PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192029
9,1 65 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

Do arcydzieła zabrakło mi trochę lepszego aktorstwa w wykonaniu sheena... Miał momenty bardzo dobre, np początkowe sceny w pokoju. Ale tez momentami nie przekonywał mnie.

Poza tym, już chyba wszystko zostało powiedziane na temat tego filmu.
Cudowny, piękny, wielowarstwowy, skłaniający do refleksji, niesamowicie antywojenny.

Głęboka analiza ludzkiej psychiki, wpływu otoczenia, dzikiej natury, ogólnego chaosu i bałaganu na nasze zachowanie, ogrom cierpienia doświadczany przez żołnierzy.

Przyznam się szczerze, że początkowo nie zrozumiałem, nie dostrzegłem piękna i głębi tego filmu(oglądałem go pierwszy raz jakies 3 lata temu) traktowałem go jak kolejny zwyczajny film wojenny, przeszkadzał mi brak akcji, było zbyt mało scen batalistycznych. Wyceniłbym na jakąś 6. Natomiast teraz jest to rewelacja! Jeden z najlepszych filmów o tematyce wojennej, minimalnie gorszy(chociaż w przypadku takich filmów, słowo gorszy, wydaję sie zupełnie nie adekwatne) od Łowcy Jeleni, ale to już sprawa gustu :)

Ktoś mądry kiedyś powiedział, że cywilizacja jest kagańcem dla naszej natury. Myślę, że film ten w pełni potwierdza tą tezę

Michallus

Zgadzam się z Twoją opinią. Jestem po psychologii i zamierzam wstąpić do wojska, więc ten film w moich oczach ma wielkie walory...

Masz rację, "Łowca jeleni" jest minimalnie lepszy. Chociaż w sumie mogłabym spokojnie postawić 10/10 dla obydwu obrazów.

Tak, człowiek niestety jest z natury zły. Ale jest w nim także wielki potencjał dobra. W powiązaniu ze świadomością, ten potencjał jest w stanie owe zło zdominować. I o to powinniśmy się starać. "Cywilizacja jest kagańcem dla naszej natury", ale każdy przysłowiowy kij ma dwa końce. Cywilizacja czasami potrafi skierować nas na niewłaściwe tory...