mi coś o strukturach społecznych w pokolonialnej Ameryce łacińskiej?

secundo
własnie w myśl zasady samostanowienia to ludzie powinni wziąć sprawy w
swoje ręce, Naród sam powinien obrać drogę swojego rozwoju.
Stany Zjednoczone wola jednak szerzyć "demokracje?" ( choć ten system nie
ma nic wspólnego z realną demokracją) wśród narodów świata , niczym Prometeusz niosą światło do "ociemniałych" narodów, przepraszam jeżeli w to
wierzysz, ale to jedno wielkie oszustwo~!

interpolis

Jest różnica w ocenianiu rozwoju kulturalnego a polityki międzynarodowej danego kraju . można lubić jedno , ale już nie drugie . Stąd lubię kino amerykańskie , ale polityki już ich nie popieram .

Do Lukassa z Białego Domu asa :
Nie wyjeżdżaj mi tu z tekstami o Aminie , Stalinie czy Pol Pocie . Przyrównujesz zwykłych barbarzyńców do antyamerykańskich rewolucjonistów którzy stosowali represje wymuszone , na niewielką skalę , wykonywane głównie na żołnierzach Batisty . Polecam książkę Williama B. Breuera "Castro i bracia Kennedy" , Magnum wyd. , Warszawa 1998 .Autor , eks agent FBI , zaznaczam że nie lewak , obala posiłkując się wiarygodnymi żródłami , tezy że system Castro ma na koncie wielomilionowe ofiary . Spośród wszystkich państw dawnego obozu radzieckiego Kuba była państwem najbardziej łagodnym w stosunku do opozycji . A morderców wymieniaj obok Castro czy El Commandante bo śmieszny jesteś . To inna para kaloszy .

Secundo : jesteś proamerykański jesteś ty ukryty krecie z Centralnej Agencji Imperialistycznej ( lub Idiotycznej ) -CIA ; ponadto nazywasz konieczność polityczną morderstwem . Nie ma kraju gdzie polityka nie miałaby na łapach krwi . Nawet dawniej Watykan mial krew na łapach , kiedy to papieże paktowali z mafią sycylijską czy neapolitańską .

MilesQuaritch

Do Big Burgera (swoją drogą Twoja ksywka nieźle się prezentuje przy poglądach, które propagujesz - cóż za ironia nieprawdaż ?):

"Przyrównujesz zwykłych barbarzyńców do antyamerykańskich rewolucjonistów którzy stosowali represje wymuszone, na niewielką skalę, wykonywane głównie na żołnierzach Batisty". - Jaką Ty kolego widzisz różnicę w mordowaniu ludzi na dużą czy małą skalę ? Przecież to do ku*wy nędzy to samo ! Kiedy Wy się nauczycie, że mordowanie ludzi jest mordowaniem ludzi !? Jeśli uważasz, że zabijanie ludzi przez Che w więzieniach kubańskich to były "wymuszone represje" to gratuluje Ci poczucia humoru ! To tak, jakby wymordowanie przez ruskich naszych żołnierzy w Katyniu było "wymuszone" czy też "wymagane" ! Czy torturowanie Irakijczyków w więzienie Abu Ghraib przez Amerykanów jest przez Ciebie potępiane ? Jesli tak (a zapewne tak) to dlaczego nie potępić torturowania kubańczyków przez Che ? Czyż to nie jest dokładnie to samo ? To co robili w Abu Ghraib jankesi = to co robił Che na Kubie. Widzisz różnicę ? Bo ja żadnej ! I w du*ie mam ideologię, którą kierowali się ci zwyrodnialcy !
"wykonywane głównie na żołnierzach Batisty" - a to już nie byli ludzie ? Zapomniałeś jeszcze o niewinnych, kubańskich cywilach, którzy byli setkami zabijanie przez żołnierzy Che i jego samego !

