PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64489
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Czy tylko mi się wydaje, czy to rzeczywiście jakieś prawicowe, propagandowe gówno?

cytochrom

http://www.youtube.com/watch?v=VjKN4dy3kGY

ocenił(a) film na 8
grezyl

OMG!!! Co za ludzie! To własnie "młodzi, wykształceni" ;/
Elita narodu, kur** jego mać!

ocenił(a) film na 6
Antyfemina88

antyfemina, nie denerwuj się, oni nawet tego nie przeczytają, za dużo literek, poza tym organ nieużywany zanim zaniknie, boli :) rzucają takie oburzające hasełka bezrefleksyjnie. najlepiej w ogóle nie odpisywać takim idiotom :) niech utoną we własnym gównie swojej niewiedzy. Tylko szkoda że biedni, doinformowani ludzie przez obdarzenie prawem wyborczym debili muszą się męczyć.

ocenił(a) film na 8
bumbleble

Dokładnie!! Głosowanie nie powinno byc rowne. Nie jestem za tym, aby odbierac prawo głosu, ale mozna by w jakis sposob nagradzac wiedze, premiowac zaangazowanie w zycie społeczne np. dodatkowym głosem. Wtedy opłacałoby sie byc madrym, bo miało by sie wiecej głosow niz ignoranci. Ale kto to uchwali? PO?! ;-) Oni chcieli kiedys przyznac czynne prawo wyborcze SZESNASTOLATKOM !!!

ocenił(a) film na 6
cytochrom

no tak, nimi łatwiej manipulować- wiedzą to co usłyszą w tv(n)

chatiflatt

"stworzony z czysto komercyjnego celu, a nie po to by miał się podobać"

chcesz powiedzieć, że został stworzony aby obejrzało go jak najwięcej widzów, co ściśle łączy się z podobaniem?
sorry, ale bredzisz jak down.

grezyl

Niestety, ubiegłeś mnie. ;( Trochę smutne, przyglądać się obrońcom dobrego smaku wyśmiewającym polaczkową rzeczywistość - kiczowatą martyrologię, bogoojczyźniane mity i tym podobne - a nie odbiegających od niej znacznie swoim poziomem intelektualnym, oscylującym w granicach pustostanu. Różnica w tym wypadku, to - oczywiście - strona "frontu", po której stoją. Oznacza to ni mniej ni więcej masę ad hominem, deprecjonowanie oponenta (miast prowadzenie odpowiedniej dyskusji) i urażone krzyki oburzenia, kiedy jakiś "katol" odpowie w równie chamski sposób. W zasadzie - nic nowego, po filmwebie i tak nie spodziewałbym się czegoś więcej, chociaż sam chatiflatt jak i parę osób o przeciwnych poglądach wykazało się rozsądkiem oraz zasugerowało, by rozmowy nie skręcały w stronę bardzo agresywnych wypowiedzi.

ocenił(a) film na 6
Pestartzt

ja uważam że debila można nazwać debilem, to jeszcze nie agresja ;) to nazywanie rzeczy po imieniu.

ocenił(a) film na 9
horenheb

co za pokolenie bez kręgosłupa moralnego nam rośnie, ludzie urodzeni po 91 r. napawają mnie coraz częsciej obrzydzeniem

ps. robotnicy to prędzej lewicowcy niż prawicowcy gwoli ścisłości

horenheb

Najpierw oceniłem ten film na 4, ale gdy zobaczyłem ten debilny wpis, z radością zawyżyłem ocenę. Jesteś żywym dowodem na to, że takie filmy jednak są potrzebne,chociażby po to, by jak najmniej było takich gamoni, twojego pokroju.

ocenił(a) film na 5
horenheb

co ty gadasz! ty sie zastanów!
To jest nasz historia(niestety)!!! a nie jakieś gówno!!

horenheb

Ehh... na temat pani się wypowiadał nie będę. Po prostu staram się być kulturalny wobec kobiet i uważam , że czasem brak komentarza jest najlepszym komentarzem. Pozostaje mi tylko ubolewać nad poziomem UJ, podobno uczelni z tradycjami , a tymczasem ładującej młodym ludziom do głowy takie pierdoły.