Tak więc sorry kolego, że popsuje Ci Twój znakomity humor, ale: Stalin=Hitler=Mao=Kim=Pol Pot=Idi Amin=PIŁSUDSKI=GEORGE BUSH=CHE !(kolejność dowolna). Nie jest to więc żadna "inna para kaloszy" tylko jeden CH*J ! Niestety ani Piłsudski, ani George Bush, ani też Che nigdy nie byli i nie będą moimi idolami, bo robią (lub robili) dokładnie to samo - zabijali ludzi (pośrednio - poprzez rozkazy lub własnoręcznie - żadna różnica) !

"Spośród wszystkich państw dawnego obozu radzieckiego Kuba była państwem najbardziej łagodnym w stosunku do opozycji". - No patrz - a mówi się, że to Polska była najbardziej łagodnym państwem byłego obozu radzieckiego, a niestety i u nas ludzi torturowano w więzieniach UB lub SB. Czy to, że obóz w Oświęcimiu był łagodniejszy od obozu w Dachau robiło jakąś różnicę ludziom, którzy tam umierali ? Podobnie z więzieniami UB w Polsce, amerykańskimi w Iraku, czy też tymi podległymi Che na Kubie.

"jesteś proamerykański jesteś ty ukryty krecie z Centralnej Agencji Imperialistycznej" - Wybacz, ale żałosny jesteś. Ja w przeciwieństwie do Ciebie wielokrotnie w swoich wypowiedziach zaznaczałem, że nie popieram polityki żadnych krajów zachodnich, w tym oczywiście USA, które bezwzględnie potępiam za to, co wyprawiają na bliskim wchodzie. Ty za to krytykujesz tylko i wyłącznie Amerykę, ale ani jednego złego słowa w drugą stronę nie napiszesz i pewnie też nie pomyślisz. Co Ci osobiście ta Ameryka złego zrobiła ?

"nazywasz konieczność polityczną morderstwem . Nie ma kraju gdzie polityka nie miałaby na łapach krwi" - Pewnie, że nie ma takiego kraju, ale nie widzę kompletnie żadnego argumentu, który uzasadniałby nazywanie morderstwa inaczej niż po imieniu ! Morderstwo to morderstwo a próba zrównania go do "konieczności politycznej" (jak to sam ująłeś) świadczy o Tobie i wbrew temu co myślisz stawia Cię w myśleniu na równi z USA, Rosją, Fidelem, Che itp., którzy tak właśnie nazywają popełniane przez siebie zbrodnie !

Co do Watykanu to temat na osobną dyskusję. Wiem, co wyczyniali papieże i "dostojnicy papiescy" w czasach wojen krzyżowych, inkwizycji i podczas II Wojny Światowej.

Lucass

Pacyfistyczno - anarchistyczny mięczak z ciebie . Żal.pl i tyle . Baba jesteś . Gdzie ty zyjesz i na jakim świecie ? Jesteś jakimś zaćpanym brudnym i nieumytym hippisem ? Nie mam szacunku dla takich tchórzy i nierobów jak ty - Wielkie Idee zawsze rodziły się we krwi pocie i znoju . I tak było na Kubie . Ty tego nie kumasz bo wolisz się najarać tanim staffem i jechać na tą wylęgarnię brudasów na Woodstock co ?

"Co Ci osobiście ta Ameryka złego zrobiła ? "
Nic , po prostu mnie wk...a tępota i ograniczenie tych przeżartch fast foodem debili :D I dlatego po nich jadę . A Fidel im dowalił i bardzo dobrze . Pokora w końcu czegoś ich nauczyła , zwłaszcza po Wietnamie .

"No patrz - a mówi się, że to Polska była najbardziej łagodnym państwem byłego obozu radzieckiego,"

Chyba żeś w nocy nie spał , hippisie . PRL był obok BRL czy NRD jednym z najbardziej twardych satelitów Moskwy , no dodałbym jeszcze "Rzeźnika Karpat" - Ceausescu . Gdzie to wyczytałeś - pewnie w jakims periodyku z Langley ... ( wiesz co to jest Langley ? )

"Morderstwo to morderstwo a próba zrównania go do "konieczności politycznej" (jak to sam ująłeś) świadczy o Tobie i wbrew temu co myślisz stawia Cię w myśleniu na równi z USA, Rosją, Fidelem, Che itp., którzy tak właśnie nazywają popełniane przez siebie zbrodnie ! "

Oj ! Ojej !

Co za baba ... Idź się jeszcze przyssać do mamusi .

MilesQuaritch

No patrz - z kapitalistycznego ścierwa spadłem w Twoich oczach do mięczaka i baby. Coś Ci powiem - gów*o mnie obchodzi co o mnie myślisz bo w ogóle mnie nie znasz. Nic o mnie nie wiesz. Nie ćpam, nie palę marychy, a do tego mam dobrą pracę. Woodstock to dla mnie czarna magia.
Nie masz żadnych argumentów i wiesz o tym, więc mnie po prostu obrażasz. Normalne dla ludzi "tępych i ograniczonych".

"Wielkie Idee zawsze rodziły się we krwi pocie i znoju" - I uważasz, że dobrze jest mordować w imię tych zasranych ideii co ?

"tępota i ograniczenie tych przeżartch fast foodem debili :D I dlatego po nich jadę" - Póki co, co tępotę i ograniczenie z całą stanowczością wykazujesz Ty. Zachowujesz się jak propagatorzy Hitlera, którzy nawoływali do ekspansji "rasy panów" na cały świat.

"A Fidel im dowalił" - Buahahaha :) Bez komentarza bo jak czytam takie stwierdzenia to śmiech nie pozwala mi na pisanie - O i nadal Buahahaha :)

"Pokora w końcu czegoś ich nauczyła, zwłaszcza po Wietnamie" - Po Wietnamie ? Amerykanie rządzili w tej wojnie na morzu i w powietrzu. W dżungli był impas. A wycofali się z Wietnamu przez tzw. opinię publiczną, która domagała się zakończenia wojny. Tak samo jak Rosjanie, którzy wycofali się z Afganistanu tak i USA wycofała się z Wietnamu. Ani Ruskie anie USA nie przegrały tych wojen w dosłownym tego słowa znaczeniu.

"Gdzie to wyczytałeś - pewnie w jakims periodyku z Langley" - Ciekawe, że większość historyków uważa, że Polska była akurat łagodnym reżimem komunistycznym, ale co oni tam wiedzą - Ty przecież wiesz lepiej panie profesorze. Ps. Langley - Siedziba CIA.

"Co za baba ... Idź się jeszcze przyssać do mamusi" - Nie muszę bo mam zajebistą laskę. Ty widać już kciuka nie ssiesz, ale za to bawisz się pistolecikami bo bardzo agresywny jesteś terminatorku.
Pewnie wojować byś chciał co ? Spytaj się dziadków pamiętających wojnę i jej okrucieństwa to może zrozumiesz co przynoszą ze sobą rewolucje i zbrojne konflikty.

Takich jak Ty znam doskonale - Tylko gadać potrafią i kozaczą, ale jak coś się dziej to zadzierają kitę i pędzą naskarżyć tatusiowi.

"Gdzie ty żyjesz i na jakim świecie ?" Jak widać żyje w świecie, gdzie tacy popaprańcy jak Ty próbują bluzgać innych, chcących po prostu żyć w spokoju. Najlepiej palnij sobie od razu w łeb, albo jedź do Iraku bronić talibów przed wrednym imperialistycznym USA.

Swoimi tekstami na tym forum dałeś popis swojego ograniczenia. Z takimi jak Ty nie powinno się dyskutować - Sprowadzasz ludzi do swojego niskiego poziomu i próbujesz pokonać doświadczeniem.

Nara zagubiony człowieku.

Lucass

tak uważam że dobrze jest mordować innych w imię tych jak to ty nazywasz zasranych idei