Co do filmu. Miałem okazję uciąć sobie pogawędkę z m.in. panem Krauze, reżyserem filmu. Celem filmu jest ukazanie wydarzeń grudnia 1970 w ogóle, gdyż wcześniej filmu na temat tego konkretnego wydarzenia nie ma. Co do patronatu JE pana Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego, to sam pan Krauze za owym urzędnikiem nie przepada, co było widoczne na premierze filmu w Gdyni, gdzie to Prezydent Komorowski został wygwizdany podczas przemówienia na temat konieczności rozliczeń z PRL-em. Powodem takiego zachowania, był fakt, iż Prezydent zaprosił kilka dni wcześniej JE pana gen. Wojciecha Jaruzelskiego na obrady Rady Bezpieczeństwa Narodowego. Oburzenie nawiasem mówiąc uważam za słuszne. Notabene, pan Krauze wiele razy twierdził, iż napotykał wiele trudności podczas samej produkcji filmu np. ktoś uparcie chciał aby film został wydany po rocznicy grudnia 70. Nie wiem na ile to prawda, ale uważam że coś mogło być na rzeczy.

Moja ocena filmu 8/10. Film jak na polskie kino, bardzo dobry, brutalny i ze zdecydowanym stanowiskiem, czego brak mi w polskim kinie. Gra aktorska dobra, zwłaszcza debiutująca pani Honzatko w roli Stefanii Drywowej. Świetnie zrobiona scenografia, fakt z paroma błędami ale i tak dobra robota, no i muzyka podkreślająca dramatyzm filmu.
Wady.. no cóż film zdecydowanie w paru miejscach niedokończony , wątek polityczny można by wg mnie bardziej rozwinąć, ponadto tytuł trochę mylący bo samego Janka Wiśniewskiego było tyle co kot napłakał.

Nie polecam filmu ludziom o słabej psychice bo można złapać doła na ładnych parę godzin.

Pozdrawiam Lokstar.

horenheb

''Czy tylko mi się wydaje, czy to rzeczywiście jakieś prawicowe, propagandowe gówno?''
''Nie wydaje ci się to jest widalizowanie robotników i kolejna martrrologioa Polskiego narodu''

Przepraszam za wyrażenie ale w ten sposób wyrażają się wyłącznie szczeniaki nie mające pojęcia o tamtych czasach.

horenheb

urodzi się takie dajmy na to w 1992, g*** z życia wie, a już śle w świat swe złote myśli

stąd też potem innych ludzi trafia szlag jak muszą coś takiego przeczytać i zareagować, bo nie można nie zareagować, ciśnienie skacze

o Bogowie, czasami chciałbym być Amerykaninem, może nie wiedzą dokładnie gdzie leży Polska, ale tam przynajmniej szanują swój kraj i swoją historię

horenheb

Również nie byłem i nie zamierzam. Nie wiem skąd mi się to bierze ale mam wrażenie że w dzisiejszych czasach każdy film, "który nie jest w zgodzie z polską racją stanu" nie ma szans na dofinansowanie. U nas nikt nie chce słyszeć ze ludzie w Oświęcimiu przesiewają prochy w poszukiwaniu złota, a "Ogień" Kuraś mordował polskich i słowackich chłopów. Nawiasem mówiąc namnożyło nam się tych bohaterów stanu wojennego. Wystarczy popatrzeć na naszą scenę polityczną, co drugi to bohater.

ocenił(a) film na 6
komarrek27

nie w poszukiwaniu złota, tylko złotych zębów, a przesiewają muł w jeziorze, do którego były wsypywane prochy z obozu śmierci. też o tym słyszałam, przedstawiłeś to trochę tendencyjnie. co to ma znaczyć "nikt nie chce słyszeć"? :)

ocenił(a) film na 8
horenheb

naprawdę zadziwiające, internet jest dość powszechny od dobrych kilku lat, a ludzie dalej dają się tak prymitywnie trollować...

dziabdzianina

"Czy tylko mi się wydaje, czy to rzeczywiście jakieś prawicowe, propagandowe gówno?"
masz pojęcie co to w ogóle jest prawica czerwony kapturku